Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Vomitory (2)
Gepost door Gerco Zwiers op vrijdag 20 april 2007, 02:49
Met het treffend getitelde ‘Terrorize Brutalize Sodomize’, dat vandaag officieel wordt uitgebracht door Metal Blade, heeft het Zweedse Vomitory wederom een hoogwaardige death metalplaat afgeleverd. Dat dit zesde Vomitory-album er is gekomen, was echter allerminst vanzelfsprekend. Als we Tobias Gustaffson, drummer van het eerste uur, moeten geloven is er zelfs een moment geweest waarop het voortbestaan van de band op z’n zachtst gezegd behoorlijk onzeker was.Eind 2004 begon na vijftien jaar en vijf studioplaten de sleur genadeloos toe te slaan binnen de gelederen en kwam de band nagenoeg stil te liggen. Toen tot overmaat van ramp ook gitarist en medeoprichter Ulf Dalegren zijn vertrek aankondigde, vroegen de overgebleven bandleden zich af of het nog wel zin had om door te gaan. Toch kozen de mannen voor een doorstart en werd met nieuwe gitarist Peter Östlund ‘Terrorize Brutalize Sodomize’ opgenomen. Het woord is aan Tobias Gustaffson die om te beginnen laat weten dik tevreden te zijn met de nieuwe plaat.

“Het uiteindelijke resultaat heeft onze verwachtingen echt overtroffen. Sowieso waren we al ingenomen met ons nieuwe songmateriaal, maar dankzij de krachtige productie komen de nummers op de nieuwe plaat nóg zwaarder en sterker voor de dag dan toen we ze speelden in de oefenruimte. Ik ben dan ook erg blij met de plaat en kan niet wachten tot ie uitkomt.”

Nadat gitarist Dalegren de band na ruim vijftien jaar trouwe dienst verliet, vond Vomitory een geschikte vervanger in de persoon van Peter Östlund, die voor het nieuwe album meteen al drie nummers aanleverde.

“Peter schreef de nummers ‘The Burning Black’, ‘Defiled And Inferior’ en ‘Heresy’. Voorheen kwam het schrijven van nieuwe songs vrijwel geheel op mijn schouders terecht, dus je kunt begrijpen dat ik wel blij ben dat ik nu wat versterking op dat gebied heb gekregen. Bovendien kent hij Vomitory door en door en weet hij precies hoe een Vomitory-nummer in elkaar hoort te zitten. Hoe we bij hem zijn gekomen? Ontzettend makkelijk eigenlijk. Na Ulfs vertrek was Peter de eerste en enige die wij op het oog hadden als mogelijke vervanger.”

“We kennen hem al jaren en door zijn betrokkenheid bij diverse lokale bands wisten we al dat hij een ‘badass’-gitarist is. Zo heeft hij ooit nog met mijn jongere broer in een thrashband gezeten. We hebben hem dus maar gewoon gebeld en hem gevraagd of hij er wat voor voelde onze nieuwe gitarist te worden. Verbaasd vroeg hij of hij daar niet eerst auditie voor moest doen. Wij wisten echter al precies wat hij in huis heeft, dus wat ons betreft was dat nergens voor nodig. En met dat telefoontje was de zaak beklonken.”


Volgens de drummer is Peter Östlund niet alleen de juiste man op de juiste plek, maar gaf hij Vomitory tevens de impuls die de band net heel goed kon gebruiken. Tobias spreekt zelfs van een nieuwe start.

“Enige tijd na het verschijnen van ‘Primal Massacre’ (2004, red.) kwam de band langzaam maar zeker in een impasse terecht. Onze inspiratie en motivatie waren vrijwel volledig weggeëbd en er kwam werkelijk niets meer uit onze handen. Geen van ons voelde zich nog geroepen om energie in de band te steken. En zo modderden we een tijdje aan. Het vertrek van Ulf was voor ons dus eigenlijk een keiharde wake-up call. Hij had voor zichzelf een knoop doorgehakt en dat dwong ook ons tot het maken van een beslissing: of de band opdoeken of doorgaan, maar dan wel voor de volle honderd procent en anders niet.”

“We kozen voor het laatste en hebben er vanaf toen weer met zijn allen de schouders onder gezet. De komst van Peter heeft daarbij gigantisch geholpen. Zijn enthousiasme en goede ideeën werkten bijzonder aanstekelijk en onze inspiratie was dan ook terug in no time. Dus ja, zijn toetreding voelde echt als een nieuwe start. En om die nieuwe start te markeren, hebben we ervoor gekozen om de nieuwe plaat eens in een andere studio op te nemen, met een andere producer. Dit én de komst van Peter hebben bijzonder goed uitgepakt.

Achteraf gezien is het vertrek van Ulf Dalegren voor Vomitory dus eerder een zegen dan een vloek geweest.

“Inderdaad ja. Al leek het daar destijds niet op. Toen Ulf zijn vertrek aankondigde, waren we daar allesbehalve gelukkig mee. Maar terugkijkend heeft dat de band eigenlijk alleen maar goed gedaan.”


Die andere producer is Rikard Löfgren, die het stokje overnam van Henrik Larsson die tot op dat moment Vomitory’s huisproducer was.

“Niet uit ontevredenheid over verleende diensten, integendeel. We hebben altijd naar volle tevredenheid met Larsson gewerkt. Hij is een geweldige producer en iemand waarmee we het zowel muzikaal alsook op het persoonlijke vlak altijd uitstekend konden vinden. Maar ditmaal wilden we echt een keer wat nieuws te proberen.”

Wat opvalt is dat de basgitaren op ‘Terrorize Brutalize Sodomize’ ronken als nooit tevoren. Is dat Löfgrens verdienste?

“De bas staat inderdaad erg hard in de mix en dat is iets dat op onze eerdere platen enigszins ontbrak. De nieuwe plaat is hierdoor namelijk een heel stuk zwaarder en bruter uitgevallen. Je zou inderdaad kunnen zeggen dat dit de verdienste is geweest van Rikard. Het idee komt weliswaar van ons, maar het waren zijn ‘magic fingers’ die het daadwerkelijk gerealiseerd hebben.”

Eind mei zal Vomitory afreizen naar de VS voor een optreden op het tweedaagse Maryland Deathfest. Dit wordt Vomitory’s eerste optreden op Amerikaans grondgebied.

“Wel een lange trip voor maar één optreden, hè. Het plan was ook om rond die datum (Maryland Deathfest wordt dit jaar gehouden op 26 en 27 mei, red.) een aantal optredens te regelen, maar dat is helaas niet gelukt. Hoe dan ook, de organisatie van het festival nodigde ons twee jaar geleden en vorig jaar ook al uit om te komen spelen. Helaas moesten we echter beide keren verstek laten gaan, maar nu gaat het dus eindelijk gebeuren.”


Hoe kan het eigenlijk dat jullie nog nooit in de VS hebben opgetreden? Het lijkt me dat daar zeker een publiek is voor Vomitory.

“Daar heb ik eigenlijk geen goed antwoord op. Uiteindelijk is het natuurlijk vooral een kwestie van geld, want om op een goeie tour mee te kunnen moet er wel betaald worden.”

Stak de Amerikaanse afdeling van Metal Blade geen helpende hand toe?

“Dat zou je inderdaad zo kunnen zeggen. De keren dat we in het verleden aanbiedingen kregen om in de VS te gaan touren, kregen we van de Amerikaanse divisie van het label niet de support die we nodig hadden om zo’n tour ook daadwerkelijk op te kunnen zetten. Dat was best een teleurstelling, kan ik je zeggen. Metal Blade US zal daar wel zijn redenen voor hebben gehad, maar ik zou niet weten hoe wij meer platen kunnen verkopen in de VS als niemand daar weet wie wij zijn. Maar we laten ons niet van de wijs brengen en hopen dat ons aankomende live-debuut in de VS een eerste aanzet zal zijn voor een toekomstige tour daar. Aan ons zal het niet liggen.”

Gerco Zwiers

Website Vomitory

Recensie 'Terrorize Brutalize Sodomize'