Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Annihilator (2)
Gepost door Gerco Zwiers op vrijdag 6 april 2007, 01:41
‘Metal’ is de even korte als krachtige titel van het alweer twaalfde studioalbum van de metalband Annihilator, dat medio april uitkomt. Een album dat de terugkeer van de band bij het Duitse SPV markeert. Opvallender is echter de uitwerking van het door de Canadees opgevatte idee om een aantal bevriende metalgitaristen te vragen een gastsolo aan te dragen. Enthousiast als Waters is, liep dat idee namelijk gezellig uit de hand en zijn dientengevolge alle tracks op de nieuwe plaat verrijkt met een ‘guest appearance’.De logische eerste vraag aan opper-Annihilator Jeff Waters is dan ook waarom een gitarist, die zelf maar wat graag solo’s uit zijn gitaar tevoorschijn tovert, negen andere gitaristen uitnodigt om op zijn album te soleren.

“Er staan nog steeds voldoende Jeff Waters-gitaren op de plaat, hoor”, stelt Waters gerust. “Om al die solo’s van de gastmuzikanten in de nummers in te passen heb ik de sologedeeltes opgerekt. Er staan zodoende juist meer solo’s op het album. Al die gastsolo’s zijn dus in feite een bonus. Het was een geweldige ervaring om met al deze gastmuzikanten te werken”, mijmert de Canadees voort. “Al was het geen vooropgezet plan. Het idee ontstond juist pas op het moment dat de opnames van dit album bijna afgerond waren.”

“Rond die tijd sprak ik Michael Amott en Corey Beaulieu, die me vroegen hoe het ging met de opnames en voorstelden om een gastsolo op de plaat te spelen. Ik vond dat meteen een te gek idee en van daaruit is eigenlijk het idee ontstaan om in elk nummer een gastsolo te stoppen. Ik ben toen een beetje rond gaan bellen en had al snel toezeggingen van Wille Adler (Lamb Of God) en Alexi Laiho (Children Of Bodom). Ik heb er bewust voor gekozen om geen echt grote namen te vragen, maar te gaan voor gitaristen uit bevriende bands en waarvan ik weet dat ze in enig opzicht beïnvloed zijn door de platen van Annihilator.


Om ruimte te maken voor alle gastoptredens heeft Waters een flink aantal van zijn eigen solo’s moeten schrappen.

“De gasten hadden de volledige vrijheid te doen wat zij wilden. Sterker nog, ik heb ze allemaal op het hart gedrukt vooral géén Annihilator-achtige solo te spelen maar zo dicht mogelijk bij hun eigen stijl te blijven. De meeste hebben dat ook gedaan. Toch kwamen Jeff Loomis (Nevermore) en Anders Bjorler (The Haunted) met solo’s die juist behoorlijk in de stijl van Annihilator waren. Nee, ik ben geen moment bang geweest dat het album door al deze gastoptredens te veel zou gaan afwijken van de oorspronkelijke plaat.”

“Als ik de gasten had gevraagd mee te schrijven aan de nummers zou dat inderdaad een issue kunnen zijn, maar de verschillende gitaristen hebben de eigenlijke nummers niet veranderd. Die waren immers al klaar. Met hun solo’s hebben ze enkel de puntjes op de i gezet. Behalve dan het nummer ‘Couple Suicide’, het enige nummer waarin Danko Jones en Angelo Gossow (Arch Enemy) de vocalen voor hun rekening nemen. Voor dat nummer heeft Danko Jones de teksten en de zanglijnen geschreven en heeft daarmee het nummer behoorlijk naar zijn hand kunnen zetten.”

Het heftig rockende ‘Couple Suicide’ is inderdaad een verrassend nummer dat behoorlijk afwijkt van de rest van de plaat. In positieve zin welteverstaan.

“Danko Jones is al jaren een vriend van me. Hij woont in Toronto, wat vanaf mijn thuishaven Ottawa ongeveer een uur of zes rijden is en als hij hier in de stad optreedt, spreken we elkaar altijd. Hoewel hij bekend staat als een rocker is hij tevens een grote metalfan en schrijft hij columns in diverse metalbladen. Toen we de ochtend na een optreden van hem bij mij thuis zaten te ontbijten, vroeg hij me hoe het ervoor stond met de opnames van de nieuwe plaat. Dat was rond de tijd dat Corey en Michael hun solo’s aan het opnemen waren. Ik vertelde hem dat ik nog een nummer had zonder teksten en vocalen en stelde voor dat hij de teksten en de zang zou verzorgen.”


Er waren ook gitaristen die Jeff graag als gast op zijn plaat had gehad, maar bij wie het niet tot een samenwerking is gekomen. Dave Mustaine bijvoorbeeld.

“Dave liet me aanvankelijk weten wel geïnteresseerd te zijn in het spelen van een solo of om voor een bepaald nummer de vocalen te doen, maar hij had het op dat moment eigenlijk al veel te veel aan zijn hoofd. Hij was druk bezig met zijn Gigantour en had bovendien net gebroken met zijn management. Dat is dus wel jammer.”

Dat dergelijke zakelijke beslommeringen inderdaad tijd- en energierovend kunnen zijn, heeft de Canadees recent zelf aan den lijve ondervonden.

“Ik had een manager die me bij AFM Records en bij een nieuwe promotor binnenloodste en me een merchandisedeal bezorgde. Alledrie bleken een complete ramp. Deze hele situatie heeft me behoorlijk kwaad gemaakt, vooral op mezelf. Ik heb een hoop geleerd van al mijn jaren in de business en toch ben ik hier ingetrapt. Je mag best weten dat ik me daardoor behoorlijk dom voelde. Maar ja, je kunt nou eenmaal niet iedereen wantrouwen. Soms moet je mensen vertrouwen.”

“Ik heb alleen mijn vertrouwen in de verkeerde persoon gelegd. In iemand die moedwillig heeft geprobeerd mijn carrière te saboteren. Gelukkig heb ik me na een lange juridische strijd van al die malafide deals kunnen ontworstelen. Bovendien kon ik alle woede en frustratie die ik voelde naar aanleiding van deze strijd kwijt in mijn muziek. Tenminste drie nummers op ‘Metal’ hebben rechtstreeks betrekking op de hele situatie.”


Binnenkort gaat Annihilator op tour als supportact van de band Trivium. Wanneer ik Jeff vraag of het niet vreemd voelt om te openen voor een band waarvan de leden qua leeftijd zijn kinderen hadden kunnen zijn, reageert hij ietwat gestoken.

“Het antwoord op deze vraag, die mij regelmatig gesteld wordt, is heel simpel. Dankzij deze tour krijgen we de mogelijkheid om in Engeland en Ierland in grote zalen te spelen en veel nieuwe mensen te bereiken. In deze landen doet Annihilator het minder goed dan in andere (Europese) landen. In tegenstelling tot Trivium die daar juist enorm populair is. In de rest van Europa staan we tijdens deze tour vermeld als ‘special guests’. Maar Trivium verkoopt ook in die landen meer platen dan wij, dus is het logisch dat zij headlinen. Hoe dan ook, de jongens van Trivium hebben ons deze kans geboden en wij hebben die met beide handen aangegrepen.”

Gerco Zwiers

Website Annihilator

Recensie 'Metal'