Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Psyopus
Gepost door Gerco Zwiers op maandag 12 maart 2007, 17:47
Het volslagen doorgedraaide maar tegelijkertijd technisch onberispelijke ‘Our Puzzling Encounters Considered’ is een natte droom voor non-conformistisch ingestelde fans van het zwaardere grindgeschut. Zij worden op deze tweede full-length, boordevol wiskundige over-the-top waanzin, namelijk volledig op hun wenken bediend. Pakkende melodieën, duidelijk aanwijsbare refreinen, het zijn zaken die in het vocabulaire van Psyopus niet voorkomen. Gitarist Chris Arp: “Er zit wel samenhang in onze songs, je moet alleen wat dieper graven om die te ontdekken.”Alvorens een boom op te zetten over Psyopus’ nieuwste opus, aan snarenplukker van het eerste uur Chris Arp de vraag hoe hij anno nu terugkijkt op de oorspronkelijke naam van de band: Stranglefuck.

“Wij vonden dat een superbrute bandnaam. Maar bij nader inzien vonden we het toch wat te cartoonesk klinken. Dus besloten we de bandnaam te wijzigen. Met onze toenmalige drummer zat ik wat te brainstormen toen de naam ‘psyopus’ in me op kwam. Een combinatie van ‘psy’ en ‘opus’ dus en daarmee een verwijzing naar het psychotische en psychologische karakter van onze muziek.”

Zeggen dat de composities van Psyopus niet easy listening zijn, is het understatement van de maand. Toch weet de band zijn oprechtheid te behouden, want Psyopus’ complexe escapades verworden nergens tot een gimmick.

“Moeilijk doen om het moeilijk doen is naar mijn idee nogal simpel en oppervlakkig. Daar houden we ons binnen Psyopus dan ook absoluut niet mee bezig. Wij stoppen onze hele hart en ziel in onze muziek en proberen bij het componeren daarvan altijd zo origineel mogelijk te zijn. De muziek die wij maken is zeker geen hapklare brok, maar vereist juist dat je als luisteraar wat verder kijkt dan je neus lang is.”


“Er zit weldegelijk samenhang in onze songs, je moet alleen wat dieper graven om die te ontdekken. De kans is groot dat het een stuk of wat luisterbeurten duurt alvorens het spreekwoordelijke kwartje valt. Maar mijn ervaring is dat dát nou juist de platen zijn waar je niet snel op uitgekeken raakt.”

Het vinden van de juiste drummer had de nodige voeten in de aarde, getuige het feit dat de band er in de amper vier jaar van bestaan al drie heeft versleten en in de persoon van Jon Cole intussen aan zijn vierde toe is.

“Niks ten nadele van onze vorige drummers, maar Jon is de eerste die écht geschikt is voor de job. Hij is getalenteerd, supercreatief, enorm gedreven en niet te vergeten een prima gozer. We zijn dan ook dik tevreden met hem. Hoe we bij hem gekomen zijn? Hij had via internet contact met ons gezocht en ons een kort filmpje gestuurd waarin hij zijn drumkunsten toonde. Na het zien van dat filmpje was ik meteen overtuigd.”

“Ik heb hem toen meteen gebeld, heb een buskaartje gekocht en nog geen vierentwintig uur later stond ik in Boston bij hem op de stoep. Om zeker te weten of hij had what it takes, ben ik met hem het behoorlijk technische nummer ‘Insects’ door gaan nemen. Toen ik hem dat nummer eenmaal zo goed als foutloos hoorde spelen, wist ik zeker dat hij onze nieuwe drummer moest gaan worden. Nog geen maand later verhuisde hij van Boston naar Rochester, waar de rest van de band woont, en maakt sindsdien deel uit van de band.”


Chris geeft toe dat ‘Our Puzzling Encounters Considered’ een plaat is die voornamelijk extreme reacties uitlokt. Of je kunt prima uit de voeten met de bizarre fratsen van de band, of je wordt er horendol van.

“Wij maken inderdaad geen muziek voor de grote massa. Mensen die liever niet teveel over dingen nadenken, zullen hoogstwaarschijnlijk weinig tot niets aan kunnen vangen met onze muziek. Maar ja, ieder z’n ding. Ik vind bijvoorbeeld de muziek van Yanni (een beroemde Griekse pianist, red.) werkelijk niet om aan te horen, maar die gozer verkoopt miljoenen platen. Zo zie je maar weer. Overal is een markt voor.”

Wat gaat schuilt er achter de albumtitel?

“De titel van het album staat voor het centrale thema op dit album: de complexiteit van onderlinge relaties en verstandhoudingen en de vele ongeschreven regels en wetten die daarbij komen kijken. Waarom werkt de ene relatie wel en is een andere bij voorbaat gedoemd te mislukken? De albumtitel verwoordt in feite het zoeken naar oplossingen en manieren om een relatie, in wat voor vorm dan ook, in stand te houden. Iets wat vaak veel wegheeft van puzzelen.”

Metal Blade is mijns inziens niet het meest voor de hand liggende label voor een band als Psyopus.

“Waarom niet? Metal Blade is een label dat muzikaal vakmanschap sinds jaar en dag hoog in het vaandel heeft staan. Bovendien hebben ze ook de band Into The Moat getekend, waar wij stijltechnisch de nodige raakvlakken mee hebben. En anders waren we nog niet de enige grindcoreband op Metal Blade geweest. Kijk maar naar The Red Chord.”


“Hoe dan ook, op een gegeven moment kreeg de Amerikaanse tak van Metal Blade lucht van ons, zo rond de tijd dat wij tekenden bij Blackmarket Activities (het label van The Red Chord-frontman Guy Kozowyk, dat in 2004 Psyopus’ debuut ‘Ideas Of Reference' uitbracht, red.). Dat contact heeft ons uiteindelijk het huidige contract opgeleverd.”

Tenslotte verwijst Chris nog even een hardnekkig gerucht naar het rijk der fabelen. Namelijk het gerucht dat drumgigant Derek Roddy (die ondermeer werkte met bands als Nile en Hate Eternal) gesolliciteerd zou hebben voor de job van drummer, maar door de band niet technisch genoeg zou zijn bevonden.

“Kennelijk is dat gerucht behoorlijk hardnekkig, want ik word hier vrij regelmatig over aangesproken. Het is echter weldegelijk een gerucht, dat ik bij deze dan ook graag de wereld uit wil helpen. Derek heeft namelijk nooit auditie bij ons gedaan. Wel was er ooit een drummer die ons opbelde met de vraag wat hij bij Psyopus zou gaan verdienen. Misschien was dat Roddy wel, misschien ook niet. Hij is in ieder geval nooit bij ons op auditie geweest.”

Gerco Zwiers

Website Psyopus

Recensie 'Our Puzzling Encounters Considered'


MP3 'Insects'