Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Sinister
Gepost door Gerco Zwiers op zaterdag 27 januari 2007, 15:49
Wanneer drummer Aad Kloosterwaard in 2003, als enige overgebleven van de originele line-up, de stekker uit Sinister trekt, valt het doek voor een van ‘s lands meest succesvolle death metalbands. Voortslepende problemen, vooral veroorzaakt door een constant komen en gaan van bandleden, zijn de band uiteindelijk fataal geworden. Althans, zo leek het. Aangezien bloed weer eens kroop waar het niet gaan kan, kon zo’n twee jaar na de split de wederopstanding van Sinister alweer bekendgemaakt worden.Al is er het nodige veranderd. Zo heeft Aad Kloosterwaard zijn drumkit ingeruild voor een microfoon en Alex Paul, bassist in Sinisters voorlaatste bezetting, stapte over op gitaar. De band wordt gecompleteerd door de voormalige Judgement Day-leden Paul Beltman op drums en Bas van den Boogaard - what’s in a name – op basgitaar.

Via het Poolse Metal Mind verscheen recent het tweede wapenfeit van het ‘nieuwe’ Sinister: de DVD ‘Prophecies Denied’. Een mooie gelegenheid om eens even bij te praten met drummer-goes-zanger Aad Kloosterwaard. Aan hem om te beginnen de vraag hoe ‘Prophecies Denied’ tot stand is gekomen.


“Metal Mind heeft ons benaderd met de vraag of we interesse hadden in het uitbrengen van een DVD met daarop ondermeer een live-set en of we daarvoor opnames wilden maken in Polen. Dat leek ons echt een te gek idee. Maar omdat we de dag van die opnames in Warschau al een optreden op een Duits festival hadden staan, sloegen we het aanbod in eerste instantie af. Maar na lang aandringen van de kant van Metal Mind zijn we uiteindelijk toch overstag gegaan.”

Het viel me op dat recent via Metal Mind verschenen DVD’s van Grave, Obituary en die van jullie allemaal een in de Poolse Stodola Club opgenomen live-set bevatten.

“Klopt. Die opnames zijn ook allemaal op dezelfde dag gemaakt. Het was een avondvullend programma, waar wij speelden met Grave en Obituary. Voor de opnames had Metal Mind een uiterst professionele filmcrew in de arm genomen. Tussen de sets moest al het publiek de zaal uit, zodat zij zich konden voorbereiden op de opnames van de volgende set. Ik was dan ook best wel gespannen voor dat optreden. Het moet er natuurlijk wel allemaal goed uitzien op zo’n DVD. En omdat er bij de DVD ook een live-cd zit, moest het ook goed klinken.”


Mijn enige kritiek op de DVD is dat de extra’s wat haastig bij elkaar geraapt op mij overkomen.

“Maar dat kan ik uitleggen. Wij hebben in het verleden enorm veel geouwehoer gehad met verschillende ex-leden en hadden daarom afgesproken dat we absoluut geen oud beeldmateriaal op de DVD wilden hebben. Als ik naar onze eigen DVD aan het kijken ben, heb ik geen zin om me te gaan lopen ergeren aan allerlei oud-bandleden waar we jaren gezeik mee hebben gehad."

"We zijn opnieuw begonnen met Paul en Bas en wilden er dus alleen beelden van de huidige line-up op hebben. En daarvan is de voorraad nou eenmaal nog niet zo groot. Toch ben ik dik tevreden met het resultaat. Als je kijkt wat voor troep er de laatste tijd uitkomt qua DVD’s, hebben wij het heel aardig gedaan, vind ik.”

In het interview dat op de DVD te vinden is, vertel je dat je ‘Creative Killings’ misschien wel het zwakste album vindt dat Sinister ooit uitbracht. Toch kom ik ‘Bleeding Towards The Wendigo’, het openingsnummer van dat album, twee keer tegen op de DVD. Jullie beginnen er zelfs de show in Polen mee. Ik vind het een vet nummer hoor, daar niet van.

“Ja, dat vind ik dus ook en daarom spelen we dat nummer live nog regelmatig. Maar ik vind het wel meteen een van de weinige sterke nummers op die plaat. Van ‘Savage Or Grace’, waar we ook niet erg tevreden over zijn, spelen we live ook maar één of twee nummers.”

In 2003 werd Sinister na bijna twintig jaar opgedoekt. Voor Aad Kloosterwaard en Alex Paul ontbrak simpelweg de motivatie om energie te blijven steken in een band waarvan de toekomst steeds onzekerder werd. Dit omdat de band steeds meer op een duiventil ging lijken. Twee later, begin 2005, werd de band echter weer nieuw leven ingeblazen.

“Na de split zijn Alex en ik nooit gestopt met muziek maken. Wel was ik overgestapt op zang en was Alex geswitcht van bas naar gitaar. En met nieuwe drummer Paul en bassist Bas erbij speelden we in de oefenruimte nog regelmatig nummers van Sinister. Gewoon, omdat we dat leuk vonden. Toen we vervolgens met z’n vieren wat nieuwe nummers hadden opgenomen, vonden we die eigenlijk behoorlijk ‘Sinister’ klinken. We hadden toen zoiets hadden van: waarom beginnen we niet gewoon weer met de band?”


Voorzie je een lange toekomst voor het huidige Sinister, of heb je het afgeleerd om lang vooruit te willen kijken?

“Dat laatste. We hebben allemaal fulltime banen en sommigen van ons hebben kinderen. Alex heeft een dochtertje en zelf word ik binnenkort ook voor het eerst vader. We beginnen al aardige ouwe lullen te worden en andere dingen worden op een bepaalde moment nou eenmaal belangrijker. We pakken het nu dus wat rustiger aan. Kijk, we proberen zoveel mogelijk te spelen en we hebben inmiddels al in verschillende landen in Europa gespeeld. Maar een tour van zes weken zit er gewoon echt niet in. Zo lang kunnen we niet van huis. We hebben om die reden al een heleboel aanbiedingen om te touren moeten afslaan.”

Kort na Sinisters split verscheen ‘Revel In Bloodshed’, het debuut van Kloosterwaard zijn andere band Infinited Hate. In deze band trekt hij de banden weer aan met voormalig Sinister-snarenplukker Ron van der Pol, aangevuld met Rachel Heyzer op zang. Desgevraagd blijkt die band, na het opstappen van La Heyzer vorig jaar, nog springlevend.

“Toevallig zijn we laatst begonnen met de opnames van een nieuwe plaat. Afgelopen zaterdag heeft Ron al van twee nummers de gitaarpartijen ingespeeld en Sinister-drummer Paul, die op de nieuwe plaat drumt, heeft ook al wat partijen opgenomen. Ik kan je in ieder geval al vertellen dat het een extreem snelle, technische plaat gaat worden. Een beetje richting Hate Eternal."

"We hebben getekend bij het Amerikaanse Goregiastic Records die de plaat in de loop van dit jaar uitbrengt. Sinister-bassist Bas speelt trouwens bas op het album. We hebben in Infinited Hate inderdaad elke keer weer andere bandleden, maar deze mensen waren zó dichtbij en ze wilden het graag doen. Voor Ron en mij was dat natuurlijk perfect.”

Toen Rachel Heyzer vorig jaar vertrok, ontstonden direct geruchten over een mogelijke split. Geruchten die door Ron en Aad even snel naar het rijk der fabelen werden verwezen.

“Wie dat de wereld ingebracht heeft mag Joost weten. Ik heb echt geen idee waar dat vandaan kwam. Het is nooit bij mij of Ron opgekomen om ermee te kappen. Waarom exit Rachel? Ik was met haar getrouwd en aangezien we niet zonder gezeik uit elkaar zijn gegaan, zag ik het absoluut niet zitten om nog met haar in dezelfde band te zitten. Dus moest ze vertrekken.”


Bij Infinited Hate was je al achter de drumkit weggekropen en nu zing je ook bij Sinister. Hoe bevalt dat?

“Dat bevalt me hartstikke goed. In het begin tijdens het oefenen besefte ik me nog niet goed hoe het zou zijn om het live te doen. Tien minuten voor het eerste optreden scheet ik dan ook in mijn broek. Als drummer zit je op het podium enigszins beschermd achter je drumkit. Terwijl je alls zanger juist totaal op de voorgrond staat. Dat is wel even een compleet andere ervaring, moet ik zeggen. Maar dat went vanzelf en na een hele rits optredens gedaan te hebben, voel ik me echt op mijn plaats achter de microfoon. Sindsdien wordt het steeds leuker om te doen.”

Hoe is dat eigenlijk gegaan, jouw overstap van drums naar vocalen? Was je het drummen op een dag gewoon zat?

“Ja, eigenlijk wel. Als drummer in een death metalband moet je best veel moeite doen om je niveau op peil te houden. Je moet goed in conditie blijven en natuurlijk heel veel oefenen. Op een gegeven moment had ik daar gewoon totaal geen trek meer in. Ook vanwege de onzekere toestanden rond Sinister toentertijd. Ik was gewoon echt toe aan een nieuwe uitdaging.”

Tenslotte, ik kwam op jullie website een foto tegen waar jij poseert naast een enorme kast die zowat uitpuilt van de metalshirts. Hoe heeft het ooit zover kunnen komen?

“Ik verzamel die dingen inmiddels al vele jaren en uiteindelijk is dat een soort verslaving geworden, waar ik niet meer mee kan stoppen. En ach, waarom zou ik? Ik ben nog steeds een enorme metalfan. Ik luister nog altijd onwijs veel naar extreme death metal en als ik een band tof vind, wil ik er een shirt van hebben. Ik schat dat het er nu in totaal zo’n 1500 zijn. Een behoorlijk uit de hand gelopen hobby dus.”

Gerco Zwiers

Website Sinister

Recensie DVD 'Prophecies Denied'


Interview Infinited Hate (23 juni 2004)