Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Blood Red Throne
Gepost door Gerco Zwiers op dinsdag 8 april 2003, 22:46
Eind jaren negentig formeren de gitaristen Tchort en Død (beiden ex-Emperor en Satyricon) de death metalband Blood Red Throne, met als gezamenlijk doel om weer ouderwets tekeer te gaan met heftige death metal. Het eerste resultaat van die samenwerking verschijnt in 2001, middels het debuut ‘Monument For Death’. Old school death metal, die ondanks de sporadische black metalriffs, toch vooral aan Cannibal Corpse deed denken.

Na de MCD ‘A Taste For Blood’ is er nu het tweede volledige album ‘Affiliated With The Suffering’. Nog steeds is het van hetzelfde laken een pak: beukende old school death metal met hier en daar een minuscuul, maar venijnig black randje. Blackfuel voelde bandleider Tchort aan de spreekwoordelijke tand omtrent het nieuwe album.


Wat mij betreft hebben jullie met ‘Affiliated With The Suffering’ wederom een prima death metalalbum afgeleverd. Toch heb ik diverse reviews gelezen waarin het album afgedaan wordt als een overbodige old school death metalplaat. Hoe reageer je op zulke aantijgingen?

“Ik denk niet dat wij dezelfde recensies gelezen hebben, of ze houden die voor mij achter. Het Europese deel van de promotiecampagne zit er nu op en ik was onlangs de recensies en interviews nog aan het doornemen. En ik moet zeggen dat ik erg tevreden ben met de feedback die we krijgen. Ik vind niet dat alle death metalbands altijd old school moeten blijven spelen. Ik hou namelijk ook van progressie. Echter, we hebben BRT opgericht om – en dat is nog steeds het belangrijkste – de old school live situatie. Wij gaan graag naar death metalconcerten om lekker te headbangen, maar tegenwoordig zijn er nog maar een paar bands waar dat lekker kan. Ze zijn of te snel, of veel te technisch. Voor mij is een goed death metalconcert een combinatie van de agressie van thrash metal, de groove van death metal en de houding van een punk/hardcoreband. Met BRT maken we albums die vooral live goed moeten overkomen. Ik zie ons dan ook meer als een live band dan als een studioband.”

Tchort legt uit dat het nieuwe album meer een groepsproduct is dan het debuut ‘Monument Of Death’.

“Voor dit album heb ik ongeveer zestig procent van het songmateriaal aangeleverd en Død de overige veertig. Voor het vorige album schreef ik nog zo’n zeventig procent van de songs, dus ik ben blij dat hij nu meer bijdraagt aan het geheel. Ook schrijft onze zanger Mr. Hustler tegenwoordig zijn eigen teksten. Dat scheelt mij dus een hoop werk.
Daarnaast hebben we een nieuwe drummer. (Espen kwam de band versterken, nadat drummer Freddy opstapte. GZ) Hij heeft het er verdomd goed vanaf gebracht. Zeker als je nagaat dat hij in een andere stad woont en slechts vier weekenden met ons geoefend heeft, voor de opnames.”

Hoe verkoopt het album tot nu toe?

“Toen wij in februari naar Nederland kwamen, was de limited edition digi pack van drieduizend stuks en de eerste persing van de jewelcase al uitverkocht. En dat slechts twee weken na de release. De promotiecampagne in de VS is pas van start gegaan en ik heb al zeer goede recensies gehad uit de States. Ik hoop dus dat het album daar ook goed gaat verkopen.”


Het muzikale verleden van jou en Død is inmiddels wel bekend, maar welke achtergrond hebben de overige bandleden?

“Onze drummer Espen speelde voorheen in een primitieve black metalband, genaamd Slagmark. Voor onze zanger Mr. Hustler is dit zijn eerste band. (Wel is hij inmiddels ook lid van de black/thrash metalband Cobolt 60 GZ.) Tenslotte, onze bassist Erlend. Hij was hiervoor actief in experimentele jazz- en fusionbands.”

Ik heb jullie in februari in Zwolle gezien in het voorprogramma van Severe Torture en het was bedroevend om te zien wat voor lauwe publieksreactie jullie kregen, evenals de andere twee bands die avond trouwens. Is het niet moeilijk om alles te geven op het podium, terwijl het publiek erbij staat alsof ze TV aan het kijken zijn?

“Van de drie shows van die mini tour hadden we twee shows met een enthousiast publiek. Zwolle was de derde, ben ik bang. Normaliter ben ik erg te spreken over het Nederlandse publiek. Toen ik met mijn andere band Carpathian Forest in Nederland was, stonden we namelijk voor een uitzinnige zaal. Waarschijnlijk heeft het te maken met het feit dat ze elke week een band kunnen zien en dus behoorlijk verwend zijn. We proberen altijd zo enthousiast mogelijk over te komen, want de bezoeker heeft toch betaald om ons te zien. Aan de andere kant is het natuurlijk zo dat een enthousiast publiek ook zijn weerslag heeft op je performance.”

Ik had trouwens laatst Seth van Severe Torture voor een interview aan de telefoon en die vertelde me dat jullie label Hammerheart van plan was om de shows van die mini tour te filmen voor een eventuele DVD. Weet jij daar meer van?


“Nou, daar heb ik welgeteld één e-mail over gelezen. Ik heb inderdaad vernomen dat ze van plan waren om van een aantal shows opnames te maken. De laatste show van de mini tour is wel gefilmd, maar ik denk niet dat daar iets mee gaat gebeuren. Shows van de Hammerheart tour (Een Europese tour, bestaande uit HHR bands die eind april van start gaat en waar ook BRT aan zal deelnemen) worden wel gefilmd. Misschien dat die beelden ooit eens uitkomen op DVD.”

Naast Blood Red Throne ben je in meer bands actief. Onder andere in Green Carnation, waar je onlangs een nieuw album mee hebt opgenomen.

“Yep. De opnames zijn inmiddels afgerond en ik ben erg tevreden met het nieuwe materiaal. We waren op een punt aangekomen, waar meer bands mee te kampen krijgen: het maken van het belangrijke derde album. We moesten kiezen tussen de oude stijl doorzetten en daarmee riskeren dat we een aftreksel van onszelf zouden worden, of nieuwe wegen inslaan en daarmee trouwe fans voor het hoofd stoten. Ik denk dat we erin geslaagd zijn om zowel nieuwe elementen te gebruiken als het originele Green Carnation te behouden. We hebben al een aantal luistersessies gehouden en de reacties zijn erg goed te noemen. Al is het voor ons label nu nog moeilijker om ons in een hokje te stoppen dan het al was. Een journalist beschreef het album als zware, progressieve en melodieuze rock.”

Jullie debuut ‘Monument Of Death’ had een limited edition die was gestoken in een heuse suicide kit, welke was genummerd met jullie eigen bloed. Hadden jullie voor dit album geen spectaculaire ideeën wat betreft presentatie?

“Nee. We zouden onszelf dan alleen maar kopiëren en dat wilden we pertinent niet. De limited edition van dit album heeft twee extra nummers. Het nummer ‘Mercy Killings’ en de Obituary cover ‘Deadly Intentions’. Deze editie was trouwens binnen drie weken uitverkocht.”Toch zal het nieuwe album, vanwege de bloederige hoes, wel weer verboden zijn Duitsland, denk je niet?

“Nee hoor. Ons debuut was daar trouwens ook niet verboden of wel? Dat is ons in ieder geval nooit verteld. Voordat de promo’s de deur uitgingen, zijn de albums eerst naar distributeurs gestuurd en zij hadden geen problemen met de hoes. Ik weet dat Hammerheart een beetje huiverig was voor censuur, dus dat hebben ze toch even gecheckt voor de zekerheid.”

Je houdt je tegenwoordig voornamelijk met death metal bezig, maar omdat je deel hebt uitgemaakt van een aantal prominente black metalbands, ben ik wel benieuwd naar je mening over de huidige black metalscene.

“Ik heb werkelijk geen idee wat er allemaal aan de gang is in de black metalscene. Wel zie ik dat Cradle Of Filth het ‘goed’ doet. Immortal is momenteel behoorlijk groot en ook Satyricon weet de gemoederen bezig te houden met hun laatste album. Verder zal natuurlijk iedereen weggeblazen worden door het nieuwe album van Carpathian Forest…”

Gerco Zwiers

Website Blood Red Throne

Recensie 'Affiliated With The Suffering