Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Teamkiller
Gepost door Gerco Zwiers op vrijdag 24 november 2006, 15:53
Met hun ijzersterke full-length debuut ‘Bad Signs’ heeft het Duitse Teamkiller maar weer eens aangetoond dat er ook buiten de staatsgrenzen van New York uitstekende NYHC (New York hardcore) wordt gemaakt. ‘Bad Signs’ omvat een dozijn rauwe hardcoretracks, doorspekt met moddervette grooves en voorzien van een knallende productie. Kortom, voer voor fans van Merauder, Terror en Madball.Om te beginnen een bandintroductie door gitarist Felix Grammer.

“Teamkiller is in 2003 opgericht door bassist Peter Bastian (Absidia) en drummer Fabian Kenner (Sidekick). In datzelfde jaar brachten we onze eerste demo uit, gevolgd door een split 7” met de band Bleed Into One. Kort daarna verliet Fabian de band, omdat hij de band niet meer kon combineren met zijn baan. We hebben toen een tijdje met een invalkracht gewerkt, Michele Danze, die de MCD ‘Some Scars, Some Hope’ heeft ingedrumd. Tot drummer Michael Dester zich permanent bij ons aansloot.”

“De tweede en vooralsnog laastste bezettingswisseling was begin vorig jaar, toen gitarist Chris Holt uit de band stapte. Vanwege zijn drukke baan werd het ook voor hem steeds moeilijker om tijd vrij te maken voor Teamkiller. Zodoende zijn we nu nog met z’n vieren en sindsdien gaat het eigenlijk verbazend goed. Dead Serious Recordings is onze plaat fanatiek aan het promoten, we zijn druk met optredens en hebben al behoorlijk wat interviews gedaan.”

Het debuut ‘Bad Signs’

“Al onze energie, passie en agressie zit in die plaat. We hebben onszelf net zo lang in onze oefenruimte opgesloten totdat we genoeg songs hadden die wij goed genoeg achtten voor het album. In onze zoektocht naar een geschikte studio kwamen we uit bij de Eversound-studio vlakbij Zurich, van producer Martin Korth. Martin is echt een vakman en na wat pre-productie wisten we dan ook dat hij onze man was.”


“Wat mij betreft is hij er goed in geslaagd om onze mix van old school en modernere invloeden samen te brengen. Het heeft veel bloed, zweet en tranen gekost, maar dat was het allemaal waard. Niks is perfect, maar ik moet zeggen dat ik erg tevreden ben met de plaat. Sowieso hebben we tot nu toe met elke release wel vooruitgang geboekt, maar ditmaal hebben we echt een flinke sprong gemaakt.”

Het is dat ik vantevoren wist met een band uit Stuttgart van doen te hebben, anders zou ik zweren dat Teamkiller een New Yorkse formatie was.

“Wij luisteren dagelijks naar dit soort hardcore, dus logischerwijs is het enorm van invloed op onze sound. Maar hoewel ik me gevleid voel door jouw opmerking, is het voor ons wel heel belangrijk om echt ons eigen ding te doen. We zijn verzot op dat klassieke New Yorkse geluid, maar we proberen ons niet angstvallig voor te doen als iets wat we niet zijn.”

Mee eens. Evengoed zullen liefhebbers van NYHC prima uit de voeten kunnen met ‘Bad Signs’.

“Ik vind dat er ook wel wat metal in ons geluid zit. Maar dan niet in de vorm van gejatte Slayerriffs, maar meer op een Merauder-achtige manier. De grote gemene deler is inderdaad hardcore. Op persoonlijk vlak hebben we het afgelopen jaar veel te verduren gehad. Dat is de reden waarom zowel de songs als de teksten zo agressief zijn uitgevallen. Spelen in deze band is voor mij in de eerste plaats een uitlaatklep en deze keer moest er gewoon behoorlijk wat bagger uitgekieperd worden, zeg maar. Een aantal van de teksten zijn politiek getint, maar de meeste zijn letterlijk en figuurlijk uit het leven gegrepen.”

In oktober hebben jullie in het voorprogramma van Killing Time Europa rondgetourd. Was dat een succes?

“Terugblikkend was dat voor ons absoluut één van de highlights van dit jaar. Ik doe niets liever dan op het podium staan met een gitaar in mijn klauwen en heb me dan ook uitstekend vermaakt die weken. We zijn goed bevriend geraakt met Killing Time en When Tigers Fight (één van de andere supportacts, red.). Ook was het te gek dat onze vrienden van No Turning Back een aantal dagen inhaakten, vooral hun releaseshow in Tilburg was fantastisch.”


Duitsland heeft een goede naam op hardcoregebied. Is er nog aanstormend Duits hardcoretalent dat we in de gaten moeten houden?

“Zeker wel. Black Friday ’29, Zero Mentality en Final Prayer kent iedereen zo langzamerhand wel, volgens mij. Een stuk onbekender zijn namen als The Blackout Argument en Heartbreak Kid, dat zijn echt veelbelovende jonge bands.”

Qua populariteit moet het genre het wel afleggen tegen de binnenlandse metalcorescene.

“Enerzijds zie je dat er via metalcore een hoop nieuwe mensen in aanraking komen met hardcore, wat natuurlijk een goeie zaak is. Maar aan de andere kant begint die metalcorescene wel heel erg massaal te worden. Niet dat hardcore hierdoor wordt overschaduwd, dat zie ik ook niet snel gebeuren. Metalcore wordt in de media alleen ontzettend breed uitgemeten.”

“Wij trekken ons daar echter geen fuck van aan en gaan enkel uit van onze eigen kracht. Nou moet je ook niet denken dat ik er problemen mee heb, hoor. Sterker nog, ik ben blij voor de bands die het gemaakt hebben. En gelukkig kan iedereen nog steeds zelf beslissen naar welke plaat hij wil luisteren of naar welke show hij wil. Men moet gewoon een beetje open-minded zijn. Ik bedoel, ik ben een enorme hardcorefreak, maar mijn all-time favoriete band is nog steeds Metallica.”

Gerco Zwiers

Website Teamkiller

Recensie 'Bad Signs'