Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dĺĺth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Coldworker
Gepost door Gerco Zwiers op zaterdag 11 november 2006, 22:32
Grindcoregezinden kennen Anders Jakobsen als drummer van Nasum, waarmee de Zweed ruim tien jaar op succesvolle wijze aan de spreekwoordelijke weg hamerde. Het tragische eind van Nasum mag inmiddels als bekend worden verondersteld. Dat abrupte eind betekende echter geen einde van Jakobsens muzikale loopbaan. Met zijn rijke grindverleden als bagage en een stel nieuwe muzikanten met stevige death metaltrek heeft de trommelaar in het razende Coldworker een nieuwe muzikale bestemming gevonden.Coldworker vindt onderdak bij Relapse Records (Nasums voormalige broodheer) en het debuut ‘The Contaminated Void’ is al snel een feit. Razendsnel zelfs. Een luttele vier maanden zat er tussen de eerste bandrepetitie en de eerste opnames. Voorgoed stoppen met muziek is volgens Anders dan ook nooit een optie geweest.

“Kort na Mieszko’s dood stond mijn hoofd er helemaal niet naar om muziek te gaan maken. Maar na een aantal maanden begon het toch weer langzaam te jeuken en kreeg ik echt weer zin om in een band te spelen. Het probleem was alleen: met wie? De enige band waar ik ooit in gespeeld had was Nasum en dat was verleden tijd. Ik moest dus op zoek naar nieuwe muzikanten. Ik heb toen een oproep geplaatst op mijn weblog op Nasum.com, waarin ik lokale muzikanten uitnodigde om met mij te gaan jammen.”

“Dat leverde een aantal reacties op. Eén daarvan was van de gitarist Anders Bertilsson, waarin ik al snel mijn eerste bandlid had gevonden. Een andere reactie was van de bassist Oskar Pĺlsson. Hij bood me aan om als sessiedrummer mee te werken aan de opnames van zijn solodemo. Ik antwoordde hem dat ik eigenlijk net van plan was hém te vragen als bassist voor de band die ik doende was op te zetten. Toen ik hem vertelde wat voor band ik voor ogen had, reageerde hij enthousiast en stemde meteen in.”

“Met z’n drieën begonnen we over en weer ideeën en riffs uit te wisselen en begonnen we gezamenlijk te oefenen. Zo ontstonden al snel de eerste Coldworker-nummers, waarop Anders (de girarist, red.) de zang verzorgde. Gaandeweg werd duidelijk dat het materiaal om een tweede gitaar vroeg. Ik heb toen opnieuw een oproep gedaan via mijn blog en op die manier hebben we André Alvinzi gevonden.”


Na een paar maanden bleek gitarist Anders Bertilsson toch niet de juiste man achter de microfoon te zijn. Het viertal ging op zoek naar een zanger en kon na enig speurwerk Joel Fornbrant (ex-Phobos) als nieuwe vocalist verwelkomen. Anders beaamt dat het allemaal behoorlijk snel is gegaan met Coldworker.

“Tussen onze allereerste bandrepetitie en het moment dat we begonnen aan de opnames van het album zaten maar vier maanden. Het is inderdaad allemaal vrij vlot gegaan.”

Waarom die haast?

“Hoe eerder ons album zou verschijnen, des te eerder we zouden kunnen beginnen met touren. Ook denk ik dat deze vlotte manier van werken een erg spontane plaat heeft opgeleverd. Nou moet je echter niet denken dat we onder tijdsdruk hebben gewerkt of zo, want de omstandigheden waren juist erg relaxed. In plaats van een studio te boeken, hebben we het hele album gewoon in onze eigen oefenruimte opgenomen. Op die manier hebben we in alle rust en zonder enige tijdsdruk aan de opnames kunnen werken.”

Op ‘The Contaminated Void’ klinken weliswaar nog jouw grindroots door, maar verder is Coldworker toch hoofdzakelijk een death metalband.

“Wat ik pertinent niet wilde was een voortzetting van Nasum onder een andere naam. Coldworker moest echt een nieuwe band zijn. Maar omdat ik nooit andere muziek had geschreven dan grindcore was dat ook de eerste muziek die ik voor Coldworker schreef. Maar de overige vier leden hebben natuurlijk ook allemaal hun eigen invloeden meegenomen. Door hun inbreng is het bandgeluid uiteindelijk flink opgeschoven richting death metal. Voor mij was dat een geheel nieuwe ervaring. Als drummer had ik namelijk totaal geen ervaring met death metal.”


Ik begrijp dat het songschrijven een collectieve aangelegenheid is binnen Coldworker?

“Zeker weten. Alle leden dragen evenredig bij aan het schrijfproces. Ook dat is helemaal nieuw voor mij. Bij Nasum schreef ik een aantal nummers en Jesper (Liveröd, bas, red.) een aantal, maar met Coldworker werken we wat dat betreft echt als collectief en dat bevalt me erg goed.”

De band werd al in een vroeg stadium opgepikt door Relapse, het label waar ook een groot deel van de Nasum-discografie verscheen. Naar volle tevredenheid van de drummer, die dit label bovenaan zijn verlanglijstje had staan.

“Met Nasum hebben we jarenlang gewerkt met Relapse en we hebben nooit iets te klagen gehad. Relapse heeft juist erg veel bijgedragen aan het succes van de band. Als mogelijk label voor Coldworker was Relapse daarom van meet af aan mijn favoriet. Ik heb hen al vroeg ingelicht over mijn bandplannen, waarop zij aangaven eventueel wel geďnteresseerd te zijn. Na het horen van onze eerste rehearsaldemo’s waren ze om en hebben ze ons getekend.”

Het is natuurlijk onvermijdelijk dat iedereen Coldworker gaat vergelijken met Nasum. Logisch, beseft ook Anders. Al vindt hij het soms ook gewoon knap irritant.

“Ik zou graag zien dat deze band wordt beoordeeld op zijn eigen prestaties en niet enkel wordt gezien als de nieuwe band van een ex-Nasum-lid. Dat zou niet eerlijk zijn tegenover mijn medebandleden. Coldworker is even goed hun verdienste als de mijne. Op de mij regelmatig gestelde vraag of we met deze band ook nummers van Nasum spelen, is mijn antwoord consequent nee. Dat is echt uitgesloten. Al was het alleen maar omdat ik me niet zou kunnen voorstellen om die nummers ooit zonder Mieszko te spelen. Maar ook om duidelijk te maken dat dit echt een andere band is en geen doorstart van."


“Op zich is het vrij logisch dat Coldworker de eerste tijd door de meeste mensen gelinkt zal worden aan Nasum en op dit moment vind ik dat ook niet zo erg. Ik wil mijn verleden niet uitwissen en ik ben hartstikke trots op alles wat we met Nasum hebben bereikt. Ik mis de band nog dagelijks. Ik denk met plezier terug aan alle keren dat ik met die band op het podium stond en ik ben best trots als bands in interviews vertellen geďnspireerd te zijn door Nasum. Wat Coldworker aangaat, denk ik zelfs dat mijn Nasum-verleden de eerste tijd voornamelijk handig van pas zal komen. Maar als we een album of twee verder zijn, kan Coldworker op eigen benen staan. Dat weet ik zeker.”

Gerco Zwiers

Website Coldworker

Recensie 'The Contaminated Void'