Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: 37 Stabwoundz
Gepost door Gerco Zwiers op dinsdag 21 november 2006, 01:18
Na vijf jaar deel uitgemaakt te hebben van Born From Pain, acht gitarist Servé Olieslagers de tijd rijp voor iets nieuws en stampt hij in 2001 de formatie 37 Stabwoundz uit de grond. Het eerste levensteken, de in 2001 verschenen demo ‘Ain’t Life Grand’, veroorzaakt nog niet veel rimpelingen in de metalcorevijver, maar sinds het moddervette debuut ‘Embrace Solitude’ (2003) telt de vierkoppige formatie definitief mee.Op de planken deelt de band bovendien zúlke rake klappen (of beter gezegd: steekwonden) uit dat de omschrijving ‘Merauder van de Lage Landen’ alleszins op zijn plaats is. ‘A Heart Gone Black’, het tweede hoofdstuk, is opnieuw een onderhoudend stuk metalcore. Toch mis ik de ‘body’ van het debuut. Voordat Servé daarop kan reageren, licht hij eerst de overstap van Garden Of Exile naar GSR Music toe.

“Op zich was het voor iedereen wel duidelijk dat we met GSR in zee zouden gaan. Zij waren ten tijde van ons debuut al geïnteresseerd. Het probleem was toen alleen dat ze ons album pas acht maanden later konden uitbrengen en zo lang wilden we niet wachten. Omdat Garden Of Exile de plaat eerder uit kon brengen en bovendien ook gunstige voorwaarden bood, hebben we bij hen getekend. Garden Of Exile wilde ook het tweede album wel uitbrengen, maar puur om professionele redenen hebben we voor GSR gekozen. Ik ken het label natuurlijk al uit de tijd dat ik nog in Born From Pain zat en weet dus dat GSR's grotere capaciteit meer mogelijkheden biedt.”

Over naar de nieuwe plaat. Wat me opvalt is het behoorlijke verschil met het debuut.

“In welk opzicht?”

‘Embrace Solitude’ had een soort explosiviteit die ik op de nieuwe plaat mis.

“We hebben ‘Embrace Solitude’ destijds in slechts zeven dagen opgenomen en naar mijn mening is de productie daarvan in veel opzichten een stuk minder geslaagd dan die van onze nieuwe plaat. Ook met de nummers zelf ben ik nu juist een stuk tevredener. Dit is namelijk precies de muziek die wij willen maken. We hebben geprobeerd om met de nieuwe songs een wat moderner geluid neer te zetten.”


“‘Embrace Solitude’ bevatte meer invloeden van jaren negentig-metal dan de nieuwe plaat, die wat meer rechttoe rechtaan is en wat minder grooves bevat. Daar zit volgens mij het grote verschil. Al vind ik wel dat het duidelijk hoorbaar is dat het dezelfde personen zijn die de muziek maken. Het is niet dat we nu opeens met een Killswitch Engage-achtige sound aankomen.”

Zeker waar. Ik kreeg alleen enigszins het idee dat jullie je van de sound van ‘Embrace Solitude’ wilden distantiëren , maar dat is dus niet zo?

“Oh nee, dat zeker niet. Naar mijn mening zitten er nog voldoende grooves in de nummers, ze zijn ditmaal alleen anders ingevuld. We zijn als band behoorlijk gegroeid en onze sound is in wezen met ons mee geëvolueerd. Maar in principe zijn de hoofdinvloeden van de band nog steeds dezelfde. Voor mij persoonlijk is dat nog steeds vooral Merauder, maar ook een band als Machine Head vind ik nog steeds hartstikke goed.”

Born From Pain, waar jij voorheen de gitarist van was, heeft ook net een nieuwe plaat uit. Wat vind je ervan?

”Haha, die vraag wordt me de laatste tijd erg vaak gesteld. Ik heb hem al een tijdje in huis en moet zeggen dat ik er wel over te spreken ben. Ik had al wel het idee dat zij deze kant op zouden gaan. Het is allemaal wat melodieuzer geworden. Daarin verschilt de plaat behoorlijk van de vorige. Maar ik vind dat ze met hun laatste drie platen, de platen die uitgekomen zijn nadat ik uit de band ben gestapt, echt een eigen geluid hebben neergezet en daar sluit 'War' prima op aan.

Ben jij destijds vertrokken bij die band vanwege de zogenaamde muzikale meningsverschillen?

“Nee, dat was niet de reden. Ik had er op een gegeven moment geen tijd meer voor. Born From Pain is nou eenmaal een band die keihard werkt. Omdat ik ging afstuderen, kon ik die tijd niet meer opbrengen. Ik heb vijf jaar in die band gezeten en vond dat het ook wel tijd was voor wat anders. Zo gaat het, denk ik, meestal bij vertrekkende bandleden. Dat persoonlijke activiteiten na verloop van tijd toch de overhand nemen. Inmiddels zit ik wat ruimer in de tijd. Ik heb nu een fulltimebaan en spaar al mijn vakantiedagen op om te kunnen touren.”


Zit er al wat in de pijpleiding wat dat betreft?

“We willen graag mee op tour met een grote naam, maar dat is op dit moment helaas nog niet gelukt. We spelen natuurlijk wel losse shows, maar voor ons is het belangrijk om ook flink te kunnen touren. Momenteel is het alleen ontzettend lastig om daar tussen te komen. Er is momenteel zo’n overkill aan bands, terwijl het aanbod erg schaars is. Er zijn niet veel grote bands op tour in Europa en het is zowat onmogelijk om je bij van die zogenaamde packages binnen te wurmen."

“Inmiddels hebben we verspreid over Europa aardig wat contacten opgebouwd en we hebben gespeeld in landen als Zweden, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, ga zo maar door. Als onderdeel van tours, maar ook voor losse optredens. Zo zijn we een weekend op en neer gereden naar Zweden, voor een optreden op het Deadfest, met namen als Maroon en Heaven Shall Burn. Maar touren wordt waarschijnlijk op z’n vroegst volgend jaar.”

Op de bij het album geleverde infosheet staat te lezen dat 2006 het jaar van 37 Stabwoundz zou gaan worden. Dat gaat niet meer lukken.

“Het jaar was al voor een groot deel voorbij op het moment dat de plaat uitkwam, dus dat zie ik niet echt gebeuren, nee. Dat had eigenlijk nog veranderd moeten worden. Dat zit zo: aanvankelijk zou het album al in de zomer uitkomen. Maar omdat er toentertijd wat problemen waren met de opnames hebben we de release verschoven van mei naar september. De reden was dat we niet tevreden waren over de eindmix. We hebben daarom het album uiteindelijk door iemand anders af laten mixen. Door Tommie Bonajo van Blind Sight, om precies te zijn.”

Maar als releasedatum lijkt me september gunstiger dan mei.

“Ja, dat klopt inderdaad. Achteraf gezien ben ik hier dan ook wel blij mee.”

Dus 2007 wordt het jaar van 37 Stabwoundz?

“Daar ga ik wel van uit, ja.”

Gerco Zwiers

Website 37 Stabwoundz

Recensie 'A Heart Gone Black'