Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: By Night
Gepost door Gerco Zwiers op zondag 8 oktober 2006, 02:36
Het is dat ik me niet bezighoud met verkapte egotripperij als het opstellen (en publiceren) van jaarlijstjes, maar anders was ‘A New Shape Of Desperation’ zonder twijfel doorgestoten tot de top vijf. De tweede full length van dit vijftal is namelijk meer dan het zoveelste kwalitatieve metalproduct van Zweedse bodem. By Night maakt het verschil door tomeloze agressie en brute kracht te vangen in ontzettend pakkende songstructuren.Het resultaat is een klein dozijn ijzersterke tracks, neergezet met angstaanjagende perfectie en verpakt in een staalharde productie. Zanger en frontman Adrian Westin is een tevreden mens.

“Dit is onze eerste release waar we alle vijf echt helemaal tevreden mee zijn. Naar mijn idee hebben we met deze plaat een flinke stap voorwaarts gemaakt, na het vrij eentonige ‘Burn The Flags’. Een volstrekt non-commerciële plaat maken was toentertijd de doelstelling. Achteraf gezien natuurlijk een veel te eenzijdige benadering en dat hoor je dan ook duidelijk terug. Alsof je voortdurend naar hetzelfde nummer aan het luisteren was.”

“Dat moest deze keer dus absoluut anders. We hebben op dit album veel meer gevarieerd met tempo’s en hebben naast snelle haknummers tevens een aantal langzamere tracks geschreven. Ook waren we ditmaal veel minder bang om nieuwe dingen te gebruiken en dat heeft aanzienlijk betere songs opgeleverd.”

Mee eens. Ook valt me op hoeveel sfeer ‘A New Shape Of Desperation’ bevat, zonder dat de band vervalt in ‘inmiddels-clichés’ als cleane zang, of keyboards.

“Er zijn tegenwoordig amper nog bands die géén gebruik maken van cleane vocalen, enkel in de hoop een hitje te scoren. Ik word daar echt doodmoe van. Op plaat klinken die zanglijnen vaak nog wel oké. In de studio is immers veel mogelijk. Maar op het podium valt het gros van die zangers gigantisch door de mand. Wij hebben binnen de band afgesproken nooit cleane zang of keyboards te gaan gebruiken. En mocht ik toch ooit de behoefte krijgen om ‘echt’ te gaan zingen, dan begin ik wel een pop- of rockbandje.”


‘A New Shape Of Desperation’ is dus een bikkelharde anti-reactie.

“In feite wel. Het probleem is dat er vandaag de dag te weinig écht harde metalbands zijn. Als je tegenwoordig een metalmagazine openslaat zie je alleen maar gitaarpopbandjes. Van de week kocht ik een Metal Hammer, waar zo’n gratis samplercd’tje bij zat. Ik kon op het cd’tje werkelijk geen enkel cool nummer ontdekken. Geen greintje agressie te bekennen. Metal hoort agressief en woest te klinken en niet als ‘the Backstreet Boys on cocaine’, zoals veel te veel bands tegenwoordig.”

Hoe belangrijk was producer Christian Silver en zijn Mega-studio voor deze plaat?

“Erg belangrijk. We zijn inmiddels kind aan huis bij de Mega-studio. Zowel de split (met Cypher System, red.) als ‘Burn The Flags’ zijn daar opgenomen. En ook het debuut van mijn andere band Trendkill (‘No Longer Buried’, red.) is er opgenomen. Christian weet zo langzamerhand dus wel wat wij willen en hij weet waar we met By Night naartoe willen. Toch ben ik deze keer voor het eerst volkomen tevreden met de productie.”

“Toen we de split opnamen, kenden we elkaar nog niet zo lang en daardoor verliep de samenwerking nog niet optimaal. Tijdens de opnames van ‘Burn The Flags’, ongeveer een jaar later, waren we al een stuk vertrouwder met elkaar. Maar omdat wij toentertijd nog niet goed wisten hoe we onze ideeën en wensen duidelijk moesten maken aan Christian, is ook de productie van die plaat niet geheel naar wens.”

“We zeiden toen bijvoorbeeld dat we een sound à la Pantera’s ‘Far Beyond Driven’ wilden en daarmee ging Christian dan aan het werk. Inmiddels kunnen we onze ideeën een stuk beter verwoorden. Voordat we aan de opnames van ‘The New Shape…’ begonnen, hebben we die dan ook uitvoerig met Christian doorgesproken. We wilden een zwaarder en breder geluid. Ook moest de nieuwe plaat wat ‘easier on the ear’ zijn, zonder daarbij in te boeten aan agressie.”


Op een metalband als By Night die, zij het sporadisch, gebruik maakt van hardcore en ook nog eens onderdak zit bij Lifeforce is een metalcorestempel natuurlijk snel gedrukt. Adrian veert op zodra het ‘M-woord’ ter sprake komt.

“Ah, another question about metalcore. Ik heb werkelijk nog niet één interview gedaan waarin het woord metalcore níet is gevallen. Maar inderdaad, vanwege onze deal met Lifeforce, of vanwege die paar flarden hardcore die in onze muziek terug te vinden zijn, worden we door veel mensen gemakshalve bestempeld als metalcoreband, vooral door mensen die te beroerd zijn verder te kijken dan hun neus lang is.”

“Een paar jaar terug was metalcore nog een soort toverwoord en kon het misschien nog in je voordeel werken om ermee geassocieerd te worden. Maar dat is allang niet meer het geval. Tegenwoordig heeft het woord net zo’n nare klank als nu metal, iets vluchtigs wat even snel verdwijnt als het opkomt. En sowieso, wat ís metalcore eigenlijk precies. Hatebreed? Is dat metalcore?”

In het verleden heeft het Duitse Lifeforce Records al voor diverse bands als springplank gefungeerd, zoals voor Trivium en Heaven Shall Burn. Is By Night de volgende die uitvliegt?

“Vast staat in ieder geval dat we over niet al te lange tijd een split voor Lifeforce gaan opnemen met onze vrienden van Deadsoil. Na die split zijn we het label nog één full length verschuldigd. Maar daartussenin zitten nog een aantal tours, dus dat duurt nog wel even. Op dit moment zijn we met By Night sowieso nog niet klaar voor een dergelijke stap. Maar misschien zijn we daar over pakweg anderhalf jaar wel klaar voor. En mocht zich dan de mogelijkheid voordoen te kunnen tekenen bij een groter label, dan grijp ik die kans met beide handen aan. We werken er hard genoeg voor..”


“Maar ach, tot die tijd bevalt het ons nog prima bij Lifeforce. Zij geloven in ons en doen hun stinkende best voor de band. En de werksfeer is altijd erg prettig. Toen we bijvoorbeeld tijdens een van onze tours Duitsland aandeden, kwamen er mensen van het label naar een van onze optredens en hebben we nadien relaxt een biertje met ze gedronken. Zulke dingen kun je bij een groot label natuurlijk wel vergeten.”

Tenslotte, hoe is By Night eigenlijk aan zijn naam gekomen?

“Die komt simpelweg van een ansichtkaart. Een bandnaam zonder enige betekenis dus en dat is prima zo. Zó belangrijk is een bandnaam niet. Toen James Hetfield met het idee kwam zijn band Metallica te noemen, waren er waarschijnlijk ook genoeg die dat een belachelijke naam vonden. Maar als een band goed is, dan is hun bandnaam dat ook.”

Gerco Zwiers

Website By Night

Recensie 'A New Shape Of Desperation'