Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Breamgod
Gepost door Gerco Zwiers op vrijdag 18 augustus 2006, 20:04
Het is afzien voor Jussi Westerlund, trommelaar van het Finse Breamgod. Terwijl de beste man op de bewuste zondagavond zijn handen al vol heeft aan de hevige naweeën van een met alcohol doordrenkt weekend, moet er ook nog een interview gedaan worden. Tja, kan ik het helpen dat ik hun recent verschenen debuut, vol gespierde moshcore op z’n Hatebreeds, een goede aanleiding vond voor een vraaggesprekje.Meer dood dan levend werkt Jussi zich met pijn en moeite door een half uurtje Blackfuel. Allereerst mag hij uitleggen waar de naam Breamgod (‘bream’ is Engels voor ‘brasem’) vandaan komt.

“Toen de band, enige tijd na oprichting, steeds vastere vormen begon aan te nemen, vonden we dat het tijd werd voor een bandnaam. Maar het vinden van een geschikte bandnaam bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Ook na lang prakkiseren wist geen van ons met iets bruikbaars op de proppen te komen. Bij wijze van grap hebben we de band toen tot Breamgod gedoopt, vernoemd naar een vrij komisch gedichtje waar een vriend van ons een paar jaar terug eens mee aan kwam zetten.”

“Toen de eerste optredens zich aandienden hadden we nog steeds geen geschikte naam, zodat we bij gebrek aan beter toch maar de naam Breamgod in gebruik hebben genomen. Als noodoplossing, zeg maar. Na een flink aantal optredens begonnen we hier in Finland echter langzaamaan steeds meer naamsbekendheid te krijgen en vonden we het eigenlijk te laat om nog van naam te wisselen. Sindsdien zitten we er dus aan vast. Maar ach, het is maar een naam.”


Over naar het zelfgetitelde album waarmee de Finnen onlangs op geslaagde wijze hun debuut maakten.

“Omdat wij alle vijf fulltime werken, hebben we de plaat opgenomen in de avonduren. Daardoor hebben de opnames ons behoorlijk veel tijd gekost. Voor de productie en het mixen hebben we de hulp ingeroepen van Jori Haukio, gitarist van Mors Principium Est en al jaren een goede vriend ons. Hij zit op het conservatorium, waar hij een opleiding tot geluidstechnicus volgt en was dus geknipt voor die job.”

“De samenwerking verliep dan ook gesmeerd. We bleken elkaar feilloos aan te voelen en hadden dikwijls aan een half woord genoeg. Eerst hebben we in onze eigen oefenruimte de drumpartijen opgenomen. Vervolgens hebben we de rest van de plaat opgenomen bij de ouders van Jori thuis, alwaar Jori met wat apparatuur een soort van studiootje in elkaar had geflanst.”

Breamgods huisstijl vertoont parallellen met bands als Born From Pain en Hatebreed. Mee eens?

“Toen Born From Pain een paar jaar geleden Finland aandeed voor een aantal optredens verzorgde Carpe Diem, mijn vorige band, hun voorprogramma. Hoewel zij niet direct van invloed zijn geweest op onze sound, kan ik niet ontkennen dat er de nodige overeenkomsten zijn. Welke bands wél van invloed waren? Ondermeer All Out War, Kickback, het oude werk van Hatebreed inderdaad en veel 80’s thrash metal. Zelf luister ik naar enorm uiteenlopende soorten muziek. Van hip hop tot de meest obscure black metal en heel veel ertussen.”


Terwijl metal mateloos populair is in Finland, zijn hardcorefans er dun gezaaid. Breamgod, inmiddels zo’n negen jaar actief en daarmee een van de langstlopende Finse hardcorebands, kan daar over meepraten.

“Meer dan twintig procent van alle verkochte albums in Finland zijn metalalbums. Metal is huge hier. Daarbij vergeleken stelt onze hardcorescene maar bar weinig voor. Waar dat aan ligt? Tja, een van de redenen is volgens mij het feit dat de meeste internationale hardcorebands Finland links laten liggen als het op touren aankomt. De combinatie van een kleine hardcore-aanhang en Finlands ongelukkige geografische ligging zorgt ervoor dat de meeste door Europa tourende bands weinig trek hebben om voor een paar optredens dat hele eind naar Finland af te reizen.”

“De laatste tijd zie ik de aandacht voor hardcore wel toenemen. Het aantal hardcorebands groeit gestaag en er wordt weer moeite gedaan om buitenlandse bands te boeken. Dit lijkt z’n vruchten af te werpen, want in vrij korte tijd heb ik hier zowel Ignite als Dropkick Murphys zien optreden.”


Waarom hebben jullie eigenlijk geen officiële website? Het lijkt me dat een band als Breamgod voor promotie grotendeels is aangewezen op het internet.

“In het verleden hebben we wel een website gehad, maar die was zó crappy dat we ‘m maar van het net hebben gehaald. Er zijn op dit moment plannen voor een eigen website, maar daar hebben we weinig haast mee. Wat promotie betreft moeten we het inderdaad vooral hebben van het internet. Eigenlijk zouden we daar dan ook meer tijd en energie in moeten steken, Maar als het op internet aankomt zijn wij helaas niet bijster fanatiek.”

Staan er ter promotie van de nieuwe plaat nog optredens buiten de eigen landsgrenzen op de planning?

“Vooralsnog niet. Afgezien van een handvol shows in Zweden hebben we überhaupt nog nooit buiten Finland opgetreden. De ambitie is er wel, maar zulke dingen zijn vaak moeilijk te combineren met een fulltime baan. Kijk, persoonlijk zou ik het liefst mijn baan opzeggen en met muziek mijn geld verdienen. Maar met het soort muziek dat wij maken, zie ik dat niet snel gebeuren.”

Gerco Zwiers

Myspace.com/breamgod

Recensie 'Breamgod'MP3 'No Second Chances'