Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Blind Sight
Gepost door Gerco Zwiers op maandag 24 april 2006, 05:17
Blind Sight zit in de lift. Nadat de Blinde Zieners in 2002 in eigen beheer debuteerden met de (naar eigen zeggen 'erg ‘Machine Head-achtige') EP 'Lies In Conviction' stonden de vier veelvuldig op de planken. Zo was de band vorig jaar co-headliner van de Converse Choose Your Weapon Tour en werden eerder dit jaar op eigen gelegenheid optredens afgewerkt in Spanje en Portugal. Hierna achtte Blind Sight de tijd rijp voor stap twee: een volwaardig debuutalbum.Dus wordt een voormalige slagerij omgetoverd tot studio en sluiten de vier leden zich gedurende een maand op om te werken aan de opnames van wat ‘The Tenderstrike Salvation’ moet gaan worden. Met een kant en klaar product in de achterzak gaat de band na enig labelshoppen in zee met het Nederlandse GSR Music, dat eerder deze maand ‘The Tenderstrike Salvation’ wereldkundig heeft gemaakt.

Mijn gesprekspartner is zanger en bassist Geert Kroes, die om te beginnen mag uitleggen hoe een metalband als Blind Sight terechtkomt bij een label als GSR Music, dat toch voornamelijk hardcore-georiënteerd is.


“Dat verraste ons op zich ook wel. We hebben promo’s rondgestuurd met daarop drie nummers van dit nieuwe album. Dat leverde een aantal aanbiedingen op, die opvallend genoeg allemaal uit de hard- en metalcorehoek kwamen. Naast GSR Music bood bijvoorbeeld ook het Belgische Goodlife Recordings ons een deal aan. Op zich wel een rare ervaring, maar heel vreemd is het ook niet. In hardcorekringen worden metalinvloeden steeds meer geaccepteerd en de van huis uit meer hardcoregerichte labels breiden hun horizon steeds meer uit, door metalbands te tekenen.”

“Een natuurlijke ontwikkeling, denk ik, die zich blijkbaar ook bij GSR heeft voorgedaan. Hoe het ook zij, we hebben voor meerdere albums getekend bij GSR en zijn daar zeer gelukkig mee. Het is weliswaar geen enorm groot label, maar hun enthousiasme is enorm. Ter promotie zijn er echt ik weet niet hoeveel promo’s de wereld rondgestuurd en ze doen bijvoorbeeld ook hun best hun bands op tour te krijgen. Bovendien, we weten wat ze voor een band als Born From Pain hebben gedaan.”


In mijn recensie schreef ik dat het jullie menens is, maar in hoeverre is dat ook zo?

“Het is ons hartstikke menens. De muziek staat voor ons allemaal op de eerste plaats en daar moet alles voor wijken. We werden onlangs benaderd met de vraag of we met The Black Dahlia Murder op pad wilden. Daar hoefden wij niet lang over na te denken en hebben meteen volmondig ja gezegd. Ook al betekende dat dat Auke (Visser, gitaar, red.) zijn studie abrupt zal moeten afbreken en ik mijn baan moet opgeven. Het zij zo, ik zoek wel een uitzendbaantje als het nodig is. We zijn nog jong en willen er keihard voor gaan. Dus als zo’n kans zich dan voordoet, moet je hem gewoon grijpen.”

‘The Tenderstrike Salvation’ wordt wereldwijd uitgebracht en is zelfs in de VS en Japan verkrijgbaar. Hoezeer verwacht je daar wat van?

“Ja, die distributie. Dat is echt volkomen nieuw voor ons. Onze debuut-EP (‘Lies In Conviction’ uit 2004, red.) verkochten we tijdens optredens en was via onze website en bij een aantal platenzaken te koop, maar dat was het wel. Terwijl ‘The Tenderstrike Salvation’ gewoon wereldwijd verkrijgbaar is. Dat is natuurlijk geweldig. Dat hij ook in de VS en Japan wordt uitgebracht, ik heb natuurlijk geen idee wat we daarvan moeten verwachten. Maar mocht de situatie zich voordoen dat het de moeite waard is om naar Japan of de VS te gaan voor optredens, dan zijn we weg.”


Wat heeft Blind Sight te bieden dat al die andere op Machine Head- en Pantera-leest geschoeide bands al niet te bieden hadden?

“Onze muziek is zeker niet baanbrekend origineel en het is ook niet ons streven om nou zo enorm anders te klinken. We halen onze invloeden uit duizend en één muziekstijlen. Die invloeden neem je mee in het songschrijven, maar we doen wel echt ons eigen ding. Het is net zo min ons streven om bands letterlijk na te spelen. We zijn als band ook niet zo bewust bezig met zulke dingen, dat gaat gewoon vanzelf.”

“En ja, wat wij te bieden hebben. We hebben veel ambities. We willen ons als muzikanten blijven ontwikkelen en als band willen we natuurlijk steeds beter worden. Maar als ik voor mezelf mag spreken is dat geen vraag waar ik me mee bezig houd tijdens het schrijven van muziek.”

Waar staat de albumtitel ‘The Tenderstrike Salvation’ voor?

“De albumtitel slaat op contrasten. ‘Tender’ is zacht, ‘strike’ is hard. Als band zoeken we altijd graag de contrasten op. Neem bijvoorbeeld onze bandnaam. Die bestaat uit twee haaks op elkaar staande woorden. Dat contrast vind je ook terug in onze teksten. Een aantal teksten is hoofdzakelijk negatief en neerslachtig van toon, terwijl andere teksten juist bedoeld zijn om op te beuren.”

“Voor die negatieve teksten put ik inderdaad uit eigen ervaring. Ongeveer drieënhalf jaar geleden heeft het zusje van mijn vriendin zelfmoord gepleegd en dat heeft een enorme impact op me gemaakt. Dit komt dan ook in meerdere teksten naar voren. Zulke gebeurtenissen hakken er flink in en eigenlijk raak je dat je hele leven niet meer kwijt. Met mijn teksten probeer ik dat soort dingen enigszins van me af te schrijven.”


Lies In Conviction Vs. The Tenderstrike Salvation

“Op ‘Lies In Conviction’ klonken we nog erg Machine Head-achtig. Dat is in ieder geval het stempel dat destijds veelvuldig op ons gedrukt werd. Hoewel de recensies best positief waren, bleef die MCD toch nog teveel in de middenmoot hangen. Dat verklaart waarschijnlijk ook het feit dat er toen niet bijster veel interesse was van labels. Sindsdien zijn we als muzikanten én als band flink gegroeid. We worden hier en daar nog steeds wel met Machine Head vergeleken, maar ik denk dat we nu veel breder klinken, meer volwassen. Songtechnisch zitten de nieuwe nummers gewoon stukken beter in elkaar, veel dynamischer en extremer."

"Wat een hoop mensen niet weten is trouwens dat wij ‘The Tenderstrike Salvation’ helemaal in eigen beheer opgenomen en geproduceerd hebben. We hebben een voormalige slagerij omgebouwd tot studio en ons daar gedurende een maand in teruggetrokken om aan de opnames te werken. Tommie (Bonajo, red.), onze gitarist, zat achter de knoppen en heeft alles afgemixt. Het feit dat we veel positieve reacties krijgen op de productie is dan ook echt een enorme opsteker voor ons. Het artwork is van mijn hand, dus ook dat hebben we in eigen beheer gehouden. Wat dat betreft zijn we dus een echte ‘full-service band’. ”

Gerco Zwiers

Website Blind Sight

Recensie 'The Tenderstrike Salvation'