Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Decapitated (2)
Gepost door Gerco Zwiers op dinsdag 18 april 2006, 00:18
Het getalenteerde Decapitated zette zichzelf op de kaart met het debuut ‘Winds Of Creation’ (2000). Wist de Poolse band toentertijd nog op te vallen met diens gemiddelde leeftijd van vijftien jaar(!), al snel werd duidelijk dat deze death metallers geen ‘selling points’ nodig hebben om hun weg naar de liefhebber te vinden. Van meet af aan staat de naam Decapitated namelijk synoniem voor duizelingwekkend strakke en al even technische death metal van topniveau.Het eerder dit jaar verschenen, vierde album ‘Organic Hallucinosis’, vormt daarop bepaald geen uitzondering. Met een nieuwe zanger aan boord - Adrian Kowanek verving vorig jaar vocalist Sauron - heeft Decapitated voor zichzelf de lat wederom hoog gelegd. Reden genoeg om met nieuwbakken bandlid Adrian de stand van zaken door te nemen. We beginnen bij het begin: zijn toetreding tot Decapitated, medio vorig jaar.

“Nadat Sauron de band, vanwege gezondheidsproblemen, noodgedwongen moest verlaten, hebben de overige bandleden mij benaderd met de vraag of ik hem zou willen vervangen. Daarmee overvielen ze me toentertijd behoorlijk en ik heb er dan ook wel even goed over na moeten denken. Onder andere omdat ik eigenlijk helemaal niet zo thuis was in het soort death metal dat Decapitated speelt en ik er sterk aan twijfelde of ik wel de aangewezen persoon was om hun nieuwe zanger te worden. Met mijn eigen band Athropia Red Sun zit ik in een compleet andere hoek, vooral mijn manier van zingen verschilt enorm van de deathgrunts waar ik me bij Decapitated van bedien.”

“Echt, als je Athropia Red Suns laatste album (‘Twisted Logic’ uit 2003, red.) en ‘Organic Hallucinosis’ naast elkaar legt, zou je bijna niet geloven dat het dezelfde zanger is. Toch heb ik, ondanks de twijfels vooraf, nog geen moment spijt gehad van mijn keuze. Ik ben namelijk in een buitengewoon getalenteerde band terechtgekomen. Deze jongens spelen bij wijze van spreken al metal vanaf het moment dat ze hun instrumenten vast konden houden. Vogg (gitaar, red.) heeft zelfs onlangs zijn studie aan het conservatorium afgerond. Hij is nu dus waarschijnlijk de best geschoolde death metalmuzikant van Polen.”

Wat vind jij van de opvatting dat dergelijke muziekstudies muzikanten beroven van hun creativiteit?

“Dat heb ik inderdaad ook wel eens gehoord. Maar in het geval van Vogg gaat dat niet op. Hij is juist een enorm muzikale creatieveling, die altijd overloopt van ideeën. Hij is niet alleen een begenadigde gitarist, op piano is hij misschien nog wel beter.”


In december van vorig jaar kwam opeens het bericht naar buiten dat na de nodige strubbelingen zowel jij als bassist Martin de band zouden hebben verlaten. Deze berichten werden door jullie label Earache direct stellig ontkend en bleken inderdaad niet meer dan een storm in een glas water. Hoe zat dit nou precies?

“Toen we terugkwamen van een tour door de VS, met onder meer Vader, leidden problemen met ons management en privé sores tot wat interne conflicten, meer niet. We hebben toen gebroken met ons management, waarna zij als een soort zielige wraakactie het bericht de wereld ingestuurd hebben dat Martin en ik de band zouden hebben verlaten. Allemaal gelul dus. Martin is weliswaar een tijdje uit beeld geweest, waardoor we hebben moeten touren met een invalbassist (Richard Gulczynski, red.), maar dat had een hele andere oorzaak. Er hing Martin namelijk een dienstplicht boven het hoofd.”

“Als je in Polen geen werk hebt of opleiding volgt en je hebt geen gezin te onderhouden, moet je verplicht een jaar in militaire dienst. En aangezien ze het spelen in een band hier niet als een baan beschouwen, moest hij zo snel mogelijk een studie zien te vinden, om zodoende in aanmerking te komen voor vrijstelling van die dienstplicht. Deze vrijstelling aanvragen komt in de praktijk neer op een hoop papierwerk en evenveel bureaucratische rompslomp. Zodoende had hij even geen tijd voor de band.”

“Was hij gewoon meegegaan op tour, zonder actie te ondernemen, dan zou hij een flinke boete of misschien zelfs een gevangenisstraf riskeren. We wisten echter vanaf het begin dat Martin weer terug zou komen, zodra hij de mogelijkheid had. Deze jongens zijn zó toegewijd. Decapitated is hun leven. Ik ben er zeker van dat hij zich ook door zoiets als dit niet uit het veld zou laten slaan.”


De nieuwe plaat ‘Organic Hallucinosis’ klinkt welhaast nog strakker dan de technisch al hoogvliegende voorganger ‘The Negation’ uit 2004. Jij hebt dan wel niet meegewerkt aan die plaat, maar wat is volgens jou het grootste verschil tussen beide albums?

“Naar mijn mening was ‘The Negation’ vooral een erg dynamisch album. ‘Organic Hallucinosis’ heeft daarentegen een soort hypnotiserende werking. Dit is het soort muziek dat je luistert als je apestoned met 160 over de snelweg raast. Deze plaat zuigt je helemaal mee in een intense trance, mij wel in ieder geval.”

Wat voor gevolgen heeft jouw toetreding tot Decapitated gehad voor je oorspronkelijke band Athropia Red Sun? Bestaat die nog steeds?

“Jazeker. Decapitated staat voor mij nu op de eerste plaats, omdat ik dat aan de bandleden verschuldigd ben. Ik wil er alles aan doen om te groeien in mijn rol als frontman van deze band, waar ik nog een hoop van kan leren. Maar ik ga absoluut door met Athropia Red Sun. We hebben recent een aantal bezettingswisselingen gehad en er zijn twee voormalige leden van Sceptic (een Poolse technische death metalband, red.) tot de band toegetreden, namelijk Kuba Kogu en Pawe Kolasa.”

“Ook hebben we de muzikale koers drastisch gewijzigd. We gaan ons vanaf nu bezighouden met het maken van experimentele, elektronische, industrial-achtige muziek. Ik vind het erg lastig om de muziek goed te omschrijven of te categoriseren. Ook omdat het nog voor een groot deel vorm moet gaan krijgen. Vanwege deze nogal radicale koerswijziging wordt de bandnaam ingekort naar Athropia.”

Heel wat anders dus dan de hypertechnische death metal van Decapitated. Voel je je wel echt thuis in deze band?

“Oh ja hoor, zeker wel. Ik kan enorm genieten van death metal. Zo heb ik laatst nog de nieuwe van Cannibal Corpse gekocht en die plaat bevalt me uitstekend. Death metal is wereldwijd verspreid en het genre lijkt nog met de dag te groeien. Het genre is dus zeker niet stervende, zoals sommigen beweren. Ik denk alleen dat een hoop death metalbands zich meer open moeten stellen voor nieuwe ideeën. Ze zouden eens wat vaker nieuwe vibes moeten inhaleren en minder krampachtig moeten vasthouden aan vastgeroeste opvattingen over hoe dit soort muziek zou moeten klinken.”


“Dit soort metal zal echter nooit helemaal uitsterven. Zelfs als death metal, zeg maar, niet met z’n tijd mee zal gaan, zullen er altijd fanatiekelingen blijven die de muziek trouw blijven. Maar als het genre écht wil overleven zal het zich open moeten stellen voor nieuwe ideeën. Ik kan het altijd erg waarderen als muzikanten een open vizier hebben, bereid zijn om nieuwe dingen te proberen en niet vastgeroest zitten in oude denkpatronen en dogma’s. Neem bijvoorbeeld een band als The Project Hate MCMXCIX, maar ook Soulfly die inheemse instrumenten heeft geïntegreerd in metalmuziek.”

Decapitated is weliswaar geen supertraditioneel ingestelde band, maar toch zie ik de band niet zo snel drastische koerswijzigingen doorvoeren.

“Drastische wijzigingen hoef je, denk ik, inderdaad niet te verwachten. Maar de jongens in deze band zijn stuk voor stuk erg open-minded en echt wel bereidwillig als het gaat om nieuwe dingen proberen. Dat zijn processen die niet van vandaag op morgen effect hebben, maar die zich met het klimmen van de jaren voltrekken. Niet dat ik de illusie heb dat ik degene ben die Decapitated van een nieuw geluid wil gaan voorzien, hoor. Vooralsnog ben ik enkel ‘the new guy’.”

Tenslotte, een blik in de toekomst door de bril van Adrian:

“Ik zie het nogal somber in voor de toekomst van live-concerten, zoals we die nu kennen. Uiteindelijk gaat het volgens mij de kant op dat je straks thuis kunt inloggen en bands online kunt zien ‘optreden’, terwijl die band gewoon in z’n oefenruimte staat.”

Je denkt toch niet echt dat concerten geheel zullen verdwijnen?

“Het zou me niks verbazen. Mensen worden steeds luier, ik zie het nu al om me heen gebeuren. Mensen gaan liever thuis zitten, een beetje blowen en naar crappy live-video’s kijken, dan dat ze een paar kilometer verderop een band gaan bekijken. Geen prettig vooruitzicht, natuurlijk. En we moeten nog zien of het ooit zover komt, maar nogmaals, het zou me niks verbazen.”

Gerco Zwiers

Website Decapitated

Recensie 'Organic Hallucinosis'
Recensie 'The Negation'


Interview Decapitated (10 maart 2004)