Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dĺĺth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Opposition Party
Gepost door Gerco Zwiers op vrijdag 3 maart 2006, 06:53
“Nee, het feit dat we uit Singapore komen heeft het er bepaald niet makkelijker op gemaakt”, verzucht Francis Frightful, de zanger/gitarist die twintig jaar geleden Opposition Party in het leven riep. Aangestoken door Britse bands als The Exploited, Broken Bones en GBH stort de band zich medio jaren tachtig op rauwe hardcorepunk. Het is enkel een kwestie van tijd alvorens ook het metalvirus vat op ze krijgt en de Singaporeanen hun punkgeluid met steeds hogere thrash-doses injecteren.Door de jaren heen zien een reeks demo’s en mini-albums (op de aloude muziekcassette) het levenslicht en levert de band diverse bijdrages aan compilatiealbums. Alleen van een debuutalbum komt het alsmaar niet. Tot in januari van dit jaar het sterke ‘Zombified’ verschijnt. Haastige spoed is dan wel zelden goed, maar je kan ook overdrijven. Aan de beide gitaristen Francis Frightful en Lee Piau dus allereerst de vraag waarom een debuutplaat zo lang op zich heeft laten wachten.

Francis: “Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor het feit dat het zo lang geduurd heeft. Toen wij halverwege de jaren tachtig Opposition Party oprichtten, waren we de enige punkband hier in Singapore. Een metal-/punkscene was iets waar wij alleen maar van konden dromen, iets waar we over lazen in buitenlandse magazines. We hebben jarenlang tegen de stroom in moeten zwemmen en waren straatarm. Zaken als een geschikte oefenruimte zoeken en optredens regelen waren altijd al moeilijk genoeg. Het opnemen van een album was simpelweg niet aan de orde. In de beginjaren was het in eigen beheer uitbrengen van demo’s op cassette het enige haalbare. ”

Lee: “Daar komt nog bij dat in de studio zitten niet bepaald onze favoriete bezigheid is. We hebben ons altijd meer geconcentreerd op het geven van optredens. Studiotijd hebben we altijd zo kort mogelijk gehouden, niet in de laatste plaats vanwege de hoge kosten, die altijd voor eigen rekening waren. Vaak is het ook nog eens weggegooid geld. Niemand in Singapore is geďnteresseerd in bands uit eigen land. Albums van binnenlandse artiesten verkopen hier echt voor geen meter.”

In dit geval geheel onterecht, want de mix van hardcore, punk en thrash op ‘Zombified’ klinkt hartstikke lekker. Old school, maar toch fris en energiek.

Lee: “Fris en energiek, ja inderdaad, net als wij. Ik ben supertevreden met het album. Hij zit zelfs regelmatig in mijn cd-speler. Ik ben blij dat we eindelijk eens de tijd hebben genomen om de songs op te nemen en ik ben erg trots op wat we neergezet hebben met ‘Zombified’.”

Francis: “We zijn al jaren aan het experimenteren met verschillende combinaties van punk en metal, op zoek naar een perfecte balans tussen beide stijlen. Maar niet eerder hebben we een zo goed afgewogen combinatie weten neer te zetten als op ‘Zombified’. ”

Lee: “Natuurlijk zijn er altijd wel dingen die achteraf gezien beter hadden gekund. De mix bijvoorbeeld, daarbij had wel wat meer nadruk mogen liggen op de gitaren. Maar ja, dat weten we dan voor de volgende keer. De reacties zijn overwegend positief. De meeste waren erg positief, sommige zelfs lovend. Negatieve recensies waren er ook, maar je kunt nou eenmaal niet iedereen tevreden stellen.”

De plaat herinnert aan 'Undisputed Attitude', de hardcore/punkplaat die Slayer in 1996 uitbracht. Kunnen jullie met die vergelijking leven?

Lee: “Hoe kan het nou vervelend zijn om met Slayer te worden vergeleken? Al zijn er natuurlijk enorm veel metalfans die 'Undisputed Attitude' maar een kutplaat vinden. Die mensen vinden ons waarschijnlijk ook een kloteband, haha.”

Francis: “Toen we begonnen met Opposition Party speelden we alleen basic punk- en hardcorespul en haalden we onze invloeden van bands als The Exploited, Broken Bones en GBH, Engelse straatpunk dus. Maar in de loop der jaren werden onze nummers, mede door het aantrekken van een tweede gitarist, steeds heavďer en sneller en kwamen er invloeden uit de thrash metal, met name Slayer, bij. Zo verschoven we langzaam van punk naar metal. Voor sommigen wellicht een eigenaardige switch, maar die verschuiving is heel geleidelijk gegaan en was eigenlijk een volkomen natuurlijke ontwikkeling. ‘Undisputed Attitude’ vind ik trouwens een kick-ass album. En dan vooral hun The Exploited-cover, met Ice-T. Dat nummer is gewoon geniaal.”

De bandnaam Opposition Party doet enig politiek engagement vermoeden. Klopt dat en in hoeverre is het mogelijk om vrijelijk je mening te uiten in Singapore?

Lee: “We zijn geen uitgesproken politieke band, al gebruiken we onze songs wel om onze ideeën en meningen kenbaar te maken. Of je hier kan zeggen wat je wil? Ja hoor, je moet er dan alleen wel rekening mee houden dat je op een zwarte lijst van de regering komt te staan. Sta je daar eenmaal op, dan word je nauwlettend in de gaten gehouden en hoeft er maar dít te gebeuren of je wordt opgepakt.”

“De partij die ons land bestuurt (People's Action Party (PAP), red.) zit stevig in het zadel en dat zal ook nog wel even zo blijven. Het is volslagen zinloos om je daar tegen te verzetten en dat doet dus ook niemand. Het overgrote deel van de bevolking zal het sowieso een zorg zijn. De meeste mensen hier zijn net zombies.”

Verklaart dat ook de albumtitel ‘Zombified’?

“Ja. We zijn alledrie grote horrorfans, dus houden we wel van dat hele horror-sfeertje, maar de albumtitel en het nummer ‘Zombie’ slaan op het zombie-achtige gedrag van de meeste mensen om ons heen. Op de albumhoes zie je een zombie met zijn hersens in een glazen pot en dat verbeeldt uitstekend hoe wij vinden dat de maatschappij zich gedraagt: hersenloos.”

Hoe zou je het metal- en punkklimaat in Singapore willen omschrijven?

Lee: “De metalscene hier is erg klein, zo niet minuscuul. Het aantal mensen dat hier metalconcerten bezoekt is hooguit een paar honderd. Het aantal dat metal-cd’s aanschaft is zelfs nog lager. En dan nog zullen die mensen geen cd van een band uit eigen land kopen. Ons land kent tegenwoordig weliswaar genoeg goede bands en er lopen er hier zat getalenteerde muzikanten rond, maar door de eigen bevolking worden die compleet genegeerd. Everyone here still thinks the west is the best.”

Francis: “Voet aan de grond krijgen in het buitenland is meestal puur een kwestie van geluk. Nee, het feit dat we uit Singapore komen heeft het er bepaald niet makkelijker op gemaakt. Ik weet zeker dat onze carričre een stuk voortvarender was verlopen als we niet in Singapore, maar ergens anders hadden gewoond, bijvoorbeeld ergens in Europa. Dan had een debuut ook veel eerder kunnen verschijnen, als was het maar via een klein undergroundlabel. We doen in ieder geval wat we kunnen en als een handvol mensen onze muziek tof vindt, ben ik al tevreden.”

Moeten we nu weer twintig jaar wachten op een album, of zijn jullie van plan ditmaal iets vlotter te werk te gaan?

Francis: “We zijn al bezig met nieuwe nummers en zijn zeker van plan om ook een tweede album op te gaan nemen. Als blijkt dat ‘Zombified’ goed valt en we het idee krijgen dat er vraag is naar meer, zorgen wij er voor dat er binnen afzienbare tijd een vervolg komt. Laten we dus eerst maar eens afwachten hoe ‘Zombified’ het gaat doen.”

Gerco Zwiers

Website Opposition Party

Recensie 'Zombified'