Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dĺĺth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Type O Negative (1)
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 1 januari 2003, 12:21
Nadat Peter Steele zich een dubieus imago heeft aangemeten met zijn omstreden hardcore/metalband Carnivore, stort hij zich vervolgens helemaal op zijn nieuwe band Type-O-Negative. Na het harde en fabuleuze debuut “Slow, Deep and Hard” brengt de band in 1993 het magistrale vervolgalbum “Bloody kisses”uit. Dit album slaat mede door de aanstekelijke nummers “Christian Woman” en “Black No 1” in als een bom.Geruggensteund door hun label Roadrunner proberen ze het op het vervolgalbum “October Rust” over een iets toegankelijkere boeg te gooien. Dat pakte anders uit. Door tegenvallende verkoopcijfers gingen ze op het daaropvolgende album “World Coming Down” weer geheel hun eigen koers varen wat resulteerde in een wederom fabuleus album vol muziek die een tikje rustiger was, maar wel een typisch Type-O-Negative geluid liet horen.

Momenteel is de band druk bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe album en drummer Johnny Kelly praat me graag even bij. Je vertelde me dat jullie bezig zijn met demo’s voor het nieuwe album. Na het enigszins discutabele album “October Rust” brachten jullie het minder harde, doch vertrouwd klinkende "World Coming Down” uit. Welke kant gaat de opvolger op en kun je me al iets vertellen over het songmateriaal? Eigenlijk is “October Rust” Peter’s (Steele) favoriete Type –O-album. Althans dat zegt ie altijd. Het is lastig om nu al te zeggen hoe het album uiteindelijk gaat klinken. Tot nu toe lijkt het erop dat het een mengeling wordt van alle dingen die we tot op heden gedaan hebben. Wat ik altijd het belangrijkst vind aan elke plaat die we uitbrengen is dat als je het hoort, je het meteen herkend als zijnde Type -O- Negative. Een eigen identiteit hebben heeft altijd bij de hele band de hoogste prioriteit gehad, al moet ik eerlijk zeggen dat ik toch meer voor het hardere werk ga.

Is het misschien al mogelijk om een aantal songtitels te onthullen?
Een songtitel die ik sowieso zeker weet is “Nettie”, alhoewel ik niet zeker weet of ik het op de correcte manier spel.

Op voorgaande albums en singles hebben jullie diverse malen verrast met briljante coverversies van uiteenlopende bands. (Neil Young, The Beatles, Seals & Crofts ) Kunnen we er nu ook een verwachten?
Dat zou ik eigenlijk niet weten. Daar hebben we het nog niet over gehad. Mochten we nog op het idee komen om er een op te gaan nemen, dan hebben we daar nog alle tijd voor.


Iets over die Beatles medley. De rechten voor het gehele Beatles-repertoire zijn in handen van onze kindervriend Michael Jackson. Hoe hebben jullie het voor elkaar gekregen om die medley toch uit te mogen brengen?
Hoe we die rechten uiteindelijk verkregen hebben is me nog steeds niet helemaal duidelijk. De opname hebben we ingediend bij de mensen die daarover gingen. Zowel ons management als ons label Roadrunner bleven volhouden dat het onmogelijk was dat we de rechten zouden krijgen. Toen het toch gelukt was waren we, net als iedereen echt stomverbaasd.

In interviews heeft Peter diverse malen aangegeven dat hij ermee zou kappen als het laatste album niet genoeg zou verkopen. Moest dat serieus genomen worden en hoe denk jij daar eigenlijk over?
Als hij serieus meende wat hij daarover gezegd heeft, was hij wel gestopt na “October Rust”. Dat album heeft namelijk een stuk minder goed verkocht dan “Bloody Kisses”.

Jij werkte al met Type -O- Negative als drum-tech en als chauffeur voordat je plaatsnam op de drumkruk, maar je kwam vast niet zomaar uit de lucht vallen. Kun je wat vertellen over de bandjes waar je nog meer in gespeeld hebt?
Voordat ik in Type –O- zat, heb ik in een heleboel lokale bandjes gespeeld, hier in Brooklyn. Jammer genoeg was geen van die bands succesvol te noemen. Halverwege de jaren tachtig heb ik als tiener nog wel met Kenny (Hickey) in een bandje gespeeld. We speelden thrash/speed metal en de band heette Hellraiser.


Een negatieve houding en overvloeien van sarcasme lijkt synoniem aan Type-O-Negative. Hebben ze dat er bij jou in moeten rammen?
Nee, ‘My sarcasm is right up there with the rest of the band.’ Ik kende ze natuurlijk al een hele tijd voordat ik met ze ging spelen. Ik denk dat het erg moeilijk was om me aan te passen zo goed als ik kon. Zowel muzikaal als op het persoonlijke vlak. Ik voel me nog steeds niet echt op mijn gemak als ik bij ze ben. (O.K. ik proef het sarcasme. GZ)

Jij bent behoorlijk druk met jullie website. Heb je het gevoel dat je dichter bij de fans staat door de site en het internet?
Voordat onze site online ging, wilde ik al iets doen wat ik een aantal andere bands ook al had zien doen. Namelijk, dat de fans contact op konden nemen met de band. Niet via een webmaster of zo, maar gewoon rechtstreeks. Ik vond het erg belangrijk om op die manier verbonden te zijn met de fans. Op die manier geef je ze het gevoel dat ze onderdeel zijn van het hele gebeuren. Dat is ook de reden dat je me via het e-mailadres op onze site rechtstreeks kan mailen. Ik vind dat het tot nu toe behoorlijk succesvol is. Ik zou alleen willen dat de rest van de jongens hun mail wat vaker zouden checken.

Wanneer komen jullie weer deze kant op?
Ik heb echt ontzettend veel zin om weer naar Europa te komen. Zo snel mogelijk! Ik weet dat het al weer een behoorlijk lange tijd geleden is dat we daar gespeeld hebben. Hopelijk is het album snel klaar, want mijn geduld raakt op. We zijn er waarschijnlijk of in de zomer of in de herfst."

Bedankt voor het interview en is het goed als ik weer contact met je opneem, als het nieuwe album uit is?

Tuurlijk, je kunt me altijd schrijven en bedankt dat je de band helpt promoten.

Gerco Zwiers

Website Type O Negative