Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Perzonal War
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 4 januari 2006, 22:50
Het pas verschenen 'When Times Tun Red' van het Duitse kwartet Perzonal War mag zich zonder schroom opstellen tussen de beste thrash-releases van 2005. Ook Schmier, bandleider van Destruction, valt voor de zelfverzekerdheid van de band en neemt de heren mee op hun trektocht (lees: tour) door Europa. Vlak voor het eind van het jaar maken we met zanger/gitarist Matthias Zimme nog even de balans op.Hoe kijk je terug op de tour met Candlemass en Destruction?

“Het was leuk om zo’n lange tijd met elkaar rond te hangen. De zalen waar we speelden waren, vooral in Oost Europa, veel groter dan de Duitse zalen waar wij normaal staan. Een hoogtepunt is zonder twijfel het optreden in Athene. De Grieken waren absoluut het meest uitbundige publiek en hopelijk kunnen we snel weer eens terug naar Griekenland. Maar ook in de rest van Europa kregen we erg veel goede reacties. Het was ook leuk om persoonlijk met de fans te kunnen spreken na de show, dan weet je waar je het echt voor doet. Keerzijde van de medaille is alleen het lange wachten in de tourbus.”

Candlemass en Destruction zijn behoorlijk grote namen. Hoe zijn jullie betrokken geraakt bij deze tour?

(lachend) “We hebben naaktfoto’s van onszelf verkocht, zodat we genoeg geld hadden om de bands om te kopen. Maar zonder gekheid, toen wij hoorden van deze package, vonden wij het meteen al interessant. We hadden net een nieuw album uit, dus de timing was ronduit perfect. Gelukkig kennen we de boeker van Destruction al heel lang en bovendien zitten we met Perzonal War op hetzelfde label als Destruction. We spraken af met Schmier en hij vertelde ons dat hij het leuk zou vinden ons mee te nemen. Zodoende belandden wij ook op het affiche.”

Kun je iets vertellen over de totstandkoming van 'When Times Turn Red'?

“Het schrijven van de songs voor dit album verliep erg vlot. Van meet af aan was het ons doel om met deze plaat zoveel mogelijk Metallica-vergelijkingen te vermijden. Het album moest ruiger, agressiever en meer in your face. Met het frisse, maar ruige geluid van 'When Times Turn Red' vind ik dat we die doelstellingen zeker gehaald hebben.”

Zijn er naast wat minder Metallica-naäperij nog andere verschillen tussen 'When Times Turn Red' en jullie eerdere albums?

“De nieuwe nummers werken live veel beter. We hebben de nummers bewust simpel gehouden. Er zitten niet teveel solo’s in, er is geen overkill aan verschillende zanglijnen en ga zo maar door. Alles is compact gehouden. Een ander belangrijk verschil is dat we onze gitaren nu lager gestemd hebben. Dit geeft de nummers een erg heavy karakter. Verder hebben we ervoor gekozen om op dit album geen ballad te zetten, dat paste simpelweg niet tussen de rest van het songmateriaal.”


Ondanks jullie inspanningen zijn en blijven vergelijkingen tussen Perzonal War en Metallica onvermijdelijk, niet in de laatste plaats vanwege een zanger die klinkt als een exacte kopie van James Hetfield. Word je die vergelijking nooit zat?

Oh jawel, het is vooral vervelend omdat wij er hard aan werken om juist van die vergelijking af te komen. We zien het, in tegenstelling tot eerst, niet meer als een compliment. In het begin is het leuk om met je idolen vergeleken te worden, maar het doel is natuurlijk het creëren van een eigen geluid. Natuurlijk is de vergelijking wel deels terecht – vooral onze eerste twee albums – maar er is veel veranderd.”

Waar is de plaat opgenomen en wie is er verantwoordelijk voor de zeer goede productie?

“Die is geproduceerd door onze drummer Martin (Buchwalter) en we zijn zelf ook heel erg tevreden met zijn werk. Het album is, evenals ons vorige album, in de Gernhart Studio (Siegburg, Duitsland) opgenomen.”

Perzonal War lijkt te bestaan uit een groep harde werkers. In jullie achtjarige bestaan verschenen al vijf volledige albums en een demo. Werken jullie zo snel om op die manier constant in de spotlights te blijven?

“Oh, wij zijn zeker een hardwerkende band. Het is inderdaad zaak om op hoog tempo nieuwe nummers af te leveren, stilstand is achteruitgang. Al verkiezen wij absoluut kwaliteit boven kwantiteit. Als band hebben wij een behoorlijke vooruitgang geboekt. Ik ben nog steeds trots op onze oude releases, maar die albums zijn absoluut niet meer representatief voor ons huidige werk. Een album markeert altijd een bepaalde periode. Op het moment dat je een album opneemt, haal je alles uit de kast om er een knaller van te maken. Toch zie je een jaar later hoe het beter had gekund. Perzonal War is zich bewust van deze ontwikkeling en dat is maar goed ook. Onze motor is het plezier in het spelen, mét een stabiele line-up.”

Jullie hebben een videoclip opgenomen voor het nummer 'For The Last Time'. Hoe is dit allemaal verlopen?

“Kai Classen heeft de clip geschoten. Hij is een goede vriend van onze drummer. Het idee om een video te maken ontstond eigenlijk spontaan. Toen we besloten hadden het plan door te zetten, zijn we direct ideeën gaan uitwisselen. Vanwege ons beperkte budget hebben we slechts één dag aan de opnamen besteed. Ondanks dit zijn we erg tevreden met het resultaat.”


“De kans dat de clip daadwerkelijk op TV wordt uitgezonden, is volgens mij nihil. Rock en metal zijn in Duitsland helemaal niet zo populair meer als iedereen denkt. Vooral de media schenken er weinig aandacht aan. Verder hebben wij de clip eigenlijk opgenomen bij wijze van dankbetuiging aan onze fans. De clip is uiteraard toegevoegd aan de reguliere versie van de cd, 'When Times Turn Red'.

Waarom heb je er voor gekozen juist voor dit nummer een clip op te nemen? 'For The Last Time' is volgens mij niet het sterkste nummer op de plaat. Heeft AFM de keuze beïnvloed?

“Dit is het meest duistere nummer op de cd. Toen we een nummer moesten kiezen, kozen we direct unaniem voor 'For The Last Time'. Met zijn zware en melodieuze karakter leende 'For The Last Time' zich gewoon het beste voor dit project. AFM heeft hier verder geen invloed op gehad. De keuze was volledig aan ons.”

Er verscheen onlangs ook een strikt gelimiteerde 7” single. Deze kreeg je gratis bij de eerste persing van de nieuwe cd. Hierop staan twee niet eerder uitgebrachte tracks. Zijn dit overblijvertjes van het nieuwe plaatwerk?

“Eén daarvan is inderdaad een nummer dat we over hadden van de 'When Times Turn Red'-sessies. Het paste niet tussen de rest. Het andere nummer is een akoestische versie van 'My Secret' (van het album 'Faces' uit 2004, red.). De single is een leuk hebbedingetje voor de echte fans, ‘so be fast, or be dead’, haha!”

Perzonal War is een Duitse thrash band, maar klinkt totaal niet Duits. Met andere woorden, invloeden van Duitse thrash-legendes als Sodom, Kreator en Destruction zijn in jullie geluid ver te zoeken.

“Klopt, Perzonal War speelt meer op Amerikaanse leest geschoeide thrash. Vooral Bay Area-bands drukken een zware stempel op ons geluid. Overkill, Megadeth, Forbidden, Nevermore, Testament, Anthrax, allemaal bands die erg belangrijk zijn voor Perzonal War. Trouwens, eerlijk gezegd beschouwen wij het zelf juist als een compliment wanneer men ons niet 'Duits' vindt klinken.”

Jelmer Birkhoff

Website Perzonal War