Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Live Verslagen: Persistence Tour, Paradiso Amsterdam 09/12/2005
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 28 december 2005, 05:51
Begin deze maand deed de door Europa trekkende Persistence Tour (voorheen bekend als de Eastpak Resistance Tour) de Amsterdamse Paradiso aan. Het is gezellig druk in de hoofdstedelijke poptempel op deze vrijdag. Maar wat wil je ook met publiekstrekkers als Born From Pain, Agnostic Front, The Red Chord n Hatebreed op het programma? De nieuwe naam ('persistence' is Engels voor 'volharding') lijkt dan ook vooral te slaan op de organisatoren van dit festival die erin geslaagd zijn ook znder een grote sponsor als Eastpak een indrukwekkende tour op poten te zetten.Op het moment dat ik de grote zaal betreed, zit het optreden van 'special guest' Settle The Score er reeds op (kut!) en begint Full Blown Chaos net aan zijn oorverdovende set. Deze band vult de lege plek op het programma, ontstaan doordat A Perfect Murder verstek heeft moeten laten gaan (geen toursupport van broodheer Victory). Aangevoerd door de kogelronde brulboei Ray werkt de band zich in een half uur door een kolkende set vol moshvriendelijke metalcore. Op de vloer blijft het vooralsnog rustig en laat de toch al goed gevulde Paradiso Full Blown Chaos vooral gelaten over zich heen walsen.

Ook Bleed The Sky veroorzaakt weinig tumult. Maar omdat ik van hun set te weinig heb meegekregen om er iets zinnigs over te kunnen zeggen, onthoud ik me van verder commentaar.


Muziek van zogeheten mathcorekabinetten is doorgaans niet de meest dansbare. Bij The Red Chord, die ook min of meer in deze vijver vist, ligt dat toch wat anders. Dat bewees de band al op het eerder dit jaar verschenen vrij 'logisch' klinkende 'Clients' en blijkt vandaag opnieuw. Niks geen gepiemel op de vierkante centimeter in de voornamelijk op 'Clients' gerichte set, maar hard stompende grooves. En daarmee weet The Red Chord, met de aanstekelijk enthousiaste frontman en wildebras Guy Kozowyk voorop, al aardig wat beweging in het publiek te genereren.

Ch Snelting, zanger en frontman van Born From Pain, laat weten blij te zijn hier vandaag te staan. Dat is duidelijk wederzijds, want voor het eerst vandaag slaat de vlam in de pan. De voetjes komen van de vloer, de armen zwiepen door de lucht en een flinke pit wint snel aan terrein. Maar ja, wat wil je ook met de pompende stoomcursus metalcore voor gevorderden, waarmee Born From Pain de meute bombardeert?


Openend met 'Rise Or Die' legt Born From Pain vandaag de nadruk op de meest recente nu-al-klassieker 'In Love With The End', al wordt aan eerder werk niet voorbijgegaan, met spijkerharde uitvoeringen van 'Here Lies Civilization', 'Day Of The Scorpio' en 'Final Way'. Verbazingwekkend is het om te zien en horen hoeveel gewicht de toch vrij iele Ch (even overtuigend als op plaat) in de schaal legt met zijn diepe, bulderende vocalen. Met recht de beste metalcoreband van de Lage Landen.


Net wanneer de Britse grinders van Napalm Death aan zet zijn, herinnert een plotseling en heftig opkomende misselijkheid me eraan dat ik nodig wat moet gaan eten. Een combinatie van niet bijster vlotte bediening en de wel erg korte speelduur die Napalm Death is toebedeeld, hoor ik enkel hun slotakkoord en arriveer ik net op tijd om een groepje kaalkoppen verontwaardigd te zien kijken, wanneer Barney nog even de (Napalm Death-)songtitel 'Nazi Punks Fuck Off ' door de microfoon schreeuwt, alvorens achter de coulissen te verdwijnen.


Zonder nou meteen de purist uit te gaan hangen, kunnen we wel stellen dat Agnostic Front vandaag de enige chte hardcoreband op het programma is, de New Yorkse veteranen die alweer enige jaren een succesvolle tweede jeugd doormaken. Ook vandaag weet een groot deel van het publiek wel raad met de old school NYHC. De ouwe rotten stuiteren (vaak zelfs letterlijk) als een stel kangoeroes met ADHD over het podium en vuren fanatiek de ene na de andere klassieker af op de Paradisovloer.


Het is vermakelijk om te zien hoe gitarist Vinnie Stigma als een in trance verkerende dromedaris over het podium ijsbeert en, zo lijkt het, zn eigen feestje aan het vieren is. Her en der hoor ik hoe de vocale verrichtingen van frontman Roger Miret gekscherend worden vergeleken met het ge-oenk van een zeehond, maar die grap verliest snel aan kracht als je ziet hoe fanatiek deze band na al die jaren nog tekeergaat en met hard werken en een repertoire vol meezingvriendelijke klassiekers een zaal voor zich weet te winnen.


Grootste publiekslieveling vandaag is echter zonder enige twijfel het afsluitende Hatebreed. Jamey Jasta oogt fit en trakteert het publiek op een vermorzelend optreden, dat maar weer eens aantoont dat Hatebreed zich niet voor niets de meest succesvolle metalcoreband op deze planeet mag noemen. Met een welafgewogen selectie van 'Rise Of Brutality'-werk en minder recent materiaal vervult de band zijn rol van headliner met verve en doet de metalcorebestseller de voormalige kerk vandaag nog n keer op zijn grondvesten schudden.


Gerco Zwiers

Website Paradiso