Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Live Verslagen: Arnhem Metal Meeting 26/11/2005
Gepost door Gerco Zwiers op dinsdag 20 december 2005, 02:31
Het is alsof de duvel ermee speelt. Uitgerekend in het weekend dat in de Arnhemse Musis Sacrum de tweede editie van de Arnhem Metal Meeting wordt georganiseerd, wordt Nederland volledig verrast door plotselinge sneeuwstormen, die de nationale snelwegen transformeren tot n grote file en het openbaar vervoer ernstig weten te ontregelen. Na een vertraging van ruim tweenhalf uur(!) arriveer ik doorweekt in de schouwburg, om te ontdekken dat een aanzienlijke hoeveelheid mensen het noodweer heeft getrotseerd om deel twee van dit vorig jaar succesvol gelanceerde metalfestival bij te wonen.Als ik de zaal betreed, waar de Van Wijnen Stage is opgesteld, zijn de mannen van Mercenary net een einde aan het breien aan hun optreden en zie ik enkel kans om nog een paar plaatjes te schieten.


Daarna is het op het hoofdpodium (Nuon Stage) de beurt aan Ensiferum om metalminnend Arnhem naar de hand te zetten. De folk metallers draperen een bombastisch geluidsgordijn over de al goed volgelopen zaal. Het ene moment leunen de Finnen meer op black metal, maar buigen net zo makkelijk richting folk en power metal. Het geluid is redelijk, de respons tam. (GZ)


Waar de grind van Leng Tche op cd al intens overkomt, gaan de heren live nog een stapje verder. Nieuwbakken zanger Boris (tot voorkort actief in het Nederlandse Suppository) heeft als druk grimassend uithangbord een rol gevonden die hem op het lijf is geschreven. Als een losgebroken tbser rent hij over het podium, glijdt uit, hangt de sadomasochist uit door zichzelf tegen zijn hoofd te meppen, praat alles humoristisch aan elkaar en weet ondertussen ook nog eens een indrukwekkende vocale prestatie neer te zetten.


Maar ook de rest van het gezelschap mag er zijn. Leng Tche loopt vanavond als een geoliede machine. Strak werkt de band zich door een korte set met een half uur wordt slechts de helft van de toegewezen tijd benut - waarin 'Glamourgirl Concubine' en 'Don't Touch My Spandex' de absolute hoogtepunten zijn. Kort maar zeer krachtig!


Na een overweldigende opkomst en ondersteund door een prima geluid speelt Enslaved een overtuigende set, waarin zowel plek is gereserveerd voor nieuwe nummers, als 'Bounded By Allegiance', 'Isa' en 'Return to Yggdrasil', als voor oudjes. Uit de laatstgenoemde categorie springen 'Jotunblod' en 'Slaget I Skogen Brotenfor' (als toegift) er het sterkst uit. De Noren zijn overduidelijk weer terug op het oude pad en laten de psychedelische experimenten, waarmee de band zichzelf de afgelopen jaren flink in de vingers sneed, gelukkig achterwege. (JB)

Over de set van Dismember kunnen we kort zijn: te fucking hard! Volgens mij moet de geluidsman in kwestie nodig eens bij de audicien langs en ik vermoed dat een (stoom)cursus geluidstechniek ook geen overbodige luxe zou zijn. Vooral vlakbij het podium is het afzien en klontert er een ondefinieerbare blubber uit de boxen. En dat is jammer, want de Zweedse death metalveteranen hebben er zichtbaar zin in en gaan met zveel energie tekeer, dat ze zowat van het podium afspatten. (GZ)


Weggemoffeld in de tot 'D&T Stage' omgedoopte kelder, had Officium Triste het qua ambiance niet veel slechter kunnen treffen. Hoe goed het Rotterdoomse collectief ook zijn best doet, de droevige sfeer komt in de kalkwitte kelder totaal niet uit de verf. De liefhebber lijkt er maling aan te hebben en geniet duidelijk van sterke uitvoeringen van 'In Pouring Rain' en 'The Pathway', maar feitelijk is Officium Triste gewoon de verkeerde band op de verkeerde plek, helaas. (JB)

Grave komt dan wel niet uit Arnhem, hun zinderende optreden vandaag heeft alles weg van een thuiswedstrijd, die met twee vingers in de neus glansrijk gewonnen wordt. Nogal logisch, want de om onduidelijke redenen tot drietal afgeslankte formatie speelt de sterren van de hemel en gaat in de hen toebedeelde vijftig minuten terug naar de essentie van death metal.Zelden heb ik een (old school death metal)band meer zien overtuigen. Een groot deel van het publiek gaat als een bezetene tekeer, deint gewillig mee op de moordende grooves en hakkende mid-tempos en is het dus blijkbaar roerend met me eens. Wel wat anders dan de stocijnse navelstaarderij die wild freakende Cryptopsy-achtige acts doorgaans ten deel valt. Een weergaloze set die ook nog eens op het einde piekt met het afsluitende 'Into The (fucking) Grave'.


Ook het vorig jaar nieuw leven ingeblazen Candlemass krijgt het publiek moeiteloos in beweging. Sterker nog, de aanwezigen eten uit hun hand. De Zweedse doomridders, die voor de gelegenheid het podium hebben uitgedost met een stel witte, lichtgevende kruizen, hoeven enkel voorzetten te geven, die door het hongerige publiek snoeihard ingekopt worden. Krakers als 'Solitude', 'Samatharian', 'Mirror Mirror' en 'The Well Of Souls' worden woord voor woord meegezongen.

Candlemass, in bijzonder frontman Messiah Marcolin (gestoken in zijn fameuze monnikengewaad), geniet met volle teugen van de overweldigende publieksreactie en geeft met complete overgave een performance ten beste weg. Ook vormt de band met zijn klassieke doomklanken een prettig contrast met de overwegend extremere bands op de bill.


Omdat ik het recent verschenen 'Tonbergurtod' heel best te pruimen vond, duik ik nog even snel de kelder in om wat mee te kunnen pikken van Totenmond. Zoals (vandaag) al vaker is gebleken, leent dit ondergronds opgestelde podium zich niet bijster goed voor optredens, iets dat ook deze Duitsers parten speelt. Als dan ook de band zijn dag niet lijkt te hebben, is het snel gedaan met de pret.

Zweden is op deze tweede Arnhem Metal Meeting goed vertegenwoordigd, want de vikingmetalvloot Thyrfing is de vierde Zweedse band die vandaag aantreedt. Met dank aan de Nederlandse Spoorwegen gaat deze band echter aan onze neuzen voorbij. Geen punt. Een stuk minder prettig is de gedachte dat headliner Destruction gemist moet worden. Een anticlimax als toegift. (GZ)


Website Arnhem Metal Meeting

Gerco Zwiers

Jelmer Birkhoff