Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Knuckledust
Gepost door Gerco Zwiers op maandag 28 november 2005, 14:45
'Unbreakable', de titel van de recent verschenen derde full length van Knuckledust, staat voor een 'fuck you-attitude'. “Ik leef mijn leven op míjn manier en trek me geen fuck aan van wat critici roepen”, aldus een vastberaden Pierre Mendivil, al meer dan tien jaar zanger van deze Britse hardcoreformatie. Hij doelt daarmee op de olifantenhuid die hij ontwikkeld heeft, als gevolg van de neerbuigende manier waarop de Britse media, in zijn ogen, jarenlang tegen binnenlandse hardcore hebben aangekeken.Buiten het Verenigd Koninkrijk ligt dat anders en wordt de band door hardcoreliefhebbers eigenlijk steevast veer na veer in de collectieve bilnaad geschoven. Nou zal ik de veren achterwege laten, maar de explosieve en rauwe hardcore die achter 'Unbreakable' schuilgaat kan ook mijn goedkeuring een heel eind wegdragen. Na de nodige complimenten aan de Brit te hebben doorgesluisd, laat Pierre desgevraagd zijn licht schijnen over de nieuwe plaat.

“Eigenlijk zit er geen enkel verschil tussen 'Unbreakable' en ons vorige album 'Universal Struggle'. Waarom we twee keer een bijna identiek album uitbrengen? Omdat we dat gewoon erg graag doen, een album opnemen. Hier in Engeland is dat een erg dure aangelegenheid, dus als we de mogelijkheid krijgen geboden om onze muziek in een studio op te nemen, laten we dat niet aan onze neus voorbijgaan.”

En niet zomaar even een studiootje. Na 'Universal Struggle' is ook deze plaat namelijk opgenomen in de Deense Antfarm Studio, waar producer Tue Madsen (bekend van zijn werk voor onder meer Aborted, Born From Pain en The Haunted) de productie en de eindmix in handen had. Hoe was het om weer met hem samen te werken?

“Beautiful.”

En in meer dan één woord?

“Vanaf het allereerste moment dat we met hem in de studio zaten, voor de opnames van 'Universal Struggle' dus, was hij als een vijfde lid van de band. We zaten gelijk op dezelfde golflengte. Als we hem een idee voorlegden, voelde hij dat meteen aan en begreep hij precies wat we bedoelden. Hij pikte dat van meet af aan enorm goed op en begreep ons vaak zelfs eerder dan we onszelf begrepen, haha. Dus toen de kans zich voordeed om opnieuw met Tue te werken, hebben we meteen toegehapt. Ook dit keer was het een genot om met die man samen te werken. Hij is enorm sympathiek en verstaat zijn vak als de beste.”


En hij heeft wederom vakwerk afgeleverd. De recensies zijn dan ook overwegend positief, of vergis ik me?

“Daar houd ik me totaal niet mee bezig. Ze lullen maar raak, die critici. Kijk, hoe er in de rest van de wereld op onze platen wordt gereageerd kan ik niet goed beoordelen, maar in de Britse media hebben ze meestal geen goed woord over voor ons soort bands. In de loop der jaren is de UK-scene flink gegroeid en daarmee is ook de toon van de media wat milder geworden, maar dat was een paar jaar geleden wel anders. Lange tijd werd er neergekeken op hardcore en punk uit eigen land en werd er uitsluitend neerbuigend over gepraat.”

“Zo werden we in recensies meestal smalend bestempeld als patserige ‘tough guy-hardcore’ en meer van dat soort bullshit. Hier in Engeland zijn het voornamelijk metaltijdschriften die hardcorereleases bespreken, meestal niet gehinderd door enige kennis van zaken. Die bladen schenken alleen maar aandacht aan hardcore omdat het genre momenteel populair is. Op zich is dat natuurlijk prima. Het kan voor onbekende bands als podium dienen en een stukje naamsbekendheid opleveren. Zolang ik het maar niet hoef te lezen.”

Roept Knuckledust met songtitels als 'Dislocate', 'Burning Fight' en 'Unbreakable' het niet over zichzelf af uitgemaakt te worden voor 'tough guy hardcoreband'?

“Dat is nou eenmaal mijn stijl van schrijven. We spelen harde muziek en daar horen harde teksten bij. Ik vind dat die twee met elkaar in evenwicht moeten zijn. De songtitels die je noemt zou je inderdaad verkeerd kunnen opvatten, maar als je de hele tekst leest zul je ontdekken dat er weldegelijk wat positiefs uit te halen is. In mijn teksten schrijf ik over ons leven en daar zit genoeg negatieve shit tussen, maar ik beschrijf ook hoe wij die obstakels en problemen overwinnen. In feite zet ik dus iets negatiefs om in iets positiefs.”

Wat de albumtitel betreft, wie of wat is volgens jullie onverwoestbaar?

“Je moet het in feite zien als een soort state of mind, een ‘fuck you-attitude’. Ik leef mijn leven op míjn manier en trek me geen fuck aan van wat critici roepen. Ook staat het voor ons als band. Knuckledust bestaat al tien jaar uit dezelfde vier personen en is als eenheid onverwoestbaar.”


Dat kunnen inderdaad maar weinig hardcorebands zeggen. Heb je een advies voor bands met een immer rommelende bezetting?

“Wij doen gewoon niet zo moeilijk. We kunnen het goed met elkaar vinden en maken samen muziek die we allemaal cool vinden. Zolang ons dat alle vier goed bevalt, en dat is al meer dan tien jaar het geval, is er geen reden voor problemen. Als de wiet of de Guinness op is, is er gedonder in de tent. Daarom zorgen we er altijd goed voor dat dát niet gebeurt, haha.”

Je had het net al even over de flink gegroeide Britse scene. Volgens broodheer GSR Music is dat onder meer de verdienste van Knuckledust. Onderschrijf jij dat?

“Nee, dat zou wat al te veel eer zijn. We zullen er ongetwijfeld wat aan bijgedragen hebben, maar meer ook niet. Het zijn een heleboel verschillende bands die er samen voor gezorgd hebben dat er in Engeland weer een gezonde scene heeft kunnen ontstaan. Er is altijd veel unity geweest tussen de bands onderling. Wederzijds respect, ongeacht of je in een punkband of in een straightedge hardcoreband speelt. Daardoor hebben verschillende kleine scenes de krachten kunnen bundelen en zodoende de UK weer op de kaart gezet als het om hardcore gaat.”

Door de populariteit van metalcore zit ook de interesse voor hardcore in de lift. Wat merkt Knuckledust daar concreet van?

“De populariteit van metalcore heeft er voor gezorgd dat er nu veel meer aandacht is gekomen voor hardcore, voor echte en eerlijke muziek. Door een band als Hatebreed is een groot publiek in aanraking gekomen met dit soort muziek. Mensen worden nieuwsgierig en gaan zich eens wat meer verdiepen in hardcore en dankzij het internet is alle informatie ook nog eens makkelijk voorhanden. Daar profiteert iedere hardcoreband van, dus ook wij. En ik geniet met volle teugen van de extra aandacht.”

Gerco Zwiers

Website Knuckledust

Recensie 'Unbreakable'