Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dĺĺth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Detonation (2)
Gepost door Gerco Zwiers op zondag 13 november 2005, 19:24
"Op dat moment kon ik van bepaalde mensen het bloed wel drinken." Wanneer de problemen tijdens de recente tour met Gorerotted, Decapitated en Dăm ter sprake komen, lijkt de doorgaans zo rustig ogende Detonation-frontman Koen Romeijn vlam te vatten. Die woede maakt echter snel plaats voor trots wanneer de aanleiding voor hun deelname aan deze tour – het nieuwe album - aangekaart wordt.
Met 'Portals To Uphobia' is Detonation een professionelere weg ingeslagen. Echter, zonder zijn gezicht te verliezen. Want hoewel er de nodige vooruitgang is geboekt, klinkt 'Portals To Uphobia’ als een logische opvolger van 'An Epic Defiance'. Zanger en gitarist Koen Romeijn stemt er weifelend mee in.

“Ik denk dat je wel gelijk hebt. We hebben onze stijl ook niet echt veranderd, wat logisch is als je weet dat we een flink aantal nummers vlak na de opnames van 'An Epic Defiance' hebben geschreven. We hebben het gevoel dat we nog voldoende muziek in dit genre in ons hebben, dus was het voor ons voldoende als we met dit album, in vergelijking met ons debuut, de puntjes op de i zouden zetten. De nieuwe nummers zijn beter gearrangeerd, gebalanceerd en uitgewerkt."

"Ook hebben we meer tijd gehad voor het aanpassen van songstructuren in de studio, dankzij het grotere budget. Daardoor heb ik ook veel meer tijd kunnen steken in de vocalen. Wat ook wel lekker was, aangezien ik bij de vorige opnames maar een dag had om elf nummers in te zingen! Onbewust is het geheel trouwens ook wat technischer uitgevallen. Als muzikanten zoeken we, denk ik, onbewust steeds naar nieuwe uitdagingen, wat resulteert in steeds 'moeilijkere' muziek."

Het meest opvallende nummer op 'Portals…' is het experimentele 'Lost Euphoria Part III'. Volledig instrumentaal en aangekleed met Spaanse gitaren. Kortom, niet bepaald iets dat we van Detonation gewoon zijn. Hoe is dit nummer ontstaan?

"Het was eigenlijk bedoeld als een normaal nummer, waar dus ook vocalen overheen zouden komen. Maar vanwege de rare maatsoort en de coole vibe van het nummer vond ik het eigenlijk zonde om er overheen te gaan krijsen, haha. Toe we eenmaal besloten hadden om het instrumentaal te houden, hebben we er de nodige extra gitaarpartijen aan toegevoegd."

"Het is inderdaad niet echt een nummer zoals je dat van ons gewend bent. De kans bestaat echter dat er in de toekomst meer van dit soort nummers gaan komen. Ik denk dat het niet verkeerd is om af en toe een ander soort nummer te schrijven dat eigenlijk niet volledig aansluit bij de rest van een album. Dat komt de afwisseling altijd wel ten goede."


Voor de opnames is wederom gebruik gemaakt van de Excess Studio. Jullie zijn dus wel tevreden met hetgeen deze Rotterdamse studio te bieden heeft?

"Ik denk zeker dat, voor Nederlandse metal-begrippen, de Excess studio zo'n beetje het beste is wat je kan krijgen. Zeker wat kosten betreft, want vergeleken met andere studio’s zijn ze niet zo duur. Werken met Hans Pieters (Excess' huisproducer, red.) is trouwens altijd plezierig. Dat heeft voor ons ook mede de doorslag gegeven om weer in Excess op te nemen."

"Sowieso vonden we het nutteloos om voor ons tweede album meteen al een andere studio te gaan proberen. Voor 'An Epic Defiance' hadden we een lager budget en dus minder tijd. We waren erg benieuwd naar wat we met meer geld en tijd konden realiseren in de Excess. Dat is goed bevallen en het resultaat mag er wezen. Of we voor het volgende album weer Excess gaan boeken weet ik nog niet, maar die kans is zeker aanwezig."

Gitarist Mike Ferguson is er een tijdje tussenuit geweest vanwege problemen van persoonlijke aard. Is hij inmiddels weer helemaal terug?

"Ja, hij is weer de oude Mike. Ik kan er verder niet te diep op in gaan, maar hij had wat persoonlijke strubbelingen in zijn sociale leven op een bepaald moment. Hij heeft toen besloten om direct na de opnames van ‘Portals’ te vertrekken naar zijn familie in Californië om even een paar maanden tot zichzelf te komen. Gelukkig heeft dat hem geholpen en inmiddels gaat het weer goed met hem."


'Portals…' is een conceptalbum dat handelt over het maken van keuzes in je leven.

"De titel verklaart eigenlijk grotendeels het concept. 'Uphobia is een samenvoegsel van de woorden 'euphoria', 'utopia' en 'phobia'. Die drie woorden zijn de belangrijkste thema’s op dit album. Volgens mij leiden alle keuzes of beslissingen die je in je leven maakt naar één of meerdere van deze bestemmingen."

"'Portals' heb ik bij de titel gevoegd om het geheel wat duidelijker te maken. De teksten op zich gaan niet enkel over het nemen van beslissingen of het maken van keuzes, maar indirect komt het onderwerp wel in elke tekst terug. De meeste teksten gaan over angsten en frustraties en over de hoop op een betere toekomst."

En over keuzes gesproken: waarom heb jij de keuze gemaakt je lange haar er volledig af te scheren?

“Haha, echt keus had ik niet. Toen ik nog lang haar had heb ik me voorgenomen dat ik het volledig af zou scheren op het moment dat ik echt kaal zou worden. Rond mijn drieëntwintigste begon het opeens angstig hard te gaan en toen ik eenmaal een kale plek achter op mijn hoofd zag ontwikkelen, heb ik geen moment getwijfeld en mijn vriendin gevraagd de boel er af te scheren."

"Ik heb er geen moment spijt van gehad trouwens, het voelt een stuk beter zo, maar het ziet er voornamelijk beter uit, haha. Toen ik een tiener was vond ik het belangrijk om een bepaald uiterlijk te hebben: lang haar, legerjas, kisten. Maar sinds ik de vijfentwintig ben gepasseerd, interesseert me dat allemaal geen zak meer."

Jullie zijn net terug van een vrij uitgebreide Europese tour, ter ondersteuning van 'Portals To Uphobia'. Hoe kijk je daarop terug en hoe deden de nieuwe nummers het live?

"De tour was geweldig, ondanks alle problemen die we hebben gehad. Maar de shows die we hebben gedaan waren erg vet. Vooral de shows in Engeland waren te gek, de opkomst was overwegend groot en er waren veel mensen die speciaal voor ons kwamen. Ik moet ook zeggen dat de nieuwe nummers het erg goed deden live."


"Helaas konden we per avond gemiddeld niet langer dan 35 minuten spelen, zodat we niet meer dan acht nummers konden spelen. We hebben dus tijdens de meeste shows vier oude en vier nieuwe nummers gespeeld, beetje om en om. Maar het was een gave ervaring. Het is sowieso altijd een gekkenhuis om met Gorerotted op tour te gaan. Superaardige gasten, maar ze sporen voor geen meter, haha!"

Ik zag op de website dat er een behoorlijk aantal data zijn vervallen. Hoe zit dat?

"Toen we ons bij de tour wilden aansluiten, bleek dat de nightliner die ons naar alle shows moest vervoeren maar achttien bedden had voor tweeëntwintig personen. En als je vier weken gaat touren wil je op z’n minst toch wel een bed hebben om af en toe in te kunnen slapen! Toen we dit tegen de tourmanager zeiden vond hij het een belachelijke opmerking van ons. Hij vond dat we ons teveel als rocksterren gedroegen door een eigen bed te eisen. Waar hij dat soort onzin vandaan haalde, ik weet het niet."

“Uiteindelijk kwam het er op neer dat de Engelse band Dăm en wij gingen rouleren voor een slaapplek. Toen hebben we besloten dat wij de eerste week dan maar op de grond en in het bagageruim zouden slapen. Na de eerste vier nachten te hebben overleefd, werd er toch door de organisatie ingegrepen. Detonation moest uit de tourbus vertrekken, want met dit aantal mensen aan boord was de boel niet verzekerd."

"Daar konden we natuurlijk wel inkomen, het wás ook niet veilig. Voor ons was het alleen een raadsel waarom wij nou juist moesten opstappen en niet Dăm. Helaas bleek al snel dat dit van buitenaf besloten was en dat er niks tegen te doen was. Natuurlijk werd ons wel duizendmaal excuses aangeboden, maar op dat moment kon ik van bepaalde mensen het bloed wel drinken."


"Uiteraard hebben we het hier niet bij laten zitten. Toen we thuis kwamen na de show in Gent, België, besloten we de schouders eronder te zetten om nog zoveel mogelijk shows van de tour te doen. We hebben een auto gehuurd, slaaplekken geregeld en geboekt in de steden die de tour zou aandoen. Vervolgens reden we daar zelf naartoe. Uiteindelijk hebben we toch nog veertien van de achtentwintig shows kunnen doen en met het nodige succes. Mede dankzij Gorerotted, moet ik zeggen. Zij hebben ons enorm gesteund en ons geholpen bij het zoeken naar slaapplekken en hostels."

De release van het nieuwe album is door Osmose flink wat maanden opgeschoven, zodat 'Portals To Uphobia' uiteindelijk pas op 12 september is verschenen. Wat was hiervoor de reden?

"Er was niet echt één aanwijsbare reden, het was meer een combinatie van factoren. Toen het album eenmaal klaar was, was er gewoon niet genoeg tijd over tot de geplande release om de boel te printen en om de promo's te versturen. Osmose heeft toen besloten de boel op te schuiven van 25 april naar 12 september. Als het aan ons had gelegen destijds was het album wel eerder verschenen. Om verkooptechnische redenen is het voor een label lastig om in de zomerperiode een album uit te brengen en te promoten."

Het lijkt wel of er een vloek rust op het nieuwe album.

"Als je alles wat fout is gegaan bij elkaar optelt, zou je dat inderdaad haast gaan denken! Maar gelukkig zijn de reviews die we krijgen erg positief en zijn een hoop mensen laaiend enthousiast over 'Portals…'. Dat is uiteindelijk het belangrijkste. Ik ga er ook vanuit dat we vanaf nu wat meer geluk toegeworpen zullen krijgen."

Jelmer Birkhoff

Website Detonation

Recensie 'Portals To Uphobia'


MP3 'End Of Sight, End Of Fears'

Recensie 'An Epic Defiance'


MP3 'Forever Buried Pain'