Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Withered
Gepost door Gerco Zwiers op maandag 7 november 2005, 23:34
Omdat jarenlang politieke crustpunk spelen ook een keer gaat vervelen, besluiten de Social Infestation-leden Chris Freeman en Mike Thompson op een gegeven moment de muzikale horizon wat te verbreden. Zo kan het gebeuren dat in 2003 het loodzware Withered uit de grond wordt gestampt, waarmee de heren weliswaar niet geheel verwijderd raken van hun grindpaden, maar waar ze, door hun gestoei met doom, black en sludge, wel een stuk avontuurlijker bezig zijn. Zanger en gitarist Chris Freeman voorziet Withered's krachtige debuut graag van enige toelichting.'Memento Mori' lijkt precies op het juiste moment te verschijnen, want jullie debuut vol donkere en dreigende muziek is de perfecte soundtrack voor een bewolkte en onstuimige herfst.

"Nou je het zegt, inderdaad! Zo had ik het nog niet bekeken. Dat het album in het najaar zou uitkomen lag wel in de planning, maar met name om verkooptechnische redenen. Maar de muziek op 'Memento Mori' leent zich inderdaad prima voor grijs en guur weer. Het begint hier (Atlanta, Georgia, red.) ook alweer flink af te koelen. En ik heb de herfst altijd een erg fascinerende periode gevonden. Om de een of andere reden werken zaken als koude wind en een donker wolkendek doorgaans erg inspirerend op me."

Kunnen we Withered wat jou betreft scharen onder de noemer 'dark metal', waar we verder bands als Aeternus, Myrskskog en The Amenta vinden?

"Daar kan ik prima mee leven. Onze muziek klinkt inderdaad vrij duister en de vergelijking met de bands die jij noemt vat ik op als een compliment. Van invloed op ons geluid zijn ze echter niet geweest. Dat donkere geluid hebben we eigenlijk een beetje van Neurosis afgekeken, met name de manier waarop die band je een gevoel van onbehagen kan bezorgen vind ik geniaal."

Mede dankzij een hoop kille blastbeats, flink wat black metal-achtige razernij en veel bombast klinken de nummers stuk voor stuk enorm massief. Toch blijft 'Memento Mori', door de toevoeging van sferische passages en diverse duistere melodieën, heel goed behapbaar.

"Ik ben blij dat je dat opmerkt, want dat was ook precies onze intentie tijdens het schrijven van de nummers. We wilden inderdaad een massieve sound met vette grindstukken, maar met mate, anders zouden we de luisteraar al snel gaan vervelen. Daarom hebben we daar een hoop duistere melodieën aan toegevoegd. Melodieën maken een song memorabel. Als we als band een nummer aan het schrijven zijn, lopen we, vaak zonder dat we het zelf in de gaten hebben, de hele tijd de melodieën uit zo'n nummer te neuriën."


Samen met medebandlid en zanger/gitarist Chris Freeman en Mastodon-bassist Troy Sanders van ben je ook actief in de band Social Infestation. Die bandnaam suggereert een politieke agenda, klopt dat?

"Dat klopt, Social Infestation is een crust/punk/grindband en is inderdaad erg politiek geëngageerd. Bij Withered ligt dat compleet anders. Chris en ik schrijven voor beide bands de teksten en we hebben er gezamenlijk voor gekozen om voor Withered enkel over onderwerpen van persoonlijke aard te schrijven. We hebben in deze teksten dan ook echt ons hart gelucht. Een thema dat in meerdere nummers naar voren komt zijn de oergevoelens die je als mens ervaart bij het verwerken van het overlijden van bijvoorbeeld een geliefde of een familielid."

Dit album is in feite de EP 'Order Born From Chaos' die door het toevoegen van twee nummers is uitgebreid naar een full length.

"De enige reden dat we in eerste instantie een EP hebben opgenomen is dat we op dat moment nog maar vijf nummers hadden geschreven. Toen we in zee gingen met Lifeforce vroegen zij ons of we niet nog een aantal nummers op konden nemen, om zo van de EP een volwaardig album te maken. We hadden toen inmiddels alweer een nieuwe track klaar en een andere zo goed als klaar. We zijn toen opnieuw de studio ingegaan en hebben die twee tracks opgenomen. Ik ben achteraf blij dat we dit hebben gedaan, want op deze manier komt ons concept veel beter tot zijn recht."

Vind je zeven nummers niet nog steeds vrij mager voor een full length?

"Wellicht. Twee van de nummers klokken echter over de negen minuten en in totaal duurt 'Memento Mori' meer dan zesendertig minuten. Volgens mij is dat toch heel behoorlijk voor een volwaardig album. In plaats van die lange tracks hadden we ook een stuk of vier kortere nummers kunnen schrijven, daar was het album niet langer van geworden."

"Ook wilden we, als debuterende band, de luisteraar niet compleet bedelven onder een dik uur muziek. Liever laten we de luisteraar eerst rustig aan ons wennen, waarna die kennismaking hopelijk naar meer smaakt. Beter dan dat je je publiek al op je debuut aan het vervelen bent. Zodra we eenmaal wat naamsbekendheid hebben opgebouwd, komen we wel met een lekker lange plaat."


Afgezien van een tweetal nummers, is het materiaal op 'Memento Mori' al eerder opgenomen in 2004 en dus (met name voor jullie zelf) al weer wat ouder. Wordt er al voorzichtig gedacht aan een tweede album of heeft de promotie van 'Memento Mori' momenteel de hoogste prioriteit?

"We willen ons op dit moment zoveel mogelijk focussen op het ondersteunen van dit album. Hoewel we inderdaad al wel voorzichtig bezig zijn met het schrijven van nieuwe nummers. Ik kan daar nog niet veel zinnigs over zeggen. In feite bouwen we voort op hetgeen we op 'Memento Mori' hebben neergezet."

"Maar aangezien het grootste deel nog geschreven moet worden kan er nog van alles gebeuren. We willen onszelf niet teveel haasten en gaan rustig de tijd te nemen voor de totstandkoming van een tweede album. Bovendien hou ik ervan om muziek in fases te schrijven, zodat niet al het materiaal in dezelfde bui of gemoedstoestand ontstaat."

Met jullie zware metalsound zijn jullie in de vijver van Lifeforce Records de spreekwoordelijke vreemde eend in de bijt. Zie je dat als een voordeel of juist niet?

"Het kan, denk ik, beide kanten opgaan. Omdat we nogal afwijken van de meeste bands op Lifeforce vallen we meer op en kunnen we wellicht Lifeforce helpen een ietwat ander publiek aan te boren. Anderzijds kan het bepaalde mensen een verkeerd beeld van ons geven. Zo heb ik gehoord dat er metalfans zijn die ons links laten liggen, enkel omdat we bij een zogenaamd 'hardcorelabel' als Lifeforce zitten. Al kan dat me ook eigenlijk bar weinig schelen, het zij zo."

"We zochten een label dat z'n best voor ons wilde doen en die veel aandacht besteedt aan zaken als promotie. Een enorm label waar we een kleine vis in een enorme zee zouden zijn was voor ons dus geen optie. Het is al moeilijk genoeg om als beginnende band wat naamsbekendheid op te bouwen, dus lijkt het me niet de bedoeling dat je dan ook nog eens bij je eigen label moet gaan vechten om erkenning. We hebben getekend bij Lifeforce omdat we vertrouwen hebben in de mensen achter het label. Wederzijds vertrouwen, dat is voor ons het allerbelangrijkste. We houden er niet om belazerd te worden, zeker niet door een platenlabel."

Gerco Zwiers

Website Withered

Recensie 'Memento Mori'