Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Delphian
Gepost door Gerco Zwiers op maandag 17 oktober 2005, 05:12
Terwijl de meeste albums van 'female fronted' metalbands, niet zelden vissend in de gothicvijver, het vaak nog niet eens waard zijn je reet mee af te vegen, scoort Delphian, met de charmante Aniek Janssen als frontvrouw, een dikke voldoende met het recent verschenen 'Oracle'. Met de overgewaardeerde gothicscene heeft deze Nederlandse formatie namelijk erg weinig van doen. Delphian is progressief tot aan het gaatje en hanteert kwaliteit als rode draad. Het woord is aan drummer en geestelijk vader van Delphian, Roel van Helden.Jullie debuut 'Oracle' is uitgebracht door het Zwitserse Lion Music. Hoe is deze deal met dit Finse label tot stand gekomen?

"Nou, ik speel dus ook in Sun Caged en die band zit al langer bij Lion Music. Daardoor heb ik de labeleigenaar Lars Mattsson ook een paar keer persoonlijk ontmoet. Toen we met Sun Caged in Zweden op het Sweden Rock Festival moesten spelen (in juni van vorig jaar) was hij er ook. Ik heb hem toen een CDemo van Delphian in de handen gedrukt en gezegd dat hij daar maar eens goed naar moest luisteren. Dat heeft hij dus gedaan en een week later kreeg ik een e-mail waarin hij vertelde dat hij niet kon ophouden met headbangen op de Delphian-demo en dat hij graag ons debuut wilde uitbrengen."

Terwijl labels momenteel, volgens mij, niet bepaald staan te springen om nieuwe bands te tekenen.

"Dat is misschien het geval bij de major labels, maar er zijn genoeg kleine independent labels die kwalitatief goede bands de kans gunnen. Naast Lion Music was er namelijk nog een label geïnteresseerd en konden we dus kiezen. Maar als het op distributie en promotie aankomt, is Lion Music gewoon beter."

Recensies van 'Oracle' doken de laatste tijd op in veel tijdschriften en e-zines. Besteedt Lion Music veel aandacht aan de promotie van 'zijn' bands of is dat grotendeels jullie eigen verdienste?

"De distributie van Lion Music gaat in de Benelux via Bertus. Ik heb een lijst gekregen waarop stond naar welke magazines, e-zines en radiostations er allemaal promo’s zouden worden gestuurd. Dat waren er heel wat en dat is dan alleen nog maar de Benelux! Dus Lion Music doet qua promotie goede zaken voor zijn bands. Maar zoals je weet zijn er echt ontelbaar veel, met name e-zines, die gespecialiseerd zijn in metal. Dus alles waar wij het bestaan van wisten wat niet op die lijst stond hebben we aangevuld door er zelf promo’s naartoe te sturen."

Op het album staan drie opnieuw opgenomen nummers van jullie vorig jaar verschenen titelloze demo. Waren ze te goed om te laten liggen of hadden jullie niet genoeg materiaal om een heel album te vullen?

"We hadden alles wat we aan materiaal hadden opgenomen als pre-productie. Dat waren veertien nummers, dus inclusief de demo nummers. Zodoende konden we het geheel nog eens goed beluisteren en aan de nummers schaven waar we dat nodig achtten. Ook hebben we aan de hand van die opnames besloten wat we op het debuut wilden hebben, alvorens we aan de daadwerkelijke album-opnamen begonnen."


"We hadden dus genoeg materiaal. Maar die drie nummers van onze CDemo vonden we inderdaad te goed om op ons debuut weg te laten. De uitvoering van 'On Sale' en 'Wrong Turn' verschillen weinig van de versies op de CDemo. Het nummer 'Never Willing, Still Fulfilling' is daarentegen behoorlijk anders."

Vorig jaar debuteerden jullie met een in eigen beheer uitgebrachte demo en een jaar later ligt er al een full length klaar. Dat is behoorlijk vlot. Gaat het schrijven van nummers jullie zo makkelijk en snel af?

"Soms wel en soms niet. Er zijn nummers waar we weken achter elkaar aan hebben gesleuteld, om ze vervolgens helemaal weg te gooien. Maar soms komt het ook voor dat een nummer binnen enkele repetities klaar en af is. We repeteren dan ook vrij veel en dan krijg je natuurlijk ook wat werk verzet. We zijn op dit moment weer bezig met het schrijven van nieuwe nummers."

"Het is inmiddels een klein jaar geleden dat we aan de opnames van 'Oracle' begonnen en de creativiteit moet toch vloeien, hè. We hebben nu zeven stuks af en ik moet zeggen dat het ons inderdaad steeds gemakkelijker af gaat. Dat komt met name ook door opgedane live-ervaring. Daardoor krijg je een veel beter beeld van wat werkt en wat niet."

Het nieuwe album is geproduceerd door After Forever-toetsenist Joost van den Broek. Hebben jullie gekozen voor deze samenwerking omdat hij een 'oude' bekende van je is (want ex-Sun Caged)?

"Uiteraard is het belangrijk dat je weet met wat voor een persoon je te maken hebt. Ik wist wat hij op productioneel gebied kon, omdat hij ook het Freak Neil Inc. (Rob van der Loo’s solo project) album heeft geproduceerd. Toen was de keuze snel gemaakt."

Joost stapte in 2004 heel onverwachts uit Sun Caged, die vervolgens in een vervelende situatie kwam te zitten. Dat terwijl de band net lekker in de lift zat. Kennelijk zijn de verhoudingen tussen jullie toch nog goed genoeg om samen een plaat op te nemen?

"Tuurlijk, zijn vertrek is hem ook niet kwalijk te nemen. Hij kreeg het aanbod om in één keer professioneel muzikant te worden in een band die op elk denkbaar festival speelt en grote tours doet. Het heeft voor Sun Caged een jaar geduurd voordat we de band weer compleet en ingespeeld hadden. De vorige Sun Caged-zanger was er immers ook mee gestopt."


"Maar we zijn nu weer op volle sterkte en naar mijn mening beter dan voorheen. Niks ten nadele van de vorige bandleden, dat zijn immers ook geweldige muzikanten, maar de sfeer is onderling beter en (cliché, cliché) er is meer chemie onderling. Dat vertaalt zich naar mijn mening ook in beter songmateriaal."

Aniek is het gezicht van Delphian. Nou is zij natuurlijk de knapste van het stel, maar kan hierdoor bij mensen die jullie muziek niet kennen niet de indruk ontstaan dat Delphian een gothic-achtige band is?

"Ja, dat risico zit er in. Maar wanneer we besloten hadden om mij het gezicht van de band te laten worden, dan hadden de mensen gedacht dat we een Chippendale-achtige band zouden zijn, hahaha. Verder dan dat Delphian een zangeres heeft, gaan de overeenkomsten met gothic echter niet op. Aniek draagt geen baljurken, wij geen leren pakjes én Aniek zingt gelukkig niet als een dolle operazangeres."

Door het gebruik van een dwarsfluit en natuurlijk de vrouwelijk vocalen heeft Delphian binnen het prog metalgenre een behoorlijk eigen geluid. Was het een bewuste keuze om enigszins op te vallen?

"Niet echt, we hebben in een ver verleden zelfs nog een tijdje een zanger gehad. We zochten gewoon een goede vocalist, of dat nou een man of een vrouw zou zijn, dat maakte niet uit. Toen kwam Aniek langs en nam haar dwarsfluit mee. Dat is natuurlijk een extra klankkleur in de band om melodieën mee te spelen, en is leuk voor wat afwisseling."

Kunnen we nog een reeks optredens verwachten ter ondersteuning van de nieuwe release?

"We zijn druk bezig zaaltjes te spammen met promo-cd’s. We hebben inmiddels ook een extern mannetje die ook hard aan het werk is om optredens voor ons te regelen. Dus er zitten inderdaad nog wel wat optredens aan te komen."

Naast Delphian speel jij ook in Sun Caged. De optelsom van spelen in twee bands, een reguliere baan en een leven naast je muziek moet resulteren in een chronisch tijdgebrek, lijkt me. Klopt dat?

"Het valt nog wel mee. Ik ben momenteel aan mijn laatste jaar conservatorium bezig, ik heb een parttime baan als drumdocent en speel inderdaad in twee bands. Daarnaast steek ik nog wat tijd in fitness, om een beetje in shape te blijven en om de conditie te hebben die voor drummen nodig is - met name voor de zes uur durende Sun Caged-repetities en diens twee uur durende optredens. Ik ben dus zo bevoorrecht dat ik bijna al m'n tijd in mijn hobby muziek kan steken. En dan is twee bands erop na houden goed te doen."

Jelmer Birkhoff

Website Delpian

Recensie 'Oracle'