Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Six Reasons To Kill
Gepost door Gerco Zwiers op donderdag 8 september 2005, 10:50
Behalve onnozel grote braadworsten naar binnen schuiven, sloten bier drinken, hinderlijke kuilen graven op (Nederlandse) stranden en massaal (nog steeds!) naar TV-programma's vol weerzinwekkende schlagers kijken, is er ng iets waar onze Oosterburen goed in zijn. En dat is het voortbrengen van succesvolle metalcoreformaties, met Caliban en Heaven Shall Burn als gezamenlijke kopploeg.Ook Six Reasons To Kill dobbert rond in deze goedgevulde kweekvijver en heeft met 'Reborn' (album nummer twee en de opvolger van 'Kiss The Demon' uit '99) een visitekaartje van formaat afgeleverd. Mijn gesprekspartner, drummer Florian Drr (Flo voor intimi), ontdoet me allereerst van het idee dat er achter zo'n opmerkelijke bandnaam vast een heel diepgravende of huiveringwekkende betekenis schuil gaat.

"Ik ben bang dat ik je moet teleurstellen. Er zit namelijk weinig bijzonders achter. Het is gewoon een krachtige en 'harde' naam die aangeeft dat je van ons harde muziek kunt verwachten. Met het getal zes steken we een beetje de draak met al die evil black metalbandjes met hun gemekker over 'the number of the beast'. Maar geen diepere betekenis dus. Geen zes speciale redenen voor het plegen van een moord en ook geen dodenlijst, sorry."

Hoewel jullie al actief zijn sinds 1999 zal 'Reborn' voor velen de eerste kennismaking met Six Reasons To Kill zijn. Het misverstand dat jullie 'het zoveelste bandje' zijn dat even komt meeprofiteren van de huidige metalcorehype is hierdoor snel geboren.

"Ach, ze doen hun best maar. Zulke uitspraken boeien me niet zoveel. Mensen die dat roepen, hebben duidelijk geen idee waar ze het over hebben. Ik kan je verzekeren dat wij helemaal nergens van willen profiteren. Niet meer dan iedere andere metalcoreband. Natuurlijk is het gunstig wanneer het genre dat je speelt populair is, maar neem van mij aan dat commercile motieven nooit aan de orde zijn geweest."
"Toffe muziek schrijven en overal de pannen van het dak spelen, dat is het enige waar het ons om te doen is. En trouwens, de hype rond metalcore is op dit moment al in volle gang, dus als we hadden willen scoren, hadden we 'Reborn' beter twee jaar geleden uit kunnen brengen. Wij hebben altijd onze weg gekozen en zullen in de toekomst blijven doen."

Ik ben erg te spreken over 'Reborn'. Jullie zijn weliswaar niet de meest innovatieve band 'out there', maar weten dat ruimschoots te compenseren met een beresterke plaat met dito songs, gestoken in een poepvette productie.

"Je moet weten dat we dit album hebben geschreven toen we net drie maanden een nieuwe bezetting hadden. Niet de meest gunstige situatie dus. Ik denk dat we op ons volgende album al veel meer als een eenheid zullen klinken. Maar ja, een album is natuurlijk ook een momentopname. In mijn optiek weerspiegelt 'Reborn' onze evolutie van deathcore naar metalcore."

Slaat de albumtitel op een herboren band?

"Na onze laatste release, de split-CD met Deadsoil, zijn drie bandleden vertrokken. Twee daarvan spelen nu in Caliban en eentje is overgestapt naar Deadsoil. Zodoende bestond Six Reason To Kill op een gegeven moment nog maar uit twee personen en hadden we werkelijk geen idee hoe we in godsnaam verder moesten. Totdat we gitarist Loc (Tran, red.) leerden kennen en hij niet veel later tot de band toetrad. Op dat moment waren we weer een echte band en voelden we ons herboren. 'Reborn' is daar het bewijs van."

Alhoewel jullie altijd al hardcore-invloeden lieten doorschemeren, was Six Reasons To Kill aanvankelijk vooral een metalband en zijn jullie langzaam verschoven naar thrashende metalcore, toch?

"Ja, absoluut. Al moet ik zeggen dat 'Reborn' voor ons doen meer metal klinkt dan ooit. We gebruiken nu namelijk voor het eerst dingen als gitaarsolo's. Tegelijkertijd klinken we op 'Reborn', door de moshpartijen, op en top hardcore."


"Die gewijzigde sound is overigens een resultaat van de bezettingswisselingen waar ik het net over had. Vooral de komst van de twee nieuwe gitaristen heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. Loc benadert het schrijven van riffs heel melodieus en Marco (Andree, red.) is erg benvloed door death metalbands als Cannibal Corpse en Origin. Dat heeft zijn uitwerking op ons bandgeluid niet gemist."

De vergelijking met Heaven Shall Burn zal niet als een verrassing komen, neem ik aan?

"Dat hoor ik inderdaad niet voor het eerst. Wij spelen nou eenmaal hetzelfde soort death metal-achtige metalcore als HSB, dus is het vrij logisch dat we regelmatig met hen vergeleken worden. Maar ik heb daar geen problemen mee. Er zijn beroerdere bands om mee vergeleken te worden, lijkt me. Wij kennen de jongens persoonlijk en kunnen hun muziek erg waarderen."

'Reborn' is verschenen via Bastardized Recordings, dat voor het voltallige SRTK meer is dan enkel een label waar ze hun plaat hebben kunnen onderbrengen.

"Bastardized Recordings is als familie voor ons. We kennen de mensen achter het label al jaren. Bovendien is Marco, onze gitarist, er werkzaam. Ook zijn we enorm tevreden met deze deal, want ze spannen zich ontzettend voor ons in. Dankzij Bastardized en hun contacten met Amerikaanse en Aziatische labels wordt 'Reborn' ook in de USA en Korea uitgebracht. Verder regelen ze contacten met boekingsagentschappen en hebben ze een tour voor ons op touw gezet."

Een tour?

"Yep, in oktober gaan we samen met Burning Skies op pad door Europa. Ik kan je op dit moment nog niet exact zeggen welke landen die tour zal beslaan, maar verspreid over Europa zullen we een flink aantal shows doen. Daarnaast staan er nog wat losse optredens in de agenda."

Ik heb het idee dat metalcore momenteel echt 'huge' is in Duitsland. Is dat ook zo?

"Jazeker, het genre is enorm populair hier. Een paar weken geleden speelden we samen met Caliban een behoorlijk grote show met meer dan vijfhonderd man publiek. De hele zaal ging compleet los en er werd luidkeels meegezongen. Dat was gewoon waanzinnig! Overal in Duitsland duiken metalcorebands op en festivals als Pressure Fest worden met het jaar groter. Ook staan een hoop metalcorebands geprogrammeerd op 'gewone' metalfestivals en krijgt de muziek zelfs airplay op MTV. Dat is natuurlijk helemaal fantastisch."

En hoe ver reikt de ambitie van Six Reasons To Kill?

"Wij hebben allemaal een baan of een studie naast de band en we zijn realistisch genoeg om ons niet volledig op onze muziek te concentreren. De kans dat we rijk en beroemd gaan worden met onze muziek is erg klein en we maken ons dus geen illusies. Spelen in deze band is voornamelijk voor 'the fun'. Niet dat we Six Reasons To Kill niet serieus nemen, want we doen ontzettend ons best voor de band. Zolang we echter nog niet de hele dag rijk en sexy kunnen lopen wezen, moeten we nog gewoon bikkelen voor de kost."

Gerco Zwiers

Website Six Reasons To Kill

Recensie 'Reborn'