Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Sinai Beach
Gepost door Gerco Zwiers op maandag 18 juli 2005, 14:00
Sinai Beach, woonachtig in het zonnige Californië, debuteert in 2001 erg knap met de metalcore-EP 'Wolves In Sheep's Clothing'. Met deze EP wordt de interesse gewekt van Facedown Records dat wel brood ziet in de band en de mannen een contract onder de neus schuift. Een handvol krabbels en twee jaar later ziet in 2003 het eerste volledige album, 'When Breath Escapes', het levenslicht. Intussen wordt er een fanatieke slag in de rondte getourd en strijden de mannen onverminderd voor erkenning.In februari van dit jaar biedt de mogelijkheid zich aan bij Victory Records te tekenen, waardoor Sinai Beach weer een aantal treden hoger de carrièreladder op kan klimmen. Samen met producer Eric Rachel (o.a. Atreyu, The Dillinger Escape Plan) wordt vervolgens in de Trax East Studio gewerkt aan langspeler nummer twee, getiteld 'Immersed'.

Maar we beginnen met de huishoudelijke zaken: om zich, naar eigen zeggen, te kunnen focussen op andere aspecten van zijn leven, heeft gitarist Mike Risinger pas geleden de band verlaten, waardoor de formatie tijdelijk in afgeslankte vorm opereert. Aan het woord is zanger CJ Alderson.


"Eigenlijk zagen we het al wel aankomen. Wat niet wegneemt dat het best ingrijpend is wanneer iemand besluit de band te verlaten. Je raakt aan elkaar gewend en het voelt best vreemd als zo iemand er opeens niet meer bij is. Zijn vertrek heeft ons dus absoluut aangegrepen. Voor het functioneren van de band heeft het echter geen verstrekkende gevolgen. Wij waren al een band voordat Mike erbij kwam en dat zijn we nog steeds. Logan (Lambert, gitarist, red.) schrijft vrijwel alle muziek en ik ben verantwoordelijk voor de teksten. Wat dat betreft zal er dus niks veranderen."

Onder het motto 'haastige spoed is zelden goed' zoeken de Beach Boys intussen rustig naar een adequate vervanger.

"We hebben nog geen nieuw bandlid kunnen inlijven, maar we hebben behoorlijk wat aanmeldingen gehad en al diverse kandidaten op auditie gehad. Maar alhoewel we zeker een tweede gitarist willen aantrekken, zijn we niet heel dringend op zoek. In de huidige viermansbezetting kunnen we namelijk gewoon optreden. We zijn pas geleden met Comeback Kid en Terror op tour geweest en optreden als een 'four piece' gaat super."

Over naar de aanleiding voor dit onderhoud: 'Immersed', de eerder dit jaar verschenen, nieuwe full length, waarop Sinai Beach aantoont flink te zijn gegroeid en waarop zij hun hoekige metalcore verder hebben uitgediept.

"Daar kan ik me wel in vinden. Zelf vind ik namelijk ook dat we op dit album laten horen een flinke muzikale groei te hebben doorgemaakt. Stilstand is nog altijd achteruitgang, dus is het voor ons erg belangrijk te blijven groeien, als muzikanten én als collectief. En volgens mij hoor je dat terug op 'Immersed'."


Tot zover zijn we het dus eens, maar klinken de cleane vocalen op 'Immersed' als een combinatie van Fu Manchu's Scott Hill en Ignite's Zoli Teglas? CJ kan er maar weinig mee.

"Eerlijk gezegd heb ik van beide bands nog nooit muziek gehoord, dus daar kan ik niet veel zinnigs op zeggen. Ik hoor deze vergelijking voor het eerst, trouwens. In onze bio dragen we zelf namen als Glenn Danzig (Danzig) en Phil Anselmo (Pantera) aan als eventueel vergelijkingsmateriaal. Al kan ik me voorstellen dat niet iedereen zich daar evenveel in zal kunnen vinden."

Eerder dit jaar trad Sinai Beach toe tot de stal van Victory Records. Een prima keuze, kan CJ inmiddels tevreden vaststellen.

"Sindsdien is er voor ons een hoop ten goede veranderd. De toermogelijkheden zijn nu vele malen beter dan voorheen. Ook staan we nu opeens in allerlei bladen en wordt er serieus gewerkt aan onze naamsbekendheid. Na één week stond het verkoopaantal van 'Immersed' al op 5000 stuks, terwijl we van ons eerste album in drie jaar nog niet eens de helft daarvan hebben gehaald. Het duwtje in de rug dat deze deal voor ons betekende, hadden we net even nodig om de boel goed op gang te krijgen."

Het voltallige Sinai Beach is in de Heer, zoals dat zo mooi heet, en middels hun teksten wordt deze levensovertuiging fervent uitgedragen. Menigeen beweert echter dat het toontje van Sinai Beach wel wat minder betweterig mag.

"We zijn inderdaad een Christelijke band en steken dat niet onder stoelen of banken. Begrijp me goed, het is nooit onze bedoeling om mensen die een andere mening zijn toegedaan, te veroordelen, maar ik vind dat je over zoiets als je geloof open en eerlijk moet kunnen zijn. Dat levert ons weliswaar het verwijt op dat we teveel preken, maar veel anderen vinden juist weer dat we ons geloof wel wat meer onder de aandacht mogen brengen."


"Volgens mij krijgt elke band met een duidelijke overtuiging - straight edge, geloof of politiek ideaal - vroeg of laat te maken met dergelijke verwijten. Maar ja, je kunt nou eenmaal niet iedereen tevreden stellen. Toch moet ik zeggen dat er vanuit non-Christelijke hoek opvallend positief wordt gereageerd op een band als Sinai Beach, wat dat betreft hebben we niets te klagen. En dat een Christelijke levensovertuiging geen belemmering hoeft te zijn voor succes binnen de hard- en metalcorescene, heeft As I Lay Dying wel bewezen, dacht ik. Een Christelijke band én in de VS momenteel één van de grootste namen op metalcoregebied."

Temidden van de veelal expliciete songtitels schreeuwt vooral 'Obedience Through Desecration' (gehoorzaamheid door middel van ontheiliging) om enige verduidelijking.

"De lading daarvan is ietwat duister, het gaat over mijn gewaarwording van het enorme contrast tussen mij als egoïstisch, zelfzuchtig mens en God, die voor mij naar de aarde gekomen om gekruisigd te worden voor onze zonden. Daar ben ik zó dankbaar voor dat ik God iets terug wil geven. Mocht Hij bijvoorbeeld van me verlangen mezelf te pijnigen of te sterven, dan doe ik dat. If that's what it takes."

Tot slot vraag ik CJ nog even naar zijn kijk op de huidige metalcorekliek en Sinai Beach's plek daarbinnen.

"De huidige populariteit van metalcore zie ik enkel als iets positiefs. Het geeft hardwerkende bands een kans een groter publiek aan te boren en echt iets te gaan betekenen. Van mij mag metalcore dus nog veel groter worden. En onze plek in dat geheel? Tja, we voorzien in een behoefte, niet in de laatste plaats onze eigen behoefte. Maar waar het voor ons uiteindelijk om draait is het spelen van vette meuk metalcore, that's it."

Gerco Zwiers

Website Sinai Beach

Recensie 'Immersed'