Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Spirit Disease
Gepost door Gerco Zwiers op maandag 4 juli 2005, 09:07
De Finse metalformatie Spirit Disease wist eerder dit jaar in positieve zin op te vallen met de MCD 'Redemption Denied', waarop de band debuteert met een overtuigende combi van death, thrash en black metal, voorzien van een nogal Zweeds accent. Alhoewel originaliteit deze Finnen niet te verwijten valt, weten de zeven knalharde en vet geproduceerde tracks zeker indruk te maken. En dat is voor bassist Sallanen meer dan genoeg: "Iets toevoegen aan een genre is nooit onze intentie geweest".In 2004 werd 'Redemption Denied' uitgebracht als demo in een oplage van slechts zestig stuks die verstuurd werden naar evenveel labels en leidde tot de deal met het Finse Vortex Motions Records.

"We hebben wel meerdere aanbiedingen gehad, maar die stelden allemaal verdomd weinig voor. Volgens de voorwaarden van de ons aangeboden deals, zouden wij het label moeten betalen om onze muziek uitgebracht te krijgen, geld dat er niet eens was, omdat al onze centen in de opnames van 'Redemption Denied' waren gaan zitten. Dat was dus geen optie."

"Daar kwam nog bij dat de labels die geïnteresseerd waren, allemaal buiten Finland waren gevestigd, waardoor het voor ons erg lastig is om enig zicht te hebben op de manier waarop zo'n label onze plaat promoot en dergelijke. Maar gelukkig had Vortex ons een betere deal te bieden, dus zijn we met hen in zee gegaan."

Bestaat Vortex Motions nog maar kort? Jullie zijn namelijk de enige band op het label.

"Vortex is eind jaren negentig opgericht als een postorderbedrijfje op het gebied van bandmerchandise en cd's. Dat wilden ze uitbreiden met het zelf releasen van cd's, echter alleen als ze ongetekende bands zouden vinden wiens albums zijzelf interessant genoeg vonden om uitgebracht te worden. Op een gegeven moment kregen zij onze demo in handen en waren gelijk enthousiast. Kort daarna boden ze ons een contract aan."

"We kennen de mensen achter het label al jaren en we hebben vertrouwen in ze. De vestiging van VMR is vanaf mijn huis drie uur rijden, dus mochten ze ons een kunstje flikken, dan kan ik er zo met m'n auto heen scheuren om ze een pak op hun flikker te geven. Maar dat is tot op heden niet nodig geweest. We zijn erg tevreden over hetgeen ze voor Spirit Disease hebben gedaan, zeker gezien hun beperkte budget. Toch gaan we later dit jaar op zoek naar een nieuw label, om een volgend album bij onder te brengen. Vortex is een prima label, maar is nou eenmaal erg klein, waardoor de mogelijkheden vrij beperkt zijn."

Wat de muziek op de MCD 'Redemption Denied' betreft, die klinkt behoorlijk Zweeds voor een Finse band.

"Dat horen we wel vaker en ik vind zelf ook wel dat wij niet klinken als een doorsnee Finse metalband. Vooral de invloed van At The Gates is alom aanwezig, zelfs in onze bandnaam ('Terminal Spirit Disease' is de titel van een At The Gates-album, red.). Dat was dan ook een geniale band. Maar behalve At The Gates luister ik eigenlijk bijna nooit naar Zweedse death metal. Zo heb ik nog nooit een volledig album van The Crown of The Haunted gehoord. De andere jongens in de band zijn grotere liefhebbers van die Zweedse sound."

Ook is de band al met een keur aan bands vergeleken. En terwijl de meeste muzikanten dat 'name droppen' maar niks vinden, kan Sallanen er juist wel de humor van inzien.

"We zijn inmiddels al met zó ontzettend veel bands met totaal verschillende stijlen vergeleken. Voorbeelden? Death, Slayer, Hypocrisy, Possessed, Morbid Angel. Ik bedoel, wat hebben die bands met elkaar gemeen, behalve distortion op de gitaren en langharige ugly-ass bandleden? (Wat dacht je van metal?, red.). Ook is onze muziek al vrij uiteenlopend omschreven, van 'melodieuze death metal' en 'old school death metal' tot 'death/thrash' en ga zo maar door. "

Op de website van de Finnen is het volgende statement te vinden: 'His family gets paid for the use of his song, so we are NOT trying to rip them off.', doelend op de cover van Death's 'Evil Dead', die op 'Redemption Denied' te vinden is. Leg eens uit?

"Dat is een verklaring over een drukfout op de hoes van 'Redemption Denied'. Op die hoes staat namelijk 'all music by Spirit Disease, all lyrics by Sallanen', dus zónder credits voor Chuck Schuldiner. Onze eigen stomme schuld, want wij hebben per ongeluk een verkeerde versie van het hoesontwerp naar de drukker gestuurd."

"Kan gebeuren natuurlijk, maar de familie Schuldiner is erg strikt is die zaken, dus om juridische problemen te voorkomen, besloten we deze verklaring op de website te zetten. Én omdat we veel respect hebben voor Chuck Schuldiner. We zijn verzot op z'n muziek en willen hem of zijn familie op geen enkele manier belazeren."

De Finnen melden op hun website dat eenieder die zich beledigd of aangevallen voelt door SD's songteksten maar beter zijn Teletubbies-tapes kan gaan kijken, maar laat ik die nou nergens kunnen vinden. De teksten trappen me dan ook niet echt op m'n pikkie, maar hevig gapen is, al lezend, moeilijk te onderdrukken. Moeten we de teksten zien als een parodie op metal-clichés of ben jij echt een satanische, geweldsgeile, misantropische idioot?

"Haha, de teksten zijn een verzameling metal-clichés en dat was ook precies de bedoeling. Spirit Disease is begonnen als een project en draaide aanvankelijk enkel om lol trappen, bier zuipen en een hoop herrie maken - inmiddels pakken we het wat serieuzer aan. Daar vonden wij dit soort clichématige metalteksten prima bij passen. Maar je hebt gelijk, als je de teksten doorleest, kan gemakkelijk de indruk ontstaan dat ik een satanische, fascistische en gewelddadige klootzak ben."

"Wat ik dus níet ben voor de duidelijkheid. Nou ja, meestal niet. Bij extreme muziek horen nou eenmaal extreme teksten, dat is inmiddels gemeengoed binnen deze scene. Teksten over liefde, bloemetjes en schattige puppies passen volgens mij niet bij een band als de onze. Alhoewel, nu ik er over nadenk, misschien is dat wel een leuk idee. Al was het alleen maar om alle 'true' metalheads op de kast te jagen."

Omdat het materiaal op deze MCD alweer van een tijdje terug is, vermoed ik dat er al gewerkt wordt aan nieuwe nummers?

"Yep, we zijn al een tijd bezig met het schrijven van nieuw materiaal en dat schiet al mooi op. Waarschijnlijk zijn we over een paar maanden klaar om de studio in te gaan. Het nieuwe materiaal wijkt een klein beetje af van deze MCD. Dat komt voornamelijk door de bezettingswisselingen die we hebben gehad. Sinds een jaar hebben we een tweede gitarist (Riikonen, red.) en sinds kort een nieuwe zanger (Tuomas Piippo alias Tuberculosis, verving onlangs de opgestapte Taskula, red.)."

"Ik ben benieuwd hoe het in deze 'nieuwe' samenstelling gaat uitpakken in de studio. Tussen het nieuwe materiaal zitten een aantal van onze snelste nummers ooit, maar ook het langzaamste nummer dat we ooit geschreven hebben. Verder steken de nummers wat technischer in elkaar. We zijn van plan twaalf tracks op te nemen, waarvan we er nu ongeveer acht klaar hebben. Het completeren van de overige nummers houdt ons dus de komende zomer wel van de straat, vermoed ik."

Voegt Spirit Disease volgens jou wat toe aan het legioen death, thrash en black metalblenders?

"Iets toevoegen aan een genre is nooit onze intentie geweest, net zo min als de origineelste band 'ever' te willen zijn. Met Spirit Disease spelen we gewoon de muziek die we zelf tof vinden. Verder willen we, denk ik, hetzelfde als de meeste bands: een paar cd's uitbrengen en hele zwik optredens doen."

"Als mensen onze muziek waarderen vind ik dat hartstikke tof. Als ze onze cd kopen in plaats van hem te downloaden: nog beter. Maar ik speel al sinds mijn zeventiende in bandjes en rijk en beroemd worden is nooit een drijfveer geweest. Want in dat geval had ik m'n basgitaar waarschijnlijk al jaren geleden gedesillusioneerd in de vuilnisbak geflikkerd."

Gerco Zwiers

Website Spirit Disease

Recensie MCD 'Redemption Denied'