Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Taste Of Insanity (1)
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 1 januari 2003, 17:43
De bandleden van Taste of Insanity kennen elkaar al van jongs af aan. Geprikkeld door onder meer Machinehead's debuut 'Burn my Eyes' en Pantera's 'Far Beyond Driven' besluiten ze om zelf ook een band in het leven te roepen. Het eerste levensteken van de band vindt plaats in 2000, middels een titelloze demo. In navolging daarvan verscheen eerder dit jaar het indrukwekkende debuut, getiteld 'Anima'.

Op dit album steekt Taste of Insanity haar voorliefde voor eerder genoemde bands niet onder stoelen of banken (voeg daarbij nog bands als Skinlab en Pissing Razors), maar toont ook aan prima op eigen benen te kunnen staan. Het debuut staat namelijk bol van bruisende moderne metal, die songtechnisch zeer sterk in elkaar steekt. Dit alles voorzien van een werkelijk prima productie. Kortom, een release om trots op te zijn. Al met al reden genoeg om de spreekbuis van de band, gitarist Rob Los eens aan de spreekwoordelijke tand te voelen.


Het debuut is al een tijdje uit, maar nu lijkt de publiciteitsstroom pas een beetje op gang te komen.

“Dat klopt, je moet echter niet vergeten dat wij geen tijd hebben om de band fulltime te promoten. Het gaat het steeds met beetjes. De laatste tijd zijn we er echter wat meer mee bezig geweest en dat geeft meteen resultaat. Het feit dat je resultaat ziet en waardering krijgt, geeft wel een kick.” De band liet het volgens Rob aanvankelijk teveel afhangen van platenmaatschappijen. Toen dit echter allemaal op niets uitliep besloten de heren om het dan maar zelf doen. “We zijn met een aantal labels in onderhandeling geweest, maar dat is uiteindelijk allemaal afgeketst. Onze ervaring is dat je als Nederlandse band moet lijken op een andere band, wil je een beetje succes oogsten. Ik zie Taste of Insanity niet als een superoriginele band, maar we zijn daar, denk ik, net iets te apart voor.”

Niet alleen het songmateriaal op het debuut is dik voor elkaar. Ook de productie en het artwork komen zeer professioneel voor de dag. Kan hieruit geconcludeerd worden dat de bandleden nu helemaal door hun spaargeld heen zijn?

“Haha, nee dat viel allemaal erg mee.” Zanger en gitarist Roeland blijkt als DTP-er werkzaam te zijn in een drukkerij en ook drummer Christiaan volgt een studie in die richting. “Zodoende konden we het allemaal goedkoop regelen en ervoor zorgen dat het er zo strak uitziet. En wat die productie betreft, dat viel ook erg mee. We hebben opgenomen in Studio Stilteloos. Dat is een redelijk onbekende, underground studio. Het is ook niet bepaald luxe. De studio bevindt zich in een soort van kraakpand, maar er was uitstekende apparatuur voorhanden. Wij zelf vinden de productie ook supervet voor Nederlandse standaarden, maar het is uiteindelijk nog redelijk goedkoop geweest.”

De heren hadden graag gezien dat ze naar aanleiding van het debuut hun handtekening konden zetten onder een platencontract. Dit is totnogtoe uitgebleven. Frustreert dit?
“Het frustreert als je ziet hoeveel rotzooi er uitkomt. Op metalgebied komt een hoop shit uit en er ontstaan weinig goede, originele bands. Ik durf wel te stellen dat wij op een redelijk niveau muziek maken en dat er een hoop bands, met platendeal onder ons niveau spelen. En dat frustreert wel, maar daar hebben we ons wel overheen gezet. We gaan ons echt niet aanpassen. De nieuwe nummers die we geschreven hebben, zijn alleen maar harder en extremer. Achteraf gezien is ‘Anima’ misschien wel iets te toegankelijk geweest. We wilden ons toen graag in de kijker spelen. Nu ligt de nadruk echter op het maken van integere muziek.”

Maar stel, we zijn een aantal jaren verder. Jullie hebben nog steeds geen deal en opereren nog steeds min of meer underground. Is Taste of Insanity dan een lang leven beschoren?

“Ik denk het wel, want het draait toch om de kick en de energie die in de muziek zit. De uitlaatklep. Het altijd ons hoofddoel geweest om muzikaal te groeien en zolang dat nog het geval is en zolang creativiteit en integriteit op de voorgrond staan, blijven we zeker nog heel lang bij elkaar.”

Zoals al ter sprake kwam, wordt er gewerkt aan nieuw materiaal. Volgens Rob zijn deze nummers een stuk bruter uitgevallen.

“Denk daarbij naast death metal, aan metalcore in het straatje van Converge en Deviate. We zijn niet zozeer richting hardcore gegaan, maar we hebben de extremen van een heleboel genres samengevoegd. Zo is het laatste album van Nile voor mij een inspiratie geweest voor een nummer. Het is natuurlijk wel verpakt in een Taste of Insanity-jasje, maar wel gebaseerd op dat album. De diverse leden hebben een hele brede smaak. Dat willen we graag laten doorklinken in onze muziek.”

TOI heeft vorig jaar deelgenomen aan de Metal Bash. Op deze door de Aardschok georganiseerde metaltalentenjacht wisten de heren door te stomen tot de finale waar zij uiteindelijk als vijfde eindigden.

“Het eerste optreden in Deventer ging echt supervet! We kregen ook erg goede reacties van het publiek. Maar het daaropvolgende optreden in Harderwijk ging helemaal de mist in. Dat was één van onze slechtste optredens ooit. We zijn toen ook vijfde geworden. Dat lag voornamelijk aan het geluid. Ook onze gitaren raakten helemaal ontstemd. Nee, bagger was het.”

Ten slotte. Op The Gauntlet (Amerikaans metal e-zine) is sinds kort een recensie van jullie debuut te lezen. Die recensie wordt voorafgegaan door een verhaal over een zeer onvriendelijke mail die de recensent ontving van een van jullie. Gestuurd naar aanleiding van het uitblijven van een recensie.

“Ja, dat was ik. Kijk, wij sturen heel veel promo’s in het rond. Dan vinden we het vervolgens wel prettig dat we daar een reactie op krijgen in de vorm van een recensie. En als dat niet mogelijk is om een of andere reden, is het wel fijn dat ze dat even laten weten. Ik heb die gozer van The Gauntlet drie keer gemaild en ik hoorde nooit wat terug. Dat frustreerde mij. Op een avond kwam ik lichtelijk aangeschoten thuis en kroop nog even achter de computer. Ik heb toen inderdaad een mailtje gestuurd met wat scheldwoorden en grappig genoeg stond er een week later opeens een recensie online. Ja, inclusief het verhaal inderdaad. Het kan me eigenlijk geen fuck schelen. Hij staat er en we hebben er goede reacties op gehad uit Amerika. Het is misschien niet helemaal netjes geweest, maar ik baalde gewoon dat we geen reactie kregen.”

Gerco Zwiers

Website Taste Of Insanity

Recensie 'Anima'