Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Aborted
Gepost door Gerco Zwiers op donderdag 26 mei 2005, 02:21
Even moordlustig, misantropisch en meedogenloos als de seriemoordenaars die in hun teksten de revue passeren, trekt het vijfkoppige Aborted van leer op 'The Archaic Abattoir', hun vierde studioalbum, dat een dikke maand geleden door Listenable wereldkundig is gemaakt. Een beul van een album dat moeiteloos voldoet aan de hoge verwachtingen die de band heeft gewekt met het werkelijk briljante 'Goremageddon: The Saw And The Carnage Done' uit 2003.Dat ik niet alleen sta in die opvatting blijkt wel uit de stortvloed aan lovende recensies die de plaat heeft opgeleverd. Aan zanger Sven de Caluwe dan ook allereerst de vraag of er überhaupt negatieve recensies van 'The Archaic Abattoir' zijn verschenen.

"Nee, voor zover ik weet niet. Over het algemeen zijn de reacties behoorlijk lovend. Al zijn er natuurlijk wel bepaalde forumbezoekers die het nieuwe album beschrijven als 'sell-out metalcore'."

En waarom vind jij zelf 'The Archaic Abattoir' beter dan diens voorganger 'Goremageddon: The Saw And The Carnage Done'?

"We proberen sowieso op ieder album wat nieuws te doen. Het heeft namelijk geen nut om telkens hetzelfde album op te nemen. We hebben deze keer geprobeerd om wat meer catchy nummers te schrijven. Zodoende hebben we er veel meer grooves en breakdowns in verwerkt. En naar mijn mening is dit album een stuk gevarieerder dan onze vorige plaat."

Wat heeft de productie van Tue Madsen bijgedragen aan het album?

"Hij heeft voor een zwaarder en duidelijker geluid gezorgd. Alles klinkt wat minder rommelig op dit album, maar ook weer niet te gepolijst. En bovendien nog altijd even zwaar. Tevens heeft hij Aborted, door het gebruik van samples, wat moderner laten klinken. Tue Madsen komt wel met suggesties, maar dringt zich niet op aan een band. Als je om z'n mening vraagt, dat geeft hij die. Dus ook als hij iets helemaal niks vindt."

In maart van vorig jaar heeft Aborted in de persoon van Gilles Delecroix een nieuwe drummer, nadat gebrek aan motivatie drummer Frank deed besluiten de band te verlaten.

"Frank heeft aan onze laatste twee releases niet eens meegewerkt, dat zegt, denk ik, wel iets over zijn motivatie. Wij waren het al een tijdje behoorlijk beu met hem en hij zag het ook niet echt meer zitten om verder te gaan. Waarna we gezamenlijk de beslissing hebben genomen om een punt te zetten achter de samenwerking. Als persoon hebben we totaal geen problemen met hem, maar binnen de band werd zijn positie onhoudbaar."


"Gilles kennen we al een jaar of vier, vijf van zijn andere band Gronibard. Hij was de enige gegadigde die technisch genoeg onderlegd was om onze muziek volledig aan te kunnen. Hij komt uit Frankrijk, waardoor er wel een taalbarrière is (de andere Aborted-leden zijn allen Nederlandstalige Vlamingen, red.). Maar omdat we al bekenden van elkaar waren, was het niet moeilijk om hem in de band te integreren."

Net wanneer ik wil vragen of de verstandhouding met broodheer Listenable nog een lang leven beschoren is, laat Sven weten dat deze zijn beste tijd juist gehad heeft.

"Dit is de laatste plaat die we via Listenable uitbrengen. Het contract is afgelopen en ondanks dat er de optie was om bij te tekenen, wilden we graag eens verder kijken wat onze mogelijkheden zijn. Momenteel zijn we in onderhandeling met een aantal firma's. Welke dat zijn kan ik niet zeggen, maar ik verwacht toch wel dat we binnen een aantal weken een deal kunnen beklinken."

De komende zomer speelt Aborted op een hele reeks festivals. Ik krijg de indruk dat Aborted continu of in een studio, of in een tourbus zit. Klopt dat?

"We zijn inderdaad vrij druk bezig. Temeer daar vrijwel alle leden van Aborted er ook nog nevenprojecten op nahouden. Bovendien doen we altijd zoveel mogelijk optredens. Gewoon omdat we dat graag doen en omdat Aborted toch in de eerste plaats een live-band is. Vanaf een podium is de energie van de muziek veel beter over te brengen."

"En optreden is en blijft de beste manier om je band te promoten. Uiteraard kunnen we niet leven van de band, maar hopelijk komen we binnenkort op een punt dat als we thuiskomen na een tour, we ons geen zorgen meer hoeven te maken over hoe we onze rekeningen gaan betalen, dat zou al een mooi begin zijn."


Jullie stonden twee jaar geleden op het hardcorefestival Unity Rally in Hardenberg, waar door een deel van het publiek nogal lacherig en zelfs bijna laatdunkend werd gereageerd op jullie optreden.

"Het was in ieder geval niet ons plezantste optreden, dat weet ik nog wel. Wat mij betreft is het vooral erg zielig dat er nog zo'n grote barrière bestaat tussen metal en hardcore. We speelden daar onder meer met Walls Of Jericho, die we zelf hartstikke goed vinden. Wij staan volledig open voor hardcore en er zijn genoeg hardcorefans die zich kunnen vinden in metal."

"Ik zie niet in wat nou eigenlijk het verschil is tussen beide stromingen. Het is allebei extreme muziek, dus waarom moet er dan nog zo'n kloof zitten tussen de beide werelden. Als een hardcoreband een cover van Slayer speelt, vinden ze het allemaal supercool en schreeuwen ze om meer, maar als er dan eens een echte metalband speelt, wordt erop gekankerd."

Door de populariteit van metalcore zou je denken dat metal en hardcore elkaar eindelijk gevonden hebben, maar dat is dus volgens jou geenszins het geval?

"Ik denk dat er door teveel mensen nog steeds té kortzichtig wordt gedacht. Ik heb het dan zowel over die metalheads met het spijkerjack vol patches en een afkeer van alles wat niet 'true' is, als over bekrompen hardcorefans. Of het nou thrash, grind, hardcore of death metal is, uiteindelijk heb je goede en slechte muziek. Dat is in alle scenes hetzelfde."

Gerco Zwiers

Website Aborted

Recensie 'The Archaic Abattoir'