Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Atreyu (1)
Gepost door Gerco Zwiers op vrijdag 20 mei 2005, 02:25
"De Thick As Thieves-tour was in de VS, waar de tour van start ging, helemaal uitverkocht. We hebben het dan over zalen met een capaciteit van 1000+ bezoekers", vertelt bassist Marc McKnight tevreden. Een indicatie van het succes dat de Amerikaanse metalcoreformatie Atreyu ten deel is gevallen, vooral na het vorig jaar verschenen 'The Curse', album nummer twee. Op 21 april speelde de band voor een uitverkochte Amsterdamse Melkweg. Een paar uur voor aanvang spreek ik met bassist Marc McKnight.Dit optreden is een van de laatste Europese data in het kader van jullie Thick As Thieves-tour, die daarna wordt voortgezet in Japan en Australië. Lijkt het zo, of zijn jullie inderdaad altijd op toer?

"Dat lijkt niet alleen zo, het ís ook zo. Dit is bijvoorbeeld al mijn zesde tour sinds ik een kleine anderhalf jaar geleden tot de band toetrad. Na dit optreden hebben we nog twee shows in Duitsland, waarna we dus richting Japan en Australië gaan. Ik heb nog wel m'n eigen woonruimte, een studentenkamer in Orange County, maar ben maar zelden thuis. Terwijl de huur wel gewoon doorloopt."

"Maar mij hoor je niet klagen, want het tourleven bevalt mij echt uitstekend. Ik bedoel, ik kan optreden in Amsterdam en krijg er nog voor betaald ook, wat wil je nog meer? Ik ben een liefhebber van kunst en architectuur en vind het geweldig om zoveel van de wereld te kunnen zien en in al die wereldsteden rond te wandelen. Ik ben zes jaar geleden trouwens al eens in Amsterdam geweest, maar toen nog als scholier."

In de biografie op jullie website staat een stukje over de machteloosheid die je voelt als je op tournee bent en er iets ergs gebeurt met een vriend of familielid.

"Gelukkig heb ik dat zelf nog niet zo erg meegemaakt als sommige andere leden. Maar inderdaad, zodra je de deur thuis achter je dicht trekt en in de tourbus stapt en er gebeurt iets aan het thuisfront, dan sta je volkomen machteloos. Iedereen binnen de band loopt van tijd tot tijd tegen dit soort problemen aan. Maar we zijn simpelweg te verzot op dit leventje om het op te geven."


De carrière van Atreyu verloopt dan ook erg voortvarend. Voelt het wel eens als een wilde achtbaanrit?

"Daar heeft het inderdaad wel wat van weg. En als het aan mij ligt, stappen we nog lang niet uit. Maar inderdaad, met name dit album doet het erg goed. Sinds ik er in februari bij gekomen ben, heb ik de populariteit alleen maar zien groeien. Zo was de Thick As Thieves-tour in de VS, waar de tour van start ging, helemaal uitverkocht. We hebben het dan over zalen met een capaciteit van 1000+ bezoekers. In Los Angeles hebben we zelfs een show gespeeld in een uitverkochte zaal met een capaciteit van 2400 man."

Vorig jaar zomer maakten jullie deel uit van de Ozzfestkaravaan. Bands die deelnamen aan eerdere edities hebben zich meer dan eens negatief uitgelaten over de manier waarop bands behandeld worden op die tour.

"Onze ervaringen met Ozzfest zijn niets dan goed. Ja, ik ben wel bekend met die verhalen, maar ik kan er niet over mee praten. Van een slechte behandeling hebben wij niets gemerkt. De mensen waar we mee werkten waren allemaal erg aardig, alles was prima geregeld en we hebben echt geweldige optredens meegemaakt. In de twee maanden die de tour besloeg speelden we om de dag en op de 'off-days' deden we her en der shows met Watch Them Die en Lamb Of God. Die zomer hebben we echt onwaarschijnlijk veel getoerd."

Atreyu bestaat al sinds 1999, maar jij maakt pas sinds begin vorig jaar deel uit van de band, toen je de opgestapte bassist Chris Thomson kwam vervangen. Was het moeilijk om als nieuwkomer te aarden tussen mensen die al een hele tijd met elkaar werken?

"Ik ben al jaren goed bevriend met de jongens en was dus geen onbekende meer voor de band. Een nieuwkomer heb ik me dan ook nooit gevoeld. Er is geen enkel ongemakkelijk moment geweest. Vanaf dag één voelt het alsof ik er al vanaf het begin bij zit. Niet alleen voor mij, maar ook voor de rest van de bandleden. Zowel op persoonlijk als muzikaal vlak klikte het al vanaf het begin. Mijn eerste optreden met Atreyu ging bijvoorbeeld meteen hartstikke lekker. Net alsof er gewoon een schakelaar was omgezet."


Gitaargerichte metalcore is big business in de States. Ben je van mening dat Atreyu medeverantwoordelijk is voor dat enorme succes?

"Ik denk het wel. Naar mijn mening is Atreyu, samen met bands als Avenged Sevenfold en Killswitch Engage, van grote invloed geweest en hebben zij het genre zo groot gemaakt als het nu is. En ik kan dat rustig zeggen zonder arrogant over te komen. Ondanks dat ik onderdeel ben van de band, heb ik namelijk nog niet meegeschreven aan een album. Anyway, als ik na afloop van optredens van fans hoor wat deze band voor ze heeft betekend, word ik er soms bijna stil van."

"De rest van de jongens ontvangt heel vaak brieven van fans, die schrijven dat Atreyu ze heeft aangezet zelf een instrument te gaan spelen en een band te formeren. Ook ontvangen we geregeld demotapes van beginnende bandjes die ons oordeel vragen en coveren bands onze nummers. Al zou ik ons niet als metalcore willen bestempelen. Ik hou er niet van om muziek te labelen."

Om dat toch even te doen: volgens mij combineert Atreyu melodieuze metal met hardcore en West Coast punkrock.

"Daar kan ik me wel in vinden, ja. Al vind ik wel dat van die drie bestanddelen, West Coast punk in de minderheid is."

Wat denk je; houdt dit soort metalcore stand of is het slechts een hype die vanzelf overwaait?

"Ik hoop natuurlijk dat deze scene stand houdt, maar dat is logisch. Ik maak er immers zelf deel van uit. Kijk, die populariteit neemt vroeg of laat af, dat is onvermijdelijk. Nu metal was vijf jaar geleden bijvoorbeeld 'the biggest thing out there', maar staat inmiddels alweer op een zijspoor. Ik zou het natuurlijk fantastisch vinden wanneer dit genre net zo groot wordt als nu metal toentertijd was. Momenteel is het al erg in trek, maar staat tegelijkertijd nog wel met één been in de underground, dus we zullen zien hoe zich dat verder gaat ontwikkelen. Maar ook als een grote doorbraak uitblijft, gaat wij onverstoorbaar door met Atreyu, dat weet ik zeker."

Gerco Zwiers

Website Atreyu

Recensie 'The Curse'