Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dĺĺth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: The Blacklist
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 11 mei 2005, 01:56
Het Australische The Blacklist is een typisch geval van 'de appel valt niet ver van de boom'. Als Motörhead en AC/DC de namen waren van een getrouwd stel, dan heette hun rebelse zoontje The Blacklist. Een zoontje dat in alles op zijn pa en ma wil lijken en daar opperbest in slaagt. Gezien de vuige, drankzuchtige 'good old' rock 'n roll op 'Electric And Evil' vraag je je namelijk serieus af waarom z'n ouwe lui hem niet gewoon AC/DC Head hebben genoemd.
Maar beter goed gejat dan slecht bedacht, want de constant in het rood lopende déjŕ vu-meter ten spijt, klinkt het debuut van deze Aussies op alle fronten als een fokkende klok. Om te beginnen werp ik toch Nic Gemmil, zanger van The Blacklist, mijn standpunt voor de voeten dat 'Electric And Evil' niets wezenlijks toevoegt aan het goed gevulde genre waar de band zich met kop en kont in verschanst heeft. Om het ijs te breken, zullen we maar zeggen.

"Oh zeker, dat ben ik direct met je eens. Pretenderen dat we originele en innovatieve muziek maken is dan ook het laatste wat wij willen. Als je als band daar alleen maar op gefixeerd bent, ben je niet goed bezig, denk ik. Als je een plaat hoort weet je meteen of die band het heeft of niet. En bij bands zoals wij is het vrij eenvoudig om de neppers eruit te pikken. Wij spelen de muziek die we zelf tof vinden, ongeacht of er nou vijftien of 1500 mensen in geďnteresseerd zijn."

Zijn bands in jullie scene concurrenten of collega's voor jullie?

"Collega's, absoluut. Ik wil niet meteen overkomen als een fucking hippie, maar het is in ieders belang in een scene als je mekaar een beetje probeert voort te helpen. Met elkaar dwarsliggen bereik je niets. Tuurlijk, een gezonde mate van rivaliteit is prima, maar optreden met bevriende bands blijft toch het mooiste dat er is. Trouwens, naar mijn mening valt het nog best wel mee met de dichtbevolktheid in deze scene."

Waren jullie verrast door de overwegend positieve reacties op 'Electric And Evil'?

"Wij zijn geen arrogante jongens die toen het album af was, dachten 'dit is het beste rock 'n roll album dat ooit gemaakt is'. Het eindresultaat klinkt best goed voor het geld dat het ons heeft gekost, maar barst tegelijkertijd van de dingen die we achteraf anders hadden willen doen."

"We hadden geen flauw idee hoe er op het album gereageerd zou worden. Dat het ons een tour door Europa zou opleveren, was wel het laatste wat we verwachtten, toen we bezig waren met de opnames. Als band hebben we vertrouwen in ons kunnen, maar we proberen altijd zo min mogelijk te verwachten. Dit om teleurstellingen te voorkomen."

"We koesteren dan ook geen illusies over een doorbraak of iets dergelijks. Kijk, het zou te gek zijn als we konden leven van de muziek, van goede muziek welteverstaan. Maar dat is niet realistisch. Nee, optreden, platen opnemen en zuipen, dat is voor ons wel genoeg. "

Zuipen, ja. 'Electric And Evil' ruikt inderdaad sterk naar alcohol, dope en wat al niet meer zij. Is The Blacklist in het dagelijks leven net zo rock 'n roll als jullie muziek doet vermoeden? Dus is het coke en whiskey bij het ontbijt, of maken vitamineshakes, joggen en een vet- en caloriearm dieet de dienst uit?

"Heb je foto's van ons gezien? Hehe, voor een antwoord op die vraag hoef je alleen maar goed naar bandfoto's van The Blacklist te kijken. Dan zul je zien dat we niet de meest gezonde band zijn die er rondloopt. Ik kan je dan ook verzekeren dat alle leden van The Blacklist een gezonde affiniteit met alcohol hebben."


De openingstrack op de plaat heet 'Blacklisted Forever'. Kun je het begrip 'to be blacklisted' eens definiëren?

"Het heeft twee betekenissen. De eerste is een negatieve. In het muziekwereldje probeert iedereen elkaar meestal te helpen. Of dat nou bands, promotors of journalisten zijn. Af en toe kom je echter rancuneuze mensen tegen die alleen maar proberen om je dwars te zitten en je tegen te werken. Dat zijn de mensen die op onze 'black list' staan, fuck 'em."

"De andere betekenis is die van het publiek dat naar optredens van The Blacklist gaat. We come to your town, we play, we fuck shit up. Love us, hate us, maakt geen fuck uit. You’ve been Blacklisted!"

Songtitels als 'We Want Blood' en 'Face Down In A Pool Of Blood' suggeren dat jullie niet vies zijn van geweld en niet kijken op een vechtpartijtje meer of minder.

"Ik kan me voorstellen dat die titels de indruk wekken dat wij een stelletje lompe vechtersbazen zijn, maar die nummers gaan niet over dergelijke zaken. 'We Want Blood' gaat over professioneel worstelen, met name die matches waarin worstelaars verwond raken aan hun kop. In de tekst zitten fameuze citaten van sportverslaggevers. Vooral van Jim Ross, funny man he is."

"En het nummer 'Face Down In A Pool Of Blood' is een nummer over een alcohol gerelateerd incident, waarbij ik letterlijk op de grond lag in een plas bloed. Ik wil verder niet teveel op details ingaan, maar de aanblik van mijn gezicht is er niet florissanter op geworden."

Het nummer 'Free Che What's His Name (You Know The Guy On The T-shirts)', gaat dat over de vermeende vrijheidsstrijder Che Guevara, die van een symbool van vrijheid en rebellie is verworden tot een wereldwijd marketingproduct en met zijn hoofd prijkt op T-shirts, vaak gedragen door mensen die niets weten van zijn achtergrond en - zoals de titel impliceert - zijn achternaam niet eens kennen?

"Yep, je slaat de spijker op z'n kop. Wij zijn totaal geen politieke band, laat dat duidelijk zijn. Maar dit soort dingen irriteert me gewoon. Die afbeelding van Che Guevara's kop is inmiddels een schaamteloos product van de commercie. Z'n kop staat op van alles, van bushokjes tot koffiemokken én T-shirts. Als zo'n soort beeld totaal is geintegreerd in de mainstream, verliest het zijn betekenis, zijn waarde."

Wie is eigenlijk die gozer in die wrestling-outfit, de bandmascotte?

"Dat is de Caged Mongoloid. Hij is inderdaad min of meer onze mascotte. Al reist hij niet met ons mee als we in het buitenland optreden. We weten ook nooit van tevoren wanneer hij zich laat zien op het podium. Hij is een volslagen onbekende worstelaar, behalve wij kent werkelijk niemand hem hier in Australië. Maar we vragen ons af of we in de toekomst nog wel met hem moeten werken. Tijdens een aantal recente 'optredens' van hem liep een en ander nogal uit de hand. Hij wordt namelijk steeds agressiever."

Gerco Zwiers

Website The Blacklist

Recensie 'Electric And Evil'