Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Incantation
Gepost door Gerco Zwiers op maandag 4 april 2005, 07:37
Voor het ontstaan van het death metalgenre worden, naast Death, de bands Morbid Angel, Cannibal Corpse en Deicide aansprakelijk gehouden. Niet geheel onterecht natuurlijk, maar een naam die nogal eens over het hoofd wordt gezien is Incantation. Terwijl dit Amerikaanse gezelschap ook al sinds eind jaren tachtig actief is en met zijn rauwe doomeske variant op het genre van invloed is geweest op tal van (old school) death metallers.Naar aanleiding van het 'nieuwe' album 'Decimate Christendom', dat vorig jaar verscheen via het Franse Listenable, staat bandleider John McEntee (gitaar, zang) ondergetekende te woord voor de gebruikelijke tekst en uitleg. 'Decimate Christendom' is de zesde langspeler op rij en sluit met zijn death metal met doom-momenten, op z'n zachts gezegd naadloos aan bij het eerdere werk van de band.

"Al onze albums hebben inderdaad veel met elkaar gemeen en zijn stuk voor stuk duidelijk te herkennen als Incantation. Het is voor ons van groot belang om dat herkenbare geluid te behouden en om vast te blijven houden aan deze stijl. Wat niet wil zeggen dat onze albums kopien van elkaar zijn. Ik ben namelijk van mening dat elk album dat Incantation heeft uitgebracht, iets eigens heeft, iets unieks dat hem onderscheidt van de anderen. Zo ook 'Decimate Christendom'."

Gitarist en vocalist John McEntee richt de band op in 1988 en staat daarmee aan de wieg van het death metalgenre. Door de jaren heen heeft hij vele bandleden zien komen en gaan en van de oorspronkelijke bezetting (met onder andere Mortician-frontman Will Rahmer) is anno 2005 dan ook niemand meer van de partij, al was dat aan het bandgeluid echter nooit te merken. Toch is het volgens John, de enige constante factor binnen de band, niet enkel zijn verdienste dat Incantation qua stijl altijd zo honkvast is gebleven.

"Alle bandleden dragen daar vrijwel evenredig aan bij. Ons bandgeluid is dus weldegelijk een echte teamprestatie. Incantation is een band en we doen alles dus ook als band. Om zo te kunnen werken en om het oorspronkelijke Incantation-geluid te behouden is het voor mij wel erg belangrijk om met mensen te werken die dezelfde opvattingen over dit soort death metal hebben als ik. Om die reden werkt het fantastisch met de huidige bezetting. We zijn alledrie even grote liefhebbers van old school death metal en alle neuzen wijzen exact dezelfde kant op."

Dat dat niet altijd het geval is geweest blijkt alleen al uit het aantal ex-leden dat boven de twintig ligt.

"Spelen in een death metalband is geen makkelijk bestaan en de redenen die de diverse leden hadden om de band te verlaten zijn dan ook legio. Jazeker, een aantal is op ons verzoek opgestapt met uiteenlopende redenen als muzikale meningsverschillen, persoonlijke problemen en gebrek aan talent. Maar het gros van de ex-leden van Incantation had volstrekt legitieme redenen om uit de band te stappen."

Het feit dat Morbid Angel en Cannibal Corpse, die om en nabij dezelfde tijd zijn ontstaan als Incantation, vandaag de dag vele malen succesvoller zijn, is volgens John eenvoudig te verklaren.

"De muziek die we spelen met Incantation is de muziek die we zelf goed vinden. Dat is van meet af aan het uitgangspunt geweest. Bovendien zijn wij altijd een vrij rauwe, meer undergroundachtige vorm van death metal blijven spelen, een stijl waar niet iedereen evenveel affiniteit mee heeft. Maar ja, jammer dan. We hebben nooit geprobeerd in een bepaalde trend te passen en zullen onze muzikale roots altijd trouw blijven. Persoonlijk vind ik bands die muziek maken voor zichzelf en daar hun ware gevoel leggen in leggen, meestal de beste bands."


Terwijl Incantation's muziek onmiskenbaar als death metal is te categoriseren, neigen de doorgaans satanisch getinte teksten meer naar black metal.

"Allereerst is Incantation geen satanische band, we zijn antireligieus. We haten elke vorm van georganiseerde religie en zijn van mening dat mensen op zichzelf zouden moeten vertrouwen en hun dierlijke instincten moeten volgen. Ik hecht dan ook zeer zeker veel waarde aan onze teksten. Ze zijn echter wel ondergeschikt aan de muziek."

Ben je tegenwoordig nog steeds zo overtuigd van die ideen of is het langzaam een soort van gimmick geworden?

"Mijn opvattingen over religie zijn niet veranderd. Sterker nog, naarmate ik ouder ben geworden ben ik het leven beter gaan begrijpen, waardoor ik religie nu eigenlijk alleen maar meer ben gaan haten. Wel ga ik er tegenwoordig wellicht wat volwassener mee om. Alhoewel, misschien ook niet."

Samen met je vrouw Jill en Incantation-drummer Kyle Severn speel ook in de old school death metalband Funerus, waarvan vorig jaar de full-length 'Festering Earth' verscheen. Hoe staat het daarmee?

"Erg goed. Momenteel zijn we met Funerus aan het toeren. Ook zijn we bezig met het schrijven van materiaal voor een nieuw album. Ik vind het fantastisch om in deze band te spelen, omdat het totaal anders is dan wat ik met Incantation doe (pardon? red.). Begin jaren negentig maakte mijn vrouw Jill (als bassist, red.) deel uit van Funerus, maar na verloop van tijd is de band langzaam uiteengevallen."

"Kyle en ik waren altijd fan van de band en tijdens repetities speelden we voor de gein geregeld oude nummers van Funerus. Op een gegeven moment wisten we Jill, na wat aandringen, over te halen om mee te spelen. Dat klonk super, waarna we hebben besloten de band nieuw leven in te blazen."


"Deze maand komt Funerus naar Europa, als onderdeel van de European Decimation-tour van Incantation (die tweemaal ons land aandoet, namelijk op 29 april in de Gigant, Apeldoorn en op 1 mei in de Baroeg, Rotterdam, red.). Deze tour zal een paar weken duren en bevat onder meer een optreden op Fuck The Commerce (bekend Duits death en grindfestival) en het Steel Warriors Fest in Portugal. Daarna, zo rond het eind van dit jaar, willen we tijd vrijmaken om een nieuw Funerus-album op te nemen."

Die evenals het debuut zal worden uitgebracht door Ibex Moon Records, zijn eigen label. Waarom een eigen label?

"Ik ben het grootste deel van het jaar aan het toeren en zie dan regelmatig ontzettend goede bands, die het niet lukt om een platendeal te bemachtigen, enkel omdat ze niet binnen een heersende trend passen. Ik wilde graag iets doen om die bands te helpen. Zo is het idee ontstaan om Ibex Moon Records op te richten. Het is een hoop werk, maar het is fantastisch om op deze manier een hoop te gekke bands en het genre op zich te ondersteunen."

"Dat ik zelf ook muzikant ben komt hierbij natuurlijk goed van pas, aangezien ik beide kanten ken. Ik kan me dus goed in hun situatie verplaatsen, omdat ik precies weet waar je als band allemaal tegenaan kunt lopen. Ibex Moon is nog maar een klein label, maar heeft inmiddels een redelijk aantal prima bands getekend. Bovendien zijn de vooruitzichten erg goed."

Death metal lijkt te zijn verweven in alles wat jij doet. Hoe heb jij jezelf altijd enthousiast weten te houden voor dit soort muziek?

"Toen ik de band oprichtte heb ik mezelf de vraag gesteld: ga ik muziek maken voor het geld of voor mezelf? Ik heb gekozen voor het laatste. Ik stop heel mijn hart en ziel in de muziek die ik maak. En door altijd mijn hart te volgen ben ik nog steeds even enthousiast en hongerig als in de beginjaren. Ik zou me dan ook geen leven zonder metal kunnen voorstellen. Ik heb een hoop unieke ervaringen opgedaan door het spelen in bands. Alles wat ik met Incantation heb willen bereiken, heb ik bereikt en dat geeft enorm veel voldoening. Ja, je kunt gerust stellen dat ik 'death metal' leef."

Gerco Zwiers

Website Incantation

Recensie 'Decimate Christendom'Website Funerus

Recensie 'Festering Earth'