Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Detonation (1)
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 1 januari 2003, 17:32
Ik kan eigenlijk wel overgaan tot het enkel interviewen van Nederlandse bands, want er lopen hier zo ontzettend goede metalbands rond. Zo ook Detonation. Deze band heeft onlangs haar debuut ‘An Epic Defiance’ uitgebracht. Fantastische melodieuze death/thrash metal, die in geen enkel opzicht onder doet voor haar (Zweedse) opponenten. Sterker nog, een aantal riffs hadden net zo goed op het laatste album van Arch Enemy kunnen staan. Hoog tijd voor een telefonisch onderhoud met zanger en gitarist, Koen Romeijn.


Allereerst gefeliciteerd met een jullie nieuwe album en kun je me vertellen hoe ‘An Epic Defiance’ tot stand is gekomen?

“Bedankt. We hebben opgenomen in de Excess Studio in Rotterdam met Hans Pieters, de vaste producer aldaar. We hebben eerst de drums en de bas opgenomen. Daarna hebben we de gitaren eroverheen gegooid. De opnames hebben ongeveer twee weken geduurd. Het grootste deel van de nummers zijn nieuwe nummers, op drie na. Die hadden we al langer liggen. We hebben inderdaad meerdere nummers geschreven en daaruit de beste gekozen. Wel zijn we met een vast aantal nummers de studio ingegaan. Dat waren er elf. Dat zijn er uiteindelijk twaalf geworden, want we hebben er in de studio nog een intro aan toegevoegd. We hadden ongeveer zestien nummers klaar, dus we hebben er vier weggegooid.”

Wie is de voornaamste songwriter binnen Detonation?

“Dat zijn eigenlijk Mike, onze andere gitarist en ikzelf. Samen schrijven we de meeste riffs. Maar het uiteindelijke resultaat is wel van de hele band als collectief.”

‘An Epic Defiance’ betekent een epische trotsering. Waarom deze titel?

“We hadden al het nummer met de gelijknamige titel en we zochten nog een titel voor het album. We hebben deze gekozen, omdat we vonden dat deze titel op alle teksten op het album slaat. Alle nummers gaan namelijk over een centraal thema. An epic defiance betekent dus feitelijk een epische strijd. De teksten gaan eigenlijk min of meer op persoonlijk vlak over de mens op zich. Hoe hij omgaat met zijn omgeving, hoe hij tegenover de wereld staat. Het zijn voornamelijk negatieve teksten. Ja, ik schrijf ze.”

Kun je me vertellen wat voor ontwikkeling jullie hebben doorgemaakt?

“Nou, er is een aardig verschil tussen dit album en onze vorige opnames. We zijn begonnen als een death/black metalband. Met wat simpelere structuren en een behoorlijke black metal feeling. Na onze eerste opnames, twee tracks voor een compilatiealbum van Skull Crusher Records, zijn we eigenlijk vrij snel geëvolueerd naar een thrash/death metalband. We verwerkten steeds meer melodie in de nummers en het geluid is wat meer volwassen.”

Jullie zijn op zoek naar een label. Hoe verloopt die zoektocht en hebben jullie al reacties gehad van labels op het album?

“Ja, hij is natuurlijk pas twee weken uit, dus nog niet zo heel veel, maar tot nu toe hebben we drie reacties gehad van labels die interesse tonen. Twee Duitse labels, waarvan me de naam even niet te binnen schiet en een Australisch label. Dat waren echter allemaal nogal kleine labels. We gaan de komende tijd promopakketjes naar de grotere labels sturen, zoals Earache, Hammerheart en dergelijke en dat willen we eerst afwachten.”

Hoe belangrijk is het voor jullie om bij een label te zitten?

“We kunnen op zich wel functioneren zonder label. Het zou in principe ook geen pure noodzaak moeten zijn. Maar ik heb wel het gevoel dat we voor sommige dingen een label nodig hebben. Zo heb ik het ook wel in mijn kop zitten. Als je bijvoorbeeld wilt dat je albums in de winkel liggen, moet je toch echt bij een label zitten. Ik regel nu alle contacten en dat gaat ook aardig. Zo hebben we wel contact met kleine distributiebedrijfjes. We hebben echter wel een label gehad. Onze mini-cd ‘Lost Euphoria’ is uitgekomen bij Skull Crusher Records. Dat is een Utrechts label, dus lekker dicht bij huis. Toevallig had ik nog eens in een band gespeeld met de eigenaar van dat label.”

Was het niet mogelijk een compleet album bij hen uit te brengen?

“Ja, dat was wel mogelijk, maar we hebben er zelf voor gekozen om dat niet te doen. We waren samen met Engorge eigenlijk de enige bands op dat label en de eigenaar is ook nog eens de manager van Within Temptation. Hij had dus niet genoeg tijd om dat goed aan te pakken.”

Hebben jullie een distributiedeal of iets dergelijks?

“Nog geen deal, maar we hebben wel kleine, eenmalige deals met kleine distro’s. Zo ben ik laatst bezig geweest met een Japans bedrijfje, World Chaos. Die nemen eenmalig een aantal cd’s van ons af, proberen die te distribueren en als ze die kwijt zijn nemen ze eventueel nog een aantal af. Dat is eigenlijk de werkwijze van al die distro’s. Zo zijn we nu een beetje bezig.”

Even iets anders. Jullie hebben in Tsjechië, op het Open Hell festival gespeeld. Hoe zijn jullie daar verzeild geraakt?

“Ja, dat is eigenlijk wel een grappig verhaal. Via via zijn we op een advertentie op internet gestuit van dat festival. Daarin werd bands die op dat festival wilden spelen, gevraagd te reageren. Wij hadden zoiets van ‘What the hell,’ we proberen het gewoon. We hebben ze toen een mailtje en een cd gestuurd, maar we kregen te horen dat er geen plek meer voor ons was. Ze zaten al helemaal volgeboekt. We hadden de hoop eigenlijk al verloren toen we plotseling van de organisator een mailtje kregen met de boodschap dat een Amerikaanse band was uitgevallen wegens financiële problemen. We stonden boven aan zijn lijst en hij vroeg of we alsnog wilden komen spelen. Hij vond onze muziek namelijk te gek. Natuurlijk hebben we gelijk ja gezegd en zijn we er met de auto naartoe gescheurd.”

Er is wel veel belangstelling voor metal in Tsjechië, of niet?

“Ja, absoluut. Het is eigenlijk moeilijk te omschrijven. De mensen daar die van metal houden, leven er ook echt voor. Ze zijn heel fanatiek. Er wordt ook nog echt tegen je op gekeken als band. Iets wat je hier in Nederland natuurlijk helemaal niet ziet.”

En groupies?

“Die heb ik daar wel gezien, ja. Maar ik heb er geen gebruik van gemaakt. Onze drummer wel trouwens. Op onze site staat nog wel een foto van haar. Op zich wel grappig.”

Ik zag dat er op jullie site een link staat naar de Waldrocksite, waar je kunt stemmen op je favoriete band. Hoe groot schat je de kans in dat jullie daar komen te spelen?

“Ja, nihil. We hebben het vorig jaar ook gedaan. We zaten toen uiteindelijk nog wel in de top honderd. Dat was op zich wel aardig, maar ik keek laatst even op de site en we staan op vijfentwintig stemmen. Dat schiet dus niet op.”

Was misschien makkelijker geweest als jullie een Friese band waren. Konden jullie openen. Staan er sowieso veel optredens op de agenda?

“Ja. Vooral deze maand. We treden nu al minimaal één keer per week op en in november hebben we zes optredens staan. Daarvan hebben er we al één gedaan hebben, dus nog vijf te gaan. Ook hebben we voor begin volgend jaar al een aantal optredens vast staan. Daarnaast willen we tegen die tijd nog een tour doen door Tsjechië.”

Wat is ten slotte het ultieme doel voor Detonation?

“We willen gewoon zo ver mogelijk komen met de band en zoveel mogelijk lol hebben. Ook hopen we dat we een volgend album op kunnen nemen dat minstens net zo goed is. Mijn persoonlijke droom is toch wel om in de loop van volgend jaar een Europese tour te kunnen doen. Hoeft niet perse weken te duren, maar dat we wel in meerdere landen spelen. Dat zou helemaal te gek zijn!”

Gerco Zwiers

Website Detonation

Recensie 'An Epic Defiance'